Erdoğan, Trump ile Beyaz Saray’da görüşme ayarlamaya çalışıyor

Erdoğan, Trump ile Beyaz Saray’da görüşme ayarlamaya çalışıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştirmek için temaslarda bulunduğu ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştirmek için girişimlerde bulunuyor. Türk yetkililere göre, söz konusu toplantının Nisan ayının sonunda gerçekleşmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Bloomberg'in haberine göre, Ankara-Washington hattındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesini bölgesel istikrar açısından kritik gören Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna’dan Suriye’ye kadar geniş bir coğrafyada etkili bir aktör olmasını hedefliyor. Yetkililer, Türkiye’nin NATO’nun kilit ülkelerinden biri olarak ABD ile daha yakın iş birliği yapmasının önemini vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığı makamı konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, son yıllarda Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması ve ABD’nin Suriye’de PKK ile bağlantılı YPG güçlerine verdiği destek gibi konular nedeniyle gerilmişti.

Pazar günü Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Erdoğan, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etti. Aynı zamanda Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının sona erdirilmesini ve F-16 savaş uçaklarının satış sürecinin tamamlanmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede “Türkiye ve ABD, iki müttefik olarak yeni dönemde dayanışma içinde iş birliğini ilerletecektir” ifadelerini kullandı. Açıklamada, bölgesel ve küresel gelişmelerin Türkiye ile ABD arasında daha sık istişare yapılmasını gerektirdiği belirtildi.

TÜRKİYE, AVRUPA İLE DAHA YAKIN İŞ BİRLİĞİ ARAYIŞINDA

Türkiye’nin Washington’la ilişkileri güçlendirme çabaları sürerken, Erdoğan aynı zamanda Avrupa Birliği ile ekonomik ve savunma iş birliğini artırmaya yönelik adımlar atıyor. Yetkililere göre, bu kapsamda Türkiye’nin olası bir Ukrayna barış gücü misyonuna asker göndermesi ihtimali de değerlendiriliyor.

Türkiye’nin NATO üyesi kimliği ve Müslüman dünyadaki etkisi, hem Avrupa’da hem de Orta Doğu’da güçlü bir konum elde etmesini sağlıyor. Türkiye ayrıca, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Irak ile birlikte IŞİD’in yeniden güç kazanmasını önlemek amacıyla ortak bir operasyon mekanizması kurdu.

F-16 SATIN ALIMI VE SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ ÖNCELİKLİ KONULAR ARASINDA

Yetkililer, Erdoğan’ın Washington temaslarının önemli gündem maddelerinden birinin Türkiye’nin yeni nesil F-16 savaş uçaklarını satın alma süreci olacağını belirtiyor. Türkiye, 2021 yılından bu yana ABD’den 40 adet yeni Lockheed Martin F-16 savaş uçağı almak için çaba gösteriyor.

Savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vermek isteyen Türkiye, F-4 uçaklarının emekliliği nedeniyle mevcut F-16 filosunu modernize etmeyi zorunlu görüyor. Ancak ABD, Türkiye’nin S-400 satın alması nedeniyle F-35 programına katılımını durdurmuştu. Eğer Trump, Türkiye’ye yönelik savunma sanayi yaptırımlarını kaldırırsa, Kongre’den bu yaptırımları askıya almasını talep etmesi gerekecek. Böyle bir adım, Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesini ve NATO müttefikleriyle askeri entegrasyonunu güçlendirmesini sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN