Fiat 'Yol Arkadaşım Connect' ile konuşan otomobillerde ilk adımı attı

Fiat 'Yol Arkadaşım Connect' ile konuşan otomobillerde ilk adımı attı

Yakın gelecekte otonom araçların da yola çıkmasıyla artık sürücülerin değil otomobillerin birbirlerine göre hareket edeceği bir ortam oluşmaya başlarken, Fiat buna ‘Yol Arkadaşım Connect’ sistemiyle ilk adımını birkaç yıl önce attı. Fiat Satış Sonrası Direktörü Şahin “Yakın dönemde de Connect sistemine sahip olan otomobilleri birbiriyle konuşturacağız” dedi.

ALİ YILDIRIM

Teknoloji hayatımızın her alanında bizleri hızlı bir değişime sürüklerken, aynı zamanda hayatımızı da kolaylaştırıyor. Özellikle otomotiv sektöründe oldukça yoğun bir şekilde kendini göstermeye başlayan dijitalleşmeyle birlikte, artık araçlar bile birbirleriyle haberleşiyor. Yakın gelecekte otonom araçların da yola çıkmasıyla artık sürücülerin değil otomobillerin birbirlerine göre hareket edeceği bir ortam oluşmaya başlarken, Fiat buna şimdiden ‘Yol Arkadaşım Connect’ sistemiyle ilk adımını birkaç yıl önce attı. Sisteme sahip olan araçların birçok bilgiyi sürücüyle buluştururken, yakın dönemde de Connect sistemine sahip olan otomobillerin birbiriyle konuşması da hedefleniyor.

Connect sistemine sahip olan bir araç kötü bir yoldan geçiyorsa arkadan gelen başka Connectli araca o bilgiyi aktaracak. Bu çıkışın yerli bir fikir olduğunu söyleyen Fiat Satış Sonrası Direktörü Hüseyin Şahin “Tofaş’ta bir proje olarak ortaya çıktı. 2017’de çalışma başladı. 2018’de de ürünü ticarileştirdik. Çalışma tasarım odaklı insan odaklı bir çalışma. Egea modelimiz gibi bu teknolojiyi de geniş kitlelere ulaştıracağız. Tabi bunu yaparken de müşterilerimizin hayatını kolaylaştıralım ondan sonra güvenli sürüş yapmalarını sağlayalım öbür taraftan da katma değerli hizmetler sunalım düşüncesi vardı.

Bütün bunları yaparken de bütün Fiat kullanıcılarıyla da sürekli her an bağlantılı kalalım o dönem vizyonumuza koyduk. Fiat yolu arkadaşım dediğimiz o platformdaki bütün müşterilerimiz zaten Tofaş’la ve Tofaş sistemleriyle sürekli bağlantıda. Orada yaklaşık 200 bin müşterimiz var. Kısaca mobil aplikasyon olarak ifade ediyorlar ama sonuçta çok önemli bir teknoloji var” dedi.

KARAR’a değerlendirmelerde bulunan Şahin, sistemi ilk başta bireysel müşteriler için yaptıklarını fakat sonrasında filo tarafından da talep geldiğini söyledi.

Şahin, E-Call çalışma sistemiyle ürünü ortaya çıkardıklarına değinerek “2020’de Connect Filom’u tamamladık. Şu anda 80 şirket bunu kullanıyor. Bireysel tarafta lansmandan bu yana ürünü 28 bin müşterimizle buluşturduk. Bu sene sonu itibariyle 30 bine ulaşacak. Bizim şu anlık perakende satışlarımızın yüzde 10’una denk gelen bir satışımız var. Egea’da daha yüksek. Arkasından Doblo ve Fiorino ve Ducato için harekete geçtik. Tabi ürün sadece yeni araca yönelik değil parkımızdaki satış sonrası 700 bin aracı kapsıyor. Dolayısıyla 2016 model bir Doblo’nuz varsa bu ürünü bağlamak istiyorsanız gelip bunu yaptırabilirsiniz” açıklamasını yaptı.

‘KAZAYA RESMİ MAKAMLARDAN ÖNCE ULAŞIYORUZ'

Connect Filom’un 2 bin müşteriyi geçtiğini anlatan Hüseyin Şahin “Filo operasyonlarını kim yönetiyorsa şirkette onun önünde tek bir ekranda bütün araçlar nerde masrafları neler kilometreleri nedir? Diğer taraftan serviste ne harcıyor akaryakıt ne harcıyor bütün bunların hepsini tek ekranda görüyor” dedi.

Bireysel tüketicide 3 konunun dikkat çektiğini aktaran Şahin, ilk başta ambulans hizmetinin geldiğini söyledi. Şahin şöyle devam etti: “En zor anında birisi arıyor kendisini ve anında arıyor. Bizde hem duygulanıyoruz hem de etkileniyoruz. Bunu daimi ekrandan takip eden arkadaşlarımız var 7/24 saat.

O düşünce kaza sinyali anında müşteri aranıyor. Biz resmî makamlardan çok önce ulaşabiliyoruz. Araç kayboldu veya çalındı. Connect sistemiyle aracı anında bulunduğu yeri görme şansınız var. Uzaktan aracı kontrol etmek de mümkün. Siz araçtan uzakta iken tek bir tuş ile kapıları açıp kapatabilirsiniz. Bu 3 talep yüksek.”

TEHLİKE NOKTALARINDA SESLİ UYARI

Türkiye’de yüksek riskli kaza noktalarının olduğuna değinen Hüseyin Şahin, böyle 250 noktanın bulunduğunu söyledi. O bölgeye yaklaşıldığında ‘Connect’ sisteminin sürücüyü uyardığını belirten Şahin “Sesle ve bildirimlerle sizi uyarıyor. Ayrıca araç çekilme durumda yine bildirim geliyor. Lastik, akü ve yakıt durumlarını da tek ekrandan izlemek mümkün” dedi. Yeni ürün olarak ‘Fiat Kasko’yu sunduklarını ifade eden Şahin “Connect kasko bu da tamamen kişiye özel poliçe oluşuyor. Hem sizin sürüş karakteristiklerinize göre hem de kullandığınız gün sayısına göre fiyatlama yapıyor. Bugün Türkiye’de yapılan kasko fiyatlamasında hiç bir şekilde kullanıcının kendisine özel yapılmış kasko işi yok. İyi bir kullanıcıysanız bundan ciddi bir avantajınız var. Kullanmadığınız günleri de ikinci yıldan düşüyor” açıklamasını yaptı.

ARACINIZ SİZİNLE İLETİŞİM KURACAK

Yapay zekanın artık önemini arttırdığına değinen Hüseyin Şahin, android oto uygulamasını hayata geçireceklerini anlattı. Google’dan da onaylandığını vurgulayan Şahin, Egea ve Fiorino modellerinde bluetooth bağlantı kurulacağını ifade etti. Şahin “Diğer projelerimizden bir tanesi araç içi sesli asistan projemiz. Büyük ihtimalle o da bu sene devreye girecek. Bu da yapay zekayla çalışan bir iş. O da sürüş esnasında size yol rota durum bilgisi ondan sonra ilerde gittiğiniz rotada neler var, araçtan anlık bir sürü datayı çekerek yine sizin kullanımınıza göre diyelim ki sizi uyaracak ya da siz ona sorular sorabilirsiniz. Sonraki dönemler için de bu kez de araç kullanıcısını teknoloji üzerinden akıllı ev sistemleriyle bağlayabilir miyiz? Örneğin eve yaklaşırken klimanız açılsın gibi..”

SÜRÜCÜLER BİRBİRİYLE OYUN OYNUYOR

Oyunlaştırma modelini devreye aldıklarını aktaran Hüseyin Şahin “Game fiction dediğimiz oyunlaştırma modülünde 6 bin 400 kişi yarışıyor. Yakıt tüketimi konusunda yarışıyorlar. Kazanan ilk 5’e bir depo yakıt veriyoruz ve her hafta sürüyor. 20 yakın şirket var o ekosistemin içinde yakıt sağlayıcılar, park sağlayıcılar gibi İstanbul için yaptık İzmir ve Ankara üzerinde çalışıyoruz aracınız connect ise en yakın park nerde dediğinizde bana ne kadar mesafede kaç tane dolu boşu var, tarifesi ne görüyorsunuz. Sizi yönlendiriyor. Gaming çeşitlenecek gelecek yıl” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN