Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hızlı nüfus artışının yarattığı sorunları anlattı: Esenyurt 101 ülkeden göç alıyor

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hızlı nüfus artışının yarattığı sorunları anlattı: Esenyurt 101 ülkeden göç alıyor

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, hızlı nüfus artışının ilçenin kültürel dokusunu da etkilediğini belirterek, "81 ilimizden göç aldık ve 101 ülkeden insan yaşıyor, 101 dil konuşuluyor Esenyurt’ta" dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçedeki hızlı nüfus artışının yol açtığı sosyoekonomik ve sosyokültürel sorunları değerlendirdi.

Özer, Esenyurt’un hem ülke içinden hem de ülke dışından yoğun göç aldığını belirterek, "1989’da belde olduğunda nüfusu 37 bin iken, 20 yıl sonra 2009 yılında nüfusu on kat artarak 373 bine ulaştı. 2019 yılında ise bu rakam, yıllık %10 nüfus artış hızıyla 987 bine yükseldi" dedi.

"Esenyurt, Türkiye’nin en büyük ve en hızlı nüfus artışı olan ilçesidir. 2009 ile 2019 arasında yıllık nüfus artışımız %10 civarında gerçekleşti ve resmi rakamlara göre nüfusumuz 1 milyona, gayriresmi rakamlara göre ise 1,5 milyona ulaştı" diyen Özer, ilçenin zengin ve yoksul kesimlerin, gençlerin ve emeklilerin en yoğun olduğu yerlerden biri olduğunu vurguladı.

Özer, "81 ilimizden göç aldık ve 101 ülkeden insan yaşıyor, 101 dil konuşuluyor Esenyurt’ta" diyerek ilçenin çok kültürlü yapısına dikkat çekti.

1-011.jpg

ÇARPIK KENTLEŞME VE KENTLİLEŞEMEME SORUNLARI

"Esenyurt’ta yaşanan sorunların başında çarpık kentleşme ve kentlileşememe gelmektedir. Ne yazık ki bu konuda hükümetler ve yerel yönetimler yeterince rol oynamamış, beton lobileri öncelik kazanmıştır" ifadelerini kullanan Özer, belediyenin idari ve mali olarak bu duruma göre reorganize edilmediğini belirtti.

SOSYOLOJİK OLARAK KENTLİLEŞEMEME

Özer, göçle gelen insanların büyük umutlarla Esenyurt’a geldiğini ancak umduklarını bulamadığını söyleyerek, "Göç eden insanlar köylü olmaktan çıkmış, kentli de olamamış, arada kalmıştır. Bu durum kentin varoşlarını devasa köy haline getirmiştir. Bugün Esenyurt başta olmak üzere birçok kentin çeperinde yaşanan temel insani trajedi, bu arada kalma durumudur" dedi.

ÜÇ FARKLI ESENYURT

"Bugün Esenyurt’a baktığımızda üç farklı kent görüyoruz: Avrupa dalga boyunda bir Esenyurt, Bangladeş’i aratmayan bir Esenyurt ve ucuz konut rantlarına gelen, hayal kırıklığına uğramış emeklilerin Esenyurt’u. Bizim ve hükümetlerin asıl görevi, bu üç kenti bir kent haline getirmektir" şeklinde konuşan Özer, bu hedefe ulaşmak için toplumsal barışı temin etmenin öncelikli olduğunu vurguladı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE HEDEFLER

Özer, çarpık kentleşmeyi önlemek ve kentlileşmeyi sağlamak için kültür, sanat ve spor aktivitelerine ağırlık vereceklerini belirterek, Esenyurt’u kültür, sanat ve sporun başkenti haline getireceklerini söyledi. Ayrıca yoksulluğu azaltmak için sosyal belediyeciliği ön plana alacaklarını ve Esenyurt’u sosyal belediyeciliğin kalbi haline getireceklerini ifade etti.

Özer, "İstihdamı artırmak için üretimi daha nitelikli ve verimli hale getirerek, Esenyurt’u bir ‘Silikon Vadisi’ haline dönüştüreceğiz. Hedefimiz, daha adil, daha eşit, daha kapsayıcı ve katılımcı bir belediyecilik anlayışı ile tüm bu hedefleri gerçekleştirmektir" dedi.

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ'

"Bu çerçevede göreve geldiğimiz günden beri bayram seyran demeden gece gündüz çalışıyoruz. Başarmaktan başka ikinci bir alternatifimiz yoktur. Üretimi artıran, bunun adil dağılımını sağlayan ve tüm bunları toplumsal barış içinde gerçekleştiren modelimizi İstanbul’a ve Türkiye’ye hediye edeceğiz" diyen Özer, Esenyurt’un geleceği için kararlılıklarını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN