F-16'lar için çarpıcı iddiaya MSB'den açıklama: ABD, Türkiye'ye 'Yunan Adaları' şartı mı koydu?

F-16'lar için çarpıcı iddiaya MSB'den açıklama: ABD, Türkiye'ye 'Yunan Adaları' şartı mı koydu?

Geçtiğimiz gün ABD'nin Türkiye'ye 'Yunan Adaları' şartı koyduğu iddiası gündeme bomba gibi oturmuştu. MSB'den konuyla ilgili açıklama geldi. Net bir şekilde iddiayı yalanlayan MSB, "F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir" açıklamasında bulundu.

ABD ve Türkiye arasındaki kritik F-16 süreci, geçtiğimiz günlerde Ankara'nın İsveç için NATO Üyeliğine onay vermesiyle çözüldü.

Dünya basınında F-16'larla ilgili gelişmeler yer alırken Yunan basınından da çarpıcı bir iddia geldi.

Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin ABD'den satın aldığı F-16 savaş uçaklarını Yunan adaları üzerindeki uçuşlarda değil, yalnızca NATO ittifakı amaçları doğrultusunda kullanabileceği şartı getirildiğini iddia etmişti.

'F-16 HERHANGİ BİR ŞARTA BAĞLI DEĞİL'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD'den talep edilen F-16 uçaklarıyla ilgili olarak Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde yer alan iddiaları yalanladı. Bakanlık, "F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir" açıklamasında bulundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki ve mevcut 79 adet F-16'nın modernizasyonu talebinin ABD kongresindeki onay sürecinin 26 Ocak'ta başladığını belirten kaynaklar, teklif ve kabul mektupları geldiğinde çalışmalara başlanacağını ve projelerin maliyetinin net olarak ifade edilebileceğini bildirdi.

'HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLURSA AÇIKLAMA YAPARIZ'

Ayrıca, ABD'nin F-35 ile ilgili açıklamalarına ilişkin olarak da her iki ülkenin duruşunda şu anda herhangi bir değişiklik olmadığını ve ABD tarafından yapılan açıklamaların şu aşamada bir iyi niyet beyanı olduğunu ifade etti. Herhangi bir değişiklik veya gelişme olması durumunda bilgilendirme yapacaklarını belirtti.

MSB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak’ta başlamıştır. Teklif ve Kabul Mektupları tarafımıza ulaştığında takvim üzerinde çalışmalara başlanacak ve böylece projelerin maliyeti de net olarak ifade edilebilecektir.

Talep edilen mühimmat istekleri harekât ihtiyaçları, envanter durumu ve teknik gereklilikler göz önüne alınarak detaylı bir çalışma sonucunda yapılmıştır. Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN