Dacia da artık lüks oldu: Bir haftada 8 model daha elendi

Dacia da artık lüks oldu: Bir haftada 8 model daha elendi

Otomotiv sektörü kur ve demode vergi sistemi arasında sıkıştı kaldı. Çok uzak değil daha geçen hafta 19 otomobil yüzde 50 vergi dilimi içinde yer alırken bugün bu sayı 11’e indi. 1 haftalık süreçte 8 otomobilin fiyatı 265 bin liralık sınırı geçerek 313 bin liranın üzerine çıktı. Kalan 11 modelin de birçoğunun markaların kampanya destekleriyle bu dilimde yer aldığı görülürken, Ocak 2022’de yüzde 50’de yer alan otomobil neredeyse kalmayacak.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörünün son 2 yıldır başına gelmedik kalmadı. Yıllardır demode vergi sistemiyle mücadele eden sektörü 2 yıllık süreçte de pandemi vurdu. Fabrikaların kapanması ve yaşanan çip sorunu araç tedarik süreçlerini bir hayli uzattı.

Uzayan süreçlerle bir de kur krizi eklenince sektör iyice Arap saçına döndü. Hiç kuşkusuz TL tarihinin en kötü seviyelerini yaşıyor. Yaşanan kur kriziyle birlikte liradaki kaybın otomobil fiyatlarına yansıması da kaçınılmaz oluyor. Ekim ayının başlarında 9 lira seviyelerini aşan kur rekorlarını sürdürürken, gelinen 14 lira bandı ve oldukça dalgalı bir seyir otomobil fiyatlarının da saatlik olarak bile değişmesi anlamına geliyor. Ağırlıklı ithal bir otomotiv pazarına sahip olan Türkiye’de demode vergi sistemi de liralık farkların bile milyarlık zamlara neden olmasına sahne oluyor. Daha bir hafta önce bu sayfaları yaptığımızda yaklaşık 19 model yüzde 50 ÖTV diliminde yer alırken, bugün sadece 11 modelin kaldığı görülüyor.

Bu dilimde kalan modellerin ağırlıklı olarak kampanyalarla desteklendiği düşünülürse en ucuz otomobil sayısının artık bir elin parmaklarından da az olduğunu görmek çok da zor değil.
12 Ağustos 2021’de yapılan matrah artışıyla birlikte fiyatlar da biraz olsun gerilemişti.

Yüzde 80’lik matrah diliminde olan birçok model yüzde 50’lik vergi dilimine indi. Ama bu süreçten sonra ekonomi yönetiminin aldığı yanlış kararlar ve faiz indirimleri kuru patlatınca fiyatlar artmaya matrahlar değişmeye başladı. Yaşanan kur atakları ucuz otomobil baharını çok uzun sürdürmedi. Matrah artışından sonra yaklaşık 55-60 model yüzde 50 vergi dilimine girdi. Fakat artan fiyatlarla birlikte 55 model yerini sadece geçen haftaya kadar 19 modele bıraktı. Kurdaki hızlı yükseliş fiyatları tekrar değiştirdi. Aralık ayında yüzde 50 ÖTV’de 11 model kaldı.

fotoekleeeeee.jpg

LİSTENİN EN UYGUNU YÜZDE 34 ZAMLANDI

Son bir haftalık süreçte fiyatlarda da hızlı bir değişim görüldü. En ucuz otomobillerden biri olan Kia Rio’nun giriş versiyonu bir haftada 65 bin liralık zam gördü. Fiat Egea sedandan ucuz satılan otomobil yeni fiyatıyla yüzde 33’lük farkla yerini Egea’ya bıraktı. Fiat Egea sedanın da giriş versiyonu geçen hafta 193 bin 900 liradan satışa sunuluyordu. Aracın fiyatı 7 günde yüzde 15’lik zamla neredeyse 224 bin liraya ulaştı. Dikkat çeken modellerden biri de Hyundai i20. Aracın geçen hafta fiyatı 210 bin 900 lira idi. Fakat bu hafta 325 bin 960 liraya ulaştı. Ama marka kendi kampanya süreçleriyle aracın fiyatını yüzde 80’lik ÖTV diliminden yüzde 50’ye düşürerek 263 bin 400 liradan tüketiciye sundu. Öte yandan listede artık SUV daha doğrusu crossover model kalmadı.

GEÇEN HAFTA BULABİLEN 144 BİN LİRA DAHA AZ ÖDEDİ

Yaklaşık 1 hafta önce yüzde 50 ÖTV diliminde bulunan 19 model yerini 11 modele bıraktı. 8 model ise 1 haftalık dönemde yüzde 80 ÖTV dilimine yerleşti. Fiyat farklı 73 ila 144 bin lira arasında değişti. Ford Fiesta yüzde 50 dilimde yer alırken, satışı olmaması nedeniyle bu segmentten direkt olarak elendi. Araç yeni versiyonu için 2022’yi bekliyor. Giriş model olarak yer alan modeller tablosuna bakıldığında Kia Stonic, kur ve ÖTV farkını yüzde 55 olarak yansıtmış. Aracın fiyatı bir haftada 124 bin lira farkla 345 bin 900 liraya ulaşmış. Nissan Micra da ÖTV’ye çalım atamayanlardan. 235 binlik fiyat etiketi 7 günde 144 bin 800 lira fark yemiş. 380 bin TL etiketi listelerine taşımış. İkonik model Fiat 500 artık fiyatıyla da ikonik. Son bir haftada aracın fiyatı 87 bin lira farkla 325 bin liraya yaklaşmış. Hyundai Bayon 313 bin 868 lira, Dacia Sandero Stepway 338 bin lira, Mitsubishi Space Star 345 bin ve Suzuki Swift ise 343 bin liralık etiketle yüzde 50’yi terk etti.

suvi.jpg

SUV’lara özenen BMW

Lüks otomotiv üreticisi BMW, X serisiyle SUV segmentinde dikkat çekmeye hazırlanıyor. BMW X2 ile bu haftaki konuğumuz olan marka gerek konforu gerekse tüketimiyle dikkat çekiyor. Aslında sportif bir hatchback model olan X2, tasarımıyla da SUV’lara özeniyor.

Son yılların dikkat çeken segmentinden olan SUV’de seçenekler gittikçe artıyor. Bu alanda dikkat çeken BMW’de X seçenekleriyle sahneye çıkıyor. Markanın bu sınıftaki giriş modelinden sonraki seçeneği olan X2, bu haftaki konuklarımız arasında yerini alıyor. Aslında sportif bir hatchback model olan X2, tasarımıyla da SUV’lara özeniyor. X2’de benzinli ve dizel motor seçenekleri görev yapıyor. Bize dizel seçenekle konuk olan araç, cimri tüketimiyle beğenimizi kazandı. Artık daha kaslı bir gövdeye sahip olan model önceki versiyonlarına göre, tam bir kompakt SUV gibi duruyor. Daha geniş girişli ön tampon ve gövdeden farklı renkte ön ızgara altı, yan etek parçalar dikkat çekiyor. Yan bölümde geniş ve sportif duruşa sahip jantlar kullanılmış.

Arka bölüme geldiğimizde ise yine tamponun alt kısmının gövdeden farklı olarak gri renkte tasarlanmış. Arkaya doğru alçalan tavan ve yükselen omuz çizgisi otomobile sportif bir görünümü de beraberinde getirmiş. C sütunu üzerinde olan BMW logosu sadece bu modele özel. Aracın iç mekanında da premium hava hakim. Kaliteli bir işçilikle zaman harcanan iç mekanda malzeme kalitesi de oldukça yüksek. Önde ve arkada sunulan alan yeterli. Tasarıma rağmen arkada sunulan baş mesafesi de iyi. Modelin bagaj hacmi ise 470 litre. Araçta görev yapan 1.5 litrelik dizel ünite 116 beygir güç 270 NM tork üretiyor. 0-100 hızlanmasını 11.5 saniyede tamamlayan araç, saatte maksimum 192 kilometre hız yapıyor. Otomatik şanzıman ile kombine edilmiş model, vites geçişleri konusunda gereken performansı sağlıyor. Araç 100 kilometrede ortalama 4.8 litrelik değeri yol bilgisayarına yansıtıyor. Konfor odaklı tasarlanan araç, dizel sesini iyi izole ediyor. Arazi sürüşlerine uygun olmayan model tam bir yol otomobili. Yol tutuş konusunda ortalamalarda olan modelin sert hareketlere tepkisi iyi. Bu sınıfta lüks bir otomobil arayanlara BMW X2 mantıklı bir seçenek gibi duruyor.

Sıfırı alamayan eldekini korumaya çalışıyor

Döviz kurunun direkt olarak ikinci el araç fiyatlarında sert yükselişe neden olduğunu ve hali hazırda bir araca sahip olan sürücülerin son 3 ayda servis ziyaretlerini ortalama yüzde 23 artırdığını vurgulayan RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı “Bugün kompakt segment, 2012 model bir otomobili 2017 modeliyle değiştirmek isterseniz, yaklaşık 120 bin TL üstüne eklemeniz gerekiyor. Lüks segment için rakam 500 bin TL’lere kadar çıkıyor. Diğer yandan yine yıllardır bildiğiniz, bindiğiniz kompakt bir otomobili kaportadan mekanik aksama, iç mekandaki kozmetiğine kadar elden geçirip sıfırlamanın maliyeti 20 bin TL” dedi.

Yeni Astra ilkbaharı bekliyor

Opel’in altıncı nesli ile dünya prömiyerini gerçekleştirdiği efsanevi kompakt modeli Yeni Astra, 2022’nin ikinci çeyreğinde yola çıkmaya hazrılanıyor. Yeni Opel Astra‘nın dış görünümü, en yenilikçi tasarım ve teknoloji ögelerini bünyesinde barındırıyor. Bu kapsamda aracın normalden daha geniş görünmesini sağlayan ve ön cephesini kaplayan Opel Vizör, ultra ince Intelli-Lux LED® farlar gibi teknolojileri bünyesinde kusursuzca bir araya getiriyor.

e-drive Turkey’de geri sayım başladı
Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek “Elektrikli ve Hibrit Araçlar Fuarı” e-drive TURKEY, kapılarını 9 Aralık’ta teknoloji ve elektrikli araç tutkunlarına açıyor. 9-12 Aralık 2021 tarihleri arasında, Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Sanat ve Gösteri Merkezi’ndeki fuarda elektrikli otomobiller, farklı ulaşım alternatifleri sağlayan araçlar, şarj operatörleri, altyapı sağlayıcıları, batarya ve ekipman üreticileri yerini alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN