Emlak vergisinin ikinci taksidini ödemeyi unutmayın

Emlak vergisinin ikinci taksidini ödemeyi unutmayın

Emlak vergisi son ödeme tarihi 30 Kasım 2021 olarak belirlendi. Bina ve arazi sahiplerinin yılda iki kez ödediği emlak vergisi, e-Devlet üzerinden online olarak ödenebiliyor. Öte yandan bankalar üzerinden de emlak vergisini ödemek mümkün. İşte, emlak vergisi sorgulama sayfası...

Emlak vergisi ödemek isteyen vatandaşlar ödeme günüyle ilgili araştırma yapıyor. Senede iki sefer olmak üzere emlak vergisinin ilk taksidi mayıs, ikinci taksidi ise kasım ayında ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak isteyen vatandaşlar, vergi borçlarının durumunu e-Devlet'ten kontrol edebilir.

EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

Gayrimenkul sahiplerinin yılda iki kez ödediği emlak vergisinin ikinci taksidinin son ödeme günü 30 Kasım 2021 Salı günü olarak ilen edildi. Emlak vergisini henüz ödemeyen vatandaşlar saat 23.59'a kadar internet üzerinden ödeme yapabilir.

Emlak vergisi öğrenmek isteyen vatandaşlar belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi sorgulayabilir.

e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca çoğu bankalarda da emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir. Bu işlem için de anlaşmalı bankaların cep şubelerinden işlem yapabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Tüm taşınmazların yılda iki kez toplandığı vergiye 'emlak vergisi' adı veriliyor. Emlak vergisi bazı yerlerde 'varlık vergisi' olarak da adlandırılıyor. Bina ve arazi olarak iki tür emlak vergisi bulunuyor. Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan yapıların tümü, 1319 Sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak bina vergisine tabidir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?

Taşınmaz mala ait tapuda belirtilen kişi veya kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Ülkemizde çok sayıda kayıt dışı gayrimenkuller olduğundan bu durumda noterde senet veya sözleşme imzalanmalıdır. Bu belgenin imzalandığı gün vergi yükümlülüğü de başlamış olur.

Miras yoluyla taşınmaz sahibi olan kişilerde de benzer bir süreç vardır. İsminizin bir vasiyetnameye dahil edilmesi vergi yükümlülüğü altında olduğunuz anlamına gelmese de, vergi yükümlülüğü taşınmaz malın sahibinin vefat ettiği tarihten itibaren başlar. Taşınmaz malların birden fazla kişi tarafından miras alındığı durumlarda, vergi tutarını her yıl eşit olarak bölmek zorundadırlar.

E-DEVLET EMLAK VERGİSİ ÖDEME EKRANI

VERGİ DAİRESİ EMLAK VERGİSİ ÖDEME SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN