Araba satın almak için doğru zamanı kaçırmayın! İşte araç fiyatlarının düştüğü dönemler

Araba satın almak için doğru zamanı kaçırmayın! İşte araç fiyatlarının düştüğü dönemler

Araç satın almak için en uygun zaman, eylül ile aralık ayları arası olarak görülüyor. Zira, yazın bitmesiyle piyasa hareketleniyor, yıl sonuna doğru otomotiv firmaları stokları eritmek amacıyla çeşitli kampanyalar düzenliyor. Yeni otomobil satın alırken, aracın hangi vergi dilimine girdiğine de dikkat etmek gerekiyor. İşte, araç satın almak için en doğru zaman...

Sıfır ve ikinci el araç satın alırken en uygun zaman, sosyo-ekonomik parametrelere göre şekillenir, hem mevsimsel hem de dönemsel koşullara göre farklılık gösterebilir. Yazın bitişine denk gelen eylül ayında araç piyasasında büyük bir hareketlilik yaşanır ve ekim ayında da bu canlılığın etkileri görülür. Yıl sonu araba kampanyaları kasım ve aralık aylarında yapılır.

HANGİ AYDA ARABA ALMAK LAZIM?

* Ocak ve şubat aylarında kampanyalar yeni şartlarla devam eder, piyasa biraz durgundur

* Mart, nisan, mayıs piyasanın en hareketli zamanıdır, fiyatlar yükselir ancak aracınızı da daha yüksek satabilirsiniz

* Haziran ortasındaki okul tatilinden itibaren piyasa biraz durulur

* Ağustos sonundan itibaren filolardan araba dönüşleri başlar

* Eylül ayında piyasa yazın bitimi ile iyice hareketlenir, hareket ekim ayında devam eder,

* Kasım ve Aralık aylarında firmaların yıl sonu kampanyaları cazip fırsatlar sunar, öte yandan yeni model beklentisi başlar

Her mevsimin bir özelliği bulunuyor, fiyatların hangi ayda daha ucuz olacağını takvime bakıp tam olarak anlamak mümkün değil. Mevcut aracınızın modeline ve almayı düşündüğünüz modellerin kasa değişimine ve makyaj işlemine bakıp karar vermek daha doğru olacaktır.

ozel-bursanin-ikinci-el-oto-pazari-cumartesi-gunleri-acik-4.jpg

İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Sıfır araç piyasasındaki kur değişimlerinden yeni ÖTV zammı gibi uygulamalara, ikinci el araç piyasasındaki fiyatları belirleyen faktörler çok çeşitli. Ayrıca piyasa koşulları dönemsel ve günlük hareketlerden etkileniyor olsa da sizin ne zaman bir arabaya ihtiyacınızın olduğu da önemli bir parametredir.

Avantajlı fiyatlarla ikinci el araba satın almak istiyorsanız acele etmeyin ve ikinci el otomobil piyasasını dikkatle inceleyin. Fakat acilen bir otomobile ihtiyacınız varsa piyasa koşullarını incelemeniz size fayda sağlamayabilir.

BAYRAM ÖNCESİ PİYASA HAREKETLENİR

Bayram öncesi dönemler genellikle insanların en az bir haftalık seyahat planı yaptıkları ve bu nedenle de araca ihtiyaç duydukları özel zamanlardır. Bayram öncesi dönem; ziyaretlere yeni arabasıyla gitmek isteyenlerin, bayram tatiline kendi aracıyla çıkmak isteyenlerin ve tatilden dönerken yanında getireceği eşyaları hava yoluyla ya da otobüsle taşımanın güçlüğünü hesaba katanların ikinci el piyasasına yöneldiği dönemdir. Yani otomotiv piyasasında fiyatlar, talebin artmasıyla yükselebilir. Bu yüzden bayram sonrası dönemlerin araba almak için uygun zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.

VERGİ İNDİRİMLERİ DÖNEMİNDE ARAÇ FİYATLARI DÜŞER

İkinci el otomotiv piyasası dönem dönem yapılan vergi indirimlerinden de etkilenir. Bu indirimler, yürürlüğe girmelerinden yaklaşık iki hafta sonra piyasaya yansımaya başlar. Uygun fiyatla ikinci el araba almak için söz konusu indirimleri takip edebilirsiniz.

Kesin bir sonuç vermemekle birlikte yıllar bazında yapılan istatistikler gösteriyor ki ülkemizde ocak-nisan arası dönem ikinci el piyasası biraz durgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el araba almanın daha fazla mümkün olduğu bir dönem sayılabilir.

YAZ VE SÖMESTR DÖNEMLERİNDE DURGUNLUK YAŞANIR

Yine otomotiv sektörünün uzun yıllar deneyimlediği üzere, zorlu hava şartlarının olduğu dönemlerde de ikinci el piyasasında bir durgunluk yaşanır. Bu dönemlerde araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el araba almak daha fazla mümkün olabilir.

Bir diğer görüşe göre ise ikinci el araba almak için en iyi zaman yaz ya da sömestr tatili dönüşüdür. Genellikle aileler çocuklarıyla daha çok vakit geçirdiği için araç piyasasında durgunluk yaşanabiliyor. Bu nedenle de ikinci el araçlar daha ucuza satılabiliyor.

FAİZLERLE ARAÇ FİYATLARINDA TERS ORANTI VARDIR

Faizlerle birlikte araç kredisindeki düşüşler de araba alırken dikkat edilen etkenlerdir. Genellikle faizler ve araba fiyatları arasında ters orantı vardır. Faizler düşünce araba fiyatları yükselir. Bu da arabanın toplam tutarında pek bir değişiklik olmayacağı anlamına gelir.

13416-61957-20200809042321.jpg

İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Otomobil alımlarında, "Eski kasa sıfır araba almayıp yeni kasayı beklemek gerekli", "Eski kasa değer kaybeder", "Yeni kasa yeni teknoloji demek. Eski kasanın teknolojisi kötü olur" gibi inanışlar vardır.

Yeni kasadan hemen önce çıkan eski kasa araba modelleri, cazip araba kampanyalarıyla satışa sunulur. Yeni kasalar ise zamlı fiyatlarla satışa çıkarılır. Bu daha çok tasarımla ilgilidir.

Teknolojik donanımlar ya da motor seçenekleri de bu fiyatta etkili olabilir; ama yeni kasanın daha pahalı olmasındaki genel sebep, tasarımdaki değişikliktir. Yani eski kasanın son modelinin teknik ve donanımsal açıdan sorunlu olduğu inancı yanlıştır. Bu nedenle de vergi indirimi ile araba almak isteyenler için eski kasalar oldukça makuldür.

Bazı arabalar performansları, bazıları düşük yakıt tüketimi, bazıları geniş bagaj hacimleri, bazıları ise düşük fiyatları ile ön plana çıkar. Bir araç bu ve bunun gibi tüm özelliklere aynı anda sahip olamaz. Önemli olan bu değerlerin çoğunu bünyesinde bulunduran ve sizin önceliklerinize hitap eden arabayı seçmektir.

ARAÇ ALIRKEN HANGİ VERGİ DİLİMİNDE OLDUĞUNA DİKKAT EDİN

Ucuza araba almak isteyen kişilerin ikinci el araba alırken dikkat etmesi gereken en önemli konular arasında vergiler yer almaktadır. Her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit şeklinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenir. Bu nedenle araba alacak kişiler için "Araba ne zaman alınır?" sorusunun cevabı bu ayların hemen peşinden gelen şubat ve ağustostur. Böylece yeni aldığınız araç için MTV ödemesi yapmanıza gerek kalmaz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN