Ehliyetini yenilemeyenlere rekor ceza! O tarihten sonra sürücülere ceza yağacak, affı yok

Ehliyetini yenilemeyenlere rekor ceza! O tarihten sonra sürücülere ceza yağacak, affı yok

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetini yeni tip ehliyetle yenilemeyenler için verilecek cezayı açıkladı. İlan edilen tarihten sonra trafik çevirmesinde eski tip ehliyet sahiplerine para cezası verilecek. İşte, ehliyet yenilememe cezası...

Karayolları Trafik Kanunu gereği, eski ehliyet sahibi sürücülerin yeni ehliyet almaları zorunlu. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre belli bir süre sonunda sona erecek, yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak.

EHLİYET YENİLEME SON TARİH NE ZAMAN?

İçişleri Bakanlığı, ehliyet yenileme süresinin son tarihini ilk olarak 31 Aralık 2022 olarak belirlemiş, Fakat yoğunluk nedeniyle bu süreyi 31 Aralık 2024'e kadar uzatmıştı. Yeniden düzenlenen bir duyuruyla İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan önce alınan ehliyetlerin yenilenmesi için son tarihi 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Yenileme işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi veya ALO 199 hattından randevu alınabiliyor. Gerekli evraklar ve ücretler tamamlandıktan sonra yenileme işlemleri gerçekleştirilecek.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek kişiler için toplamda 15 TL ücret ödeniyor. Ücretler şöyle:

Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli: 225 TL

Sürücü belgesi harcı: 225 TL

Vakıf payı: 25 TL

YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

* Kimlik belgesi

* Sürücü sağlık raporu

* 1 adet biyometrik fotoğraf

* Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

* Adli sicil belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir)

EHLİYET YENİLEMEME CEZASI NE KADAR?

2025 yılı itibarıyla eski tip ehliyeti olan sürücülere 4 bin 64 TL para cezası uygulanacak. İlerleyen yıllarda bu cezanın daha da artırılması bekleniyor. Sürücülerin bu tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeleri gerektiği ve aksi durumda ciddi para cezalarıyla karşılaşabilecekleri uyarısı yapıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN