Evde bozuk paranız varsa şanslısınız! Fırıncılar piyasada kalmadı diyerek isyan etti: ‘Dilencilerden bozuk para istiyoruz’

Evde bozuk paranız varsa şanslısınız! Fırıncılar piyasada kalmadı diyerek isyan etti: ‘Dilencilerden bozuk para istiyoruz’

Son zamanlarda piyasada bulunmaz hale gelen bozuk para fırıncıları isyan ettirdi. Öyle ki yeterli metal para bulamayan fırıncılar, dilencilerden bozuk para istemek zorunda kaldıklarını belirtti…

Eskişehir’de son aylarda bozuk para sıkıntısı yaşayan fırıncılar, dilencilerden para istemek zorunda kaldıklarını söyledi. Fırıncılar, neredeyse 6 aydır bozuk para bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Son zamanlarda vatandaşların kullanımını azaltmasından dolayı bozuk para bulmakta zorlanan işletmeler, diğer işletmeler de aynı sorunu yaşadığı için bozuk para tedarik edemiyor.

Merkez Bankası’ndan yeterli tedarik alamadıklarını söyleyen işletme sahipleri, ihtiyaçlarını spor salonu kantini, kahvehane ve dolmuşçu gibi küçük esnaftan yardım alarak karşılıyor. Kimi zaman dilencilerden dahi bozuk para istediklerini söyleyen esnaf, müşteriye para üstü verirken sıkıntı yaşadıklarında ise zararına satışlar yapıyor. Bu konudan fazlasıyla muzdarip olan fırıncılar ise vatandaşlar ve yetkililerden yardım bekliyor.

bozuk-para-2.jpg

“SOKAKLARDAKİ DİLENCİLERE SORUYORUM”

Eskişehir’de fırın işleten Oğuzhan Akbal, 1 lira ile 50 kuruşun eskisi kadar değerli olmadığını bu yüzden vatandaşın kullanımını azalttığını söyleyerek şunları dile getirdi:

"Dolaşımdaki bozuk parada sürekli bir düşüş oluyor. Merkez Bankası da bu sıralar sanırım daha az para basıyor ya da esnaftan ve ticaret yapanlardan talep geldiği için bozuk parayı kotalı veriyor. Dolayısıyla biraz elimiz kolumuz sıkışıyor. Bizim ekmeğimiz de şu an 7 lira. Vatandaşa 3 lira para üstü verirken bir bozuk para sıkıntısı yaşıyoruz. Müşterilerimizden o konuda destek istiyoruz. Sağ olsunlar onlar da bize evlerinde biriktirdikleri bozuk paraları getirip, bütünletiyorlar. Diğer türlü zaten şu an bozuk para bulmakta çok zorlanıyoruz. Ben bazen sokaklardaki dilencilere soruyorum, 'Bozuk paranız varsa bütünleyelim' diyorum. Ama onlarda da artık pek bozuk para bulunmuyor, kağıt paraya geçmişler. Biz bir ürüne 7-8 lira dediğimiz zaman o para üstünü vermekle yükümlüyüz, vermeme şansımız yok. Bozuk para bulamadığımız zaman bir yerden sonra 25 kuruşlara dönüyoruz. O da bitiyor, sonrasında ister istemez geriliyoruz. Çünkü bir insana 'Para üstü yok, veremem. Bozuğum bulunmuyor' diyemezsin. İster istemez 'Nereden buluruz? Nasıl buluruz? Birisi getirir mi?' diye içten içe telaş yapıyoruz."

bozuk-para-1.jpg

KÜÇÜK ESNAFTAN BOZUK PARA TOPLUYORLAR

Kadın girişimci Hatice Hancı da bankalardan dahi bozuk para tedarik edemediklerini söyleyerek, "Spor salonu kantini ve kahvehaneler gibi küçük esnaftan para topluyoruz, rica ediyoruz. Dolmuşçulardan bozuk para istiyoruz. Müşteriye bazen paramız çıkmayabiliyor. Ne yapıyoruz? 'Sonra getir' diyoruz. Müşteriye karşı ne yapabiliriz? Yani onların da yapacağı bir şey yok. Bozuk parada 6-7 aydır sıkıntı var. Eskiden öyle bir sıkıntı yoktu. Küsuratlar vardı ama para da çoktu piyasada. Vatandaşta da vardı. Şu anda vatandaşta da yok. Metal para yok, küçük paralar yok. Bizim de bazen kaybımız büyük oluyor. Müşteride olmayınca ne yapacağım? Bizde de yok. Para üstü olarak poğaça da vermiyoruz. 'Sonra getir' diyoruz. Mesela diyelim ki müşterinin masrafı 52 lira tuttu, '3 lirayı sonra getirin, getiremezseniz de canınız sağ olsun' diyoruz. Bizim orada bir kaybımız oluyor mu? Oluyor ama yapacak bir şey yok. Ne yapalım, bulamıyoruz. Bütün imkanları zorluyoruz ama bozuk para sıkıntısını çözemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN