Samanyolu'nda ilk kez gerçek şeker molekülü keşfedildi

Samanyolu'nda ilk kez gerçek şeker molekülü keşfedildi

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nde ilk kez "eritriloz" adlı gerçek şeker molekülünü tespit etti. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırmaya göre keşif, yaşamın temel yapı taşlarının yıldızlar ve gezegenler oluşmadan önce uzayda meydana gelmiş olabileceğine işaret ediyor.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Samanyolu'nun merkezine yakın yıldızlar arası bir gaz ve toz bulutunda ilk kez "eritriloz" adlı gerçek şeker molekülünü keşfetti.

YILDIZLAR OLUŞMADAN ÖNCE SENTEZLENMİŞ OLABİLİR

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, İspanya Astrobiyoloji Merkezinden astrokimyacı Izaskun Jimenez-Serra liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, iki radyo teleskop yardımıyla galaksinin merkezindeki gaz ve toz bulutlarından yayılan radyo frekanslarını inceledi.

Uzaydaki moleküllerin hareketleri sırasında yaydığı frekans kalıplarını laboratuvar ortamındaki moleküler verilerle karşılaştıran araştırmacılar, elde edilen sinyallerin "eritriloz" (erythrulose) adlı şeker molekülüyle tam olarak eşleştiğini saptadı.

Dört karbon, sekiz hidrojen ve dört oksijen atomundan oluşan eritriloz, Dünya'da doğal olarak ahudududa bulunan bir şeker türü.

Daha önceki araştırmalarda Dünya'ya düşen meteoritlerde ve asteroitlerde glikoz ile riboz gibi bazı şeker türleri tespit edilmiş ancak bu moleküllerin uzayda tam olarak nerede ve hangi aşamada oluştuğu belirlenememişti.

Son laboratuvar analizleri ve teleskop verileri, şeker moleküllerinin yıldızlar arası ortamdaki buzullarda meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucunda, henüz yıldızlar ve gezegenler dahi oluşmadan, yaşamdan bağımsız şekilde sentezlenebildiğini kanıtladı.

DÜNYA'YA UZAYDAN TAŞINMIŞ OLABİLİR

Uzmanlar, bu bulgunun hücresel bilgi taşıyıcısı olan RNA ve DNA'nın yapı taşlarının oluşumu için kritik ilk adımı teşkil ettiğini belirtti.

Araştırma ekibinin hesaplamalarına göre, Dünya'nın oluşumunun erken evrelerinde, asteroit ve kuyruklu yıldız çarpmaları sonucu uzaydan yeryüzüne 0,5 ila 50 milyon ton bu şeker molekülünden taşınmış olabileceği tahmin ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN