EYT için gün sayanlar yıkıldı! Bu ihtimal kimsenin aklına gelmezdi: Milyonların emeklilik hayali suya düştü!

EYT için gün sayanlar yıkıldı! Bu ihtimal kimsenin aklına gelmezdi: Milyonların emeklilik hayali suya düştü!

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem 10 şehri de enkaza çevirdi. Yaşanan deprem felaketinin ardından birçok devlet kurumu da belirli bir süre işlemleri erteledi. EYT düzenlemesini bekleyen kişiler hayal kırıklığına uğradı. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen deprem nedeniyle Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Vatandaşlar deprem bölgesi için seferber olurken birçok devlet kurumundaki işlerde sekteye uğradı. TBMM'de yer alması beklenen EYT düzenlemesi de bir süre ertelenmiş oldu. EYT düzenlemesinin bir yıl ertelenebileceği iddiaları gündeme gelirken emekliler de bu haberle hayal kırıklığı yaşadı. Erteleme önerisinin AK Parti'nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiği söylendi. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT DÜZENLEMESİ ERTELENECEK Mİ?

AK Parti MYK toplantısından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilen erteleme kararı EYT düzenlemesini bekleyen vatandaşlara hayal kırıklığına uğrattı. Uzun süredir beklenen düzenleme ile ilgili araştırmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT düzenlemesi için geri adım atılmayacağını ifade etti.

para-vermek.jpg

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Alınan bilgiler doğrultusunda EYT düzenlemesinin Önümüzdeki hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu’nda olması bekleniyor. Çalışmaların mevcut haliyle yasalaşması bekleniyor.

EYT DÜZENLEMESİ İÇİN İSTENEN ŞARTLAR NELERDİR?

EYT düzenlemesi kapsamında prim günü, sigortalılık süresi ve işe başlangıç tarihi yani sigorta girişi önemli bir yere sahiptir. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan ve prim ile sigortalılık süresini dolduran kişiler emekli olabiliyor.

para-odemesi-1.jpg

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesi ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. 4 maddeden oluşan EYT'ye özel yalın bir teklif oluşturulduğunu dile getiren Akbaşoğlu, iki maddenin esası ilişkin olduğunun altını çizdi. EYT platformlarının yaş şartını kaldırılmasını talep ettiğini ifade eden Akbaşoğlu, ilk düzenlemenin bu konuda olduğuna değindi. Akbaşoğlu, mevzuat kapsamında prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran kişilerin istisnasız bir şekilde emekli olabileceğini söyledi.


Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla sosyal güvenlik destek priminin gündeme geldiğini belirten Akbaşoğlu, “5 puan işyerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor.” şeklinde konuştu.

NE ZAMAN EMEKLİ OLUNABİLECEK?

EYT düzenlemesi için gün sayan vatandaşlar düzenlemenin Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi ve Resmi Gazete’de yayınlanması durumunda başvuru yapabilecek. Başvuru işlemleri e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

para-almak1.jpg

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

EYT düzenlemesi kapsamında ilk ödemeler için Mart ayı işaret edilmişti. Ancak Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından meclisteki çalışmalara da ara verildi. Bu kapsamda EYT kapsamında yer alan kişilerin Nisan ayında ödeme alması bekleniyor. EYT düzenlemesi hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN