Elektrikli scooter kullananlar dikkat: Artık bunları yapamayacaksınız!

Elektrikli scooter kullananlar dikkat: Artık bunları yapamayacaksınız!

İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter kullanımına dair yeni bir düzenleme hazırladı. Yeni düzenlemeyle İstanbul'da e-skuter kullananlara ve kiralama şirketlerine yeni sınırlamalar getiriliyor. Park yerleri ve hız sınırı gibi konularda artık daha kısıtlayıcı kurallar uygulanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), elektrikli scooter kullanımıyla ilgili yeni eylem planını duyurdu.

Hız sınırı, park alanı ve eğitim şartı gibi konularda yeni düzenlemeler getirecek olan eylem planı hem scooter kiralama operatörlerini hem de bu hizmetin alıcılarını yeni kurallara uymaya zorunlu kılıyor.

Tüm dünya metropollerinde sorun yaratmaya başlayan ve son olarak Paris'te referandum kararıyla kiralama operatörlerinin yasaklanmasına yol açan elektrikli scooterlar, İstanbul'da da sık sık tartışma yaratıyor. Özellikle kaldırımların işgal edilmesiyle ilgili kiralama şirketlerinin eleştirilmesi gündemdeyken İBB'den yapılan açıklamayla yeni eylem planında neler olacağı duyuruldu.

kaldirimda-scooter.jpg

1500 PARK ALANI OLUŞTURULACAK

Açıklamada Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğünün 8 maddelik scooter eylem planı belirlediğinin altı çizilerek, kaldırımların işgal edilmemesi adına park alanları oluşturulacağından bahsedildi.

Buna göre İstanbul'un farklı noktalarında oluşturulacak olan 1500 park alanına ilçe belediyelerinin katkısıyla yer belirlenecek ve park alanlarının kurulumuna da scooter operatörleri katkı sağlayacak.

Scooterları kullananların gelişigüzel yerlere bırakmak yerine bu park alanlarını kullanmaları durumunda açılış ücreti ödemeyecekleri ve yüzde 15'e varan indirimlerle kullanım sağlayacakları belirtildi.

Park alanları 6 ay içerisinde hazır hale getirilecek.

scooterr.jpg

HIZ SINIRI BELİRLENDİ

Açıklamada trafik akışının yoğun olduğu noktalarda hız sınırı getirileceği belirtilerek 'hassas bölge' olarak tanımlanan yerlerde hız sınırının saatte 12,5 kilometre olarak sınırlandırılacağı ifade edildi.

Ayrıca 2024 itibarıyla kullanıcıların ilk 5 kullanımlarında hız sınırlarının saatte 12,5 kilometre olarak sınırlandırılacağı daha sonra hızlarını artırabilecekleri de belirtildi.

maskeli-suruccu.jpg

KULLANICILARA EĞİTİM ŞARTI GETİRİLECEK

Yeni eylem planında kullanıcılara eğitim şartı getirileceği ifade edilerek "Operatörler 2 ayda bir eğitim çalışması düzenlemekle yükümlü olacak." denildi.

scooter-palm.jpg

BELEDİYELERLE EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞILACAK

İlçe belediyelerinin, operatörlerin ve İBB'nin eşgüdüm içerisinde hareket edeceği vurgulanan açıklamada, ilçelerde elektrikli scooter komisyonlarının kurulacağı, bu komisyonların ayda bir toplanacağı da belirtildi.

Scooter kiralama şirketlerinin belediyelerle bilgi paylaşımının sağlanacağı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İlgili tüm operatörler, e-skuter kullanım verilerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü ile düzenli olarak paylaşacak.

istanbulkart.jpg

İSTANBULKART İLE ENTEGRE EDİLECEK

E-scooter'ların kiralanmasında İstanbulKart ile kullanımın önünü açan eylem planı hakkında "Halen İstanbul'da faaliyet gösteren 7 farklı operatörün mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek. Her yıl İBB ile operatörler arasında iletişim ve bilgilendirme kampanyaları yapılacak." ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN