Felakete adım adım: Harita kıpkırmızı oldu! Tedbirinizi alın yoksa...

Felakete adım adım: Harita kıpkırmızı oldu! Tedbirinizi alın yoksa...

Felaket çanları her geçen gün daha da yükselerek çalmaya devam ediyor. Önlemler alınmadığı takdirde felaketin boyutu da bir o kadar büyük olacak. Bilim insanları vatandaşları bu konuya ilişkin ciddi boyutlarda uyarıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Hem ülkemizi hem tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma etkileri her geçen gün ciddi boyutlara ulaşıyor. Öyle ki gerekli adımlar atılmadığı sürece en başta iklim değişiklikleri ve daha birçok hayati önem taşıyan felaketler yaşanabilir. Bu kapsamda araştırmalar yaparak uyarılarını dile getiren bilim insanları herkesin bilinçli davranması gerektiğinin altını çizdi.

yeni-proje-21.jpg

FELAKET BOYUTUNDA ETKİLER

The Guardian'ın iklim bilimcilerle gerçekleştirdiği ankete göre, küresel ısınma kısa sürede uluslararası kabul görmüş 1,5°C sınırını aşarak dünya genelinde felaket boyutlarında etkiler bırakacak. Sıcak hava dalgaları, seller ve fırtınalar gibi doğa olaylarının yıkıcı etkileri küresel ölçekte hissedilecek.

The Guardian gazetesinin yüzlerce iklim bilimciyle yaptığı ankete göre, dünya hızla 1,5°C ısınma sınırını aşmaya doğru ilerliyor. Bu seviyeyi aşmak, dünya genelinde şiddetli sıcak hava dalgalarına, sellere ve fırtınalara neden olacak. Ankete katılan bilim insanlarının yalnızca %6'sı, emisyonların olağanüstü hızlı ve radikal eylemlerle kontrol altına alınması durumunda bile bu sınırın altında kalabileceğimizi düşünüyor.

yeni-proje-22.jpg

ÖNLEM ALINMAZSA ETKİSİ BÜYÜYECEK

Bilim insanları bu konuda karamsar olsa da, pes etmenin bir seçenek olmadığını ve her ton CO2 emisyonunun önlenmesinin dahi küresel ısınmanın etkilerini hafifleteceğini belirtiyorlar. 1,5°C'nin iklimde bir uçurum olmadığını, ancak bu sınırın aşılmasıyla tehlikelerin arttığını vurguluyorlar. Her bir ondalık derece artışın, insanların karşılaşacağı sıkıntıları önemli ölçüde etkileyeceği konusunda hemfikirler.

1,5°C seviyesini geçmek, sıcak hava dalgaları ve fırtınaların şiddetini artıracak, tropikal mercanların yok olmasına ve buz tabakalarının çökmesi gibi geri dönüşü olmayan eşiklerin aşılmasına yol açacak. 2°C’ye ulaşılması, 2021'de Pasifik'in kuzeybatısında yaşanan acımasız sıcak hava dalgası gibi olayları 100-200 kat daha olası hale getirecek. Ayrıca, 2°C'de küresel sel hasarı da iki katına çıkacak. 2,7°C'de iki milyar insanın iklim nişinin dışında kalacağı tahmin ediliyor. 3°C'de ise büyük şehirler deniz seviyesinin altında kalacak.

yeni-proje-23.jpg

3°C'nin üzerindeki ısınma, küresel gıda fiyatlarında artışlar, gıda ve su kıtlığı, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve milyonlarca mülteci aracılığıyla tüm dünyaya yayılacak iklim şoklarına neden olacak.

Exeter Üniversitesi'nden Profesör Peter Cox, "İklim değişikliği 1,5°C'de aniden tehlikeli hale gelmeyecek ve 2°C'yi geçersek her şey bitmiş olmayacak, buna ulaşabiliriz" dedi. IDDRI politika araştırma enstitüsünden Dr. Henri Waisman ise, "İklim değişikliği siyah ya da beyaz bir soru değil, her ondalık derece çok önemli. Bu da mücadeleye devam etmenin hâlâ faydalı olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN