EYT'lilere 50 bin lira sürprizi! Meclis'e sunulan pakette sürpriz detay... Binlerce kişi haberle bayram edecek

EYT'lilere 50 bin lira sürprizi! Meclis'e sunulan pakette sürpriz detay... Binlerce kişi haberle bayram edecek

Meclise sunulan borç yapılandırma paketinin detayları tek tek ortaya çıkıyor. Pakette EYT ile ilgili bir madde yer alırken detaylarda merak edilmeye başladı. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren borç yapılandırma paketi hakkında araştırmalar devam ediyor. Kabine Toplantısı’nın ardından yeni yapılandırma paketi hakkında detaylarda tartışılmaya başladı. Pakette EYT'lileri ilgilendiren önemli bir detay dikkat çekti. Yapılandırma faizlerinin %90'ı silinirken peşin ödemelerde faizsiz, taksitte uzun vadeli olarak ödeme seçenekleri sunuluyor. Sabah gazetesinde yer alan haber doğrultusunda 2021 öncesinde Bağ-Kur'lu olan vatandaşların borçları ile birlikte silinen primlerinin de ihya edileceği belirtildi. Geçmiş dönemde satın alınması bulunan EYT'liler de yapılandırma kapsamında yer alıyor. İhya kapsamında diğer borçlarda yapıldığı gibi faizlerin de silineceği duyuruldu. Yapılandırma ile birlikte borç yükü faiz indirimi ile birlikte üçte bir oranında azalacak. Bu kapsamda İhya için 150.000 TL ödeme yapan bir Bağ-Kur'lu 100.000 TL ödemiş olacak. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…


EMEKLİ OLMAK KOLAYLAŞIYOR


Emekli uygulamalarında daha önce yapıldığı gibi 60 aya varan kesinti ile kolay bir şekilde emekli olabilirsiniz. 2023 yılında EYT düzenlemesi ile emekli olacak vatandaşlar da %30 zamlardan yararlanacak. Aylıklarda ise herhangi bir kesinti yapılmayacak. Emekli olmak isteyen kişilerin borçlanmadan yararlanması için elini çabuk tutması gerekiyor. Bunun yanı sıra hangi statüden emekli olunacağı da önemli bir detaydır. Bu kapsamda EYT hakkında merak edilen sorular ve yanıtları şu şekildedir:

para-hesap-1.jpg

BAĞ-KUR'LULAR EYT YASASINDAN NASIL YARARLANACAK, PRİM BORCU YAPILANDIRILABİLECEK Mİ?


EYT düzenlemesi ile Bağ-Kur'lu olan kadınlar 7.200 erkekler ise 9.000 prim günü ile emekli olmaktadır. Kadınlar 50, erkekler de 55 yaşını doldurduğunda 5.400 prim gününü tamamlanması durumunda emekli olabiliyor. Yapılandırma SGK'da olan prim borçlarını kapsamaktadır. Dondurulmuş olan süreleri ihya edilecek olan Bağ-Kur’lular da yapılandırma kapsamında yer alıyor.



BUGÜN İTİBARİYLE EMEKLİLİK PLANLAMASINI NASIL YAPMALIYIM?


Teklifin meclisten geçmesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanacağı belirtildi. Önemli aşamalardan biri hangi statüden emekli olunacağıdır. Borç yapılandırmasında bulunan kişilerin 3.600 prim gününü tamamlaması gerektiğinin altı çizildi. Prim günlerini tamamlayan kişiler ise e-devlet veya SGK il ve ilçe merkezlerine başvuru yapabilmektedir. Doğum sonrasında yarı zamanlı çalışan devlet memurları da borçlanma kapsamında yer alıyor.

para-verilmesi-001.jpg
SALGINDA PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR İÇİN DÜZENLEME OLACAK MI?


Türkiye'deki yasalar kapsamında işsizlikte geçirilen süreler borçlanma kapsamında yer almıyor. Salgın sürecinde bazı işyerleri kapanırken bazıları ise yarı zamanlı hizmet sağladı. Bu sürelerin de borçlanma kapsamında yer alması için talep her geçen gün artıyor. Bu süreç emeklilikte 2 yıl ötelemeye neden olmaktadır. Bu kapsamda salgın sürecinin düzenlemede yer alıp almayacağı Meclis kararına bağlıdır.


PRİM BORCU OLANLARA KOLAYLIK SAĞLANACAK MI?


EYT düzenlemesi için Bağ-Kur ihya borçlanması önemli bir yere sahiptir. EYT düzenlemesi ile süre canlandırılırken tamamının satın alınması da zorunlu olmaktadır. İhya ise asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. 2022 yılında Bağ-Kur ihyası için başvuruda bulunan kişiler günlük 74.41 TL öderken şimdilerde bu ücret 115 TL olarak görülmektedir. Geçmiş dönemlerin satın alınması ile birlikte Faizler ve silindiğinde vatandaşlar ciddi bir rahatlama yaşayacak. Bu kapsamda borçların üçte biri azalıyor.
para.jpg


EYT'LİLERİN AYLIKLARINDA KESİNTİ VAR MI, YÜZDE 30 ZAM YANSIYACAK MI?


EYT düzenlemesinde yer alan çalışanların aylıkları için farklı bir hesaplama söz konusu değildir. TÜFE ve refah payı dikkate alınarak ödeme yapılır. Yılbaşında güncellenen rakamlar kapsamında %30 olarak açıklanan emekli zamlarından herkes yararlanacak. Emekli vatandaşlar emekliliğe ayrıldığı yıldaki maaş farkı için geçerli olan katsayıların tamamından yararlanır. Emekliliğini bir yıl erteleyen kişiler içinde 2008 yılından beri uygulamada olan güncelleme ile hesap yapılır. 2023 yılında emekli olacak vatandaşların maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak.


DAHA ÖNCE OLDUĞU GİBİ PRİM BORÇLARINI ÖDEMEK İÇİN KREDİ DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?


Yapılandırma paketi kapsamında SGK kamu bankaları ile bir anlaşma yapabilir. Prim gününü tamamlamak için yeterli birikmişi bulunmayan emeklilerin aylıklarında kesinti yapılabilir. Yani kredi başvurusunda bulunan emekliler geri ödemeyi maaşları üzerinden yapabilir. Bu kapsamda 60 ay vade seçeneği ile ödeme imkanı sunulurken birçok vatandaşın da emekli olması sağlanacak.

paralarr.jpg
ASKERLİK, DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI OLAN HERKES HİZMET BORÇLANMASI YAPMALI MI?


Sigorta başlangıç tarihinin geriye çekilme hakkı ortaya çıktığında ya da prim gününün eksik olması durumunda hizmet borçlanması yapılabilir. Prim günü eksik olmayan ya da başlangıç tarihinin geriye çekilmediği durumlarda borçlanma yapmanın da bir anlamı olmuyor. Emekli aylıklarını yükseltmek için yapılan borçlanmalar ödenen maliyeti çoğu zaman karşılamıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN