Elazığ’daki maden göçüğünde ürküten iddia: İkinci kaçış yolu yapılmamış

Elazığ’daki maden göçüğünde ürküten iddia: İkinci kaçış yolu yapılmamış

Elazığ'da dört işçinin yaralandığı göçükle ilgili madende ihmaller olduğu öne sürüldü. Maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, maden ocağında ikinci kaçış yolunun yapılmadığını söyleyerek "Yapılmış olsaydı kimsenin burnu kanamayacaktı" dedi.

Eski Elazığ Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, Palu ilçesinde krom madeninde dört işçinin yaralandığı göçük ile ilgili açıklama yaptı. Maden ocağında ihmal olduğunu söyleyen Bingöl, "Göründüğü kadarıyla birinci kaçış yapılmış ama ikinci kaçış yolu yapılmamış. Şayet ikinci kaçış yapılmış olsaydı kimsenin burnu kanamadan kurtulacaklardı" dedi.

Palu ilçesine bağlı Kayaönü yakınındaki Bedri Aydın’a ait krom madeninde 26 Şubat’ta göçük meydana geldi. İşçilerden biri kendi imkanlarıyla kurtulurken, göçük altında kalan maden ocağının sahibi Bedri Aydın’ın da oğlu olan Zülfü Aydın ile Ahmet Çelik ve Yunus Yaral ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı. Yaralı üç işçinin hastanedeki tedavileri sürüyor.

'ÇOK BÜYÜK İHMALLERLE CEVHERE ULAŞTILAR'

Göçüğün ardından gözlemlerini paylaşan Bingöl, maden ocağında ihmaller olduğunu iddia etti. Bingöl, şöyle konuştu:

"Bu ocakta yaklaşık 1,5 yıl önce işletmeye geçilmiş. Daha önce arama yapılmış, sonradan işletmeye geçilmiş. Üretim esnasında galeri sürme yöntemiyle faaliyetlerini devam ettiriyor. Tahkimat sistemi uygulanmış. Sahadan yapılan incelemeler, diğer meslektaşlarımızdan almış olduğumuz bilgilere dayanarak ve bizim gözlemlerimize göre ocakta ilerleme yapılıyor, tahkimat yapılıyor ve çok büyük ihtimalle bunlar cevhere ulaştılar.

Kromu almak için ani bir manevrayla bir an önce madeni çıkartmak için söküm yaptılar. Bunun yaparken göründüğü kadarıyla birinci kaçış yapılmış ama ikinci kaçış yolu yapılmamış. Şayet ikinci kaçış yapılmış olsaydı kimsenin burnu kanamadan kurtulacaklardı. Tahkimatın üstüne teker dediğimiz destekleyici materyaller büyük ihtimalle kullanılmamış. Kütlenin düşüşü ve kazanın oluşu onu gösteriyor. Galeride bir ihmal var. Tek sevindirici taraf hafif yaralanmayla olayı kapatmamız."

'YANLIŞ KAZI YÖNTEMİ İLE GÖÇÜKLER OLUŞUYOR'

Elazığ’da 200’ün üzerinde maden ocağı olduğunu ve bölgede sıkı denetimler ve mühendislik hizmetleri verilmesi şartıyla kazaların önlenebilir olduğunu belirten Bingöl, şunları söyledi:

"Diploma kiralamasıyla, yani mühendisin diplomasını alıp göstermelik koyup, ‘sen otur, sana şu kadar maaş veririz’ şeklinde değil, bir mühendisin o ocağın sürekli başında olması, ocağın denetlenmesi ve kontrol etmesi gerekiyor ki bu tür kazaların önüne geçebilelim. Kayaönü bölgesindeki kazaların olmasının tek sebebi metalik madenin zenginleştiği bir bölgedir. İlerleme yapılırken cevhere varıldığında bir an önce onu alma peşinde olup hemen üretime geçiyorlar. Kazanın yaşandığı ocakta cevhere ulaşılmış, güzel bir damar kalınlığı yakalanmış. Emniyet önlemleri alınmış olsa sıkı, doğru bir tahkimat yapılmış olsaydı göçme meydana gelmeyecek, bu kaza önlenecekti.

Yer altı hareket halindedir. Boşluklar olabilir. Jeolojik verilerden yararlanmayıp yanlış bir kazı ve ilerleme yöntemi ile maalesef göçükler oluşuyor ve bu göçükler ölümcül kazalara sebep olabiliyor. O bölgedeki kazaların sebebi budur. Coğrafyayı, topoğrafyayı okumamamızdan dolayı yanlış ilerleme ve madencilik tekniklerinden dolayı kazalar meydana geliyor.”

AYNI KÖYDE 2021 VE 2023’TE ÖLÜMLÜ KAZALAR YAŞANDI

Aynı köyde 2021 ile 2023 yıllarında farklı maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçi ölümleri yaşanmıştı. 2021'de krom çıkarılan özel bir maden ocağında çalışan kuzenler Salih Yıldırım ile Adem Yıldız, asansör olarak kullanılan vagondaki demirin kopması sonucu 25 metreden düşerek öldü. 2023'te ise yine farklı bir krom madeninde yaşanan patlama sonucu göçük altında kalan iki işçiden Remzi Tahtacı öldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN