Financial Times, Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi yazdı: 'Çevrim içi ' beyin göçü

Financial Times, Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi yazdı: 'Çevrim içi ' beyin göçü

Türk lirasındaki dalgalanmalar, birçok kişinin kariyer planlamalarını baştan yapmasına neden oldu. Türkiye'de yurt dışından şirketlere çalışıp döviz ile maaş almayı tercih eden insanlar, taşınmak yerine döviz alıp TL olarak harcamayı daha kazançlı bulurken yurt içi şirketler, durumdan pek mutlu değil.

Türk Lirası’ndaki son yıllarda süren dalgalanma, kariyer seçimlerini de etkiledi. Financial Times’ın Türkiye’den görüştüğü bazı kişiler, TL’deki dalgalanmadan dolayı yurt dışından şirketlere çalışıp döviz kazanma yolunu seçmeye başlamış.

Financial Times'ta yer alan habere göre, Koronavirüs (Kovid-19) de bu uzaktan çalışma ve 'çevrimiçi beyin göçü' konusunda büyük etkilere sahip oldu. Şirketlerin çoğunluğu uzaktan çalışma modelini benimsedi.

'DOLAR KAZANIP TL HARCAMAK ÇEKİCİ'

Batıcan Erdoğan, TL ile kazandığı paranın dolar bazında yatay seyrettiği görünce dövizle maaş alabileceği bir işe girmesi gerektiğine karar verdi. Ancak ülkeyi terk etmek yerine, Seattle merkezli bir start-up için Türkiye’de iş buldu.

''Ailemden ve arkadaşlarımdan ayrılmak istemedim. İstanbul’da da dolar bazında maaşla alım gücü yüksek oluyor. Berlin’de yaşayıp avroyla harcamaktansa dolar kazanıp lirayla harcamak daha çekici.''

Evden çalışmanın sakıncalarına rağmen Erdoğan, çalıştığı şirketten memnun ve bir Türk şirketine dönmeyi şimdilik düşünmüyor.

'İŞ DÜNYASI MUTSUZ VE DERTLİ'

TÜSİAD’ın başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, iş dünyasının bu durumdan 'son derece mutsuz' olduğunu söyledi:

''Ülkemizde işsizlik oranlarının çok yüksek olduğu gençler açısından bu durum iyi. Ancak bu, kalifiye gençlere ihtiyacı olan reel sektör için çok kötü.''

'YAZILIMCILAR, BU SAYEDE TÜRKİYE'DEKİ ÜCRETİN 2 KATINI KAZANIYOR'

Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı şunları söyledi:

''Uluslararası şirketlerin Doğu Avrupa’da yazılım mühendisleri için 6 bin euroya kadar çıktı ve Türk yazılım mühendisleri için de ortalama 2 bin 500 euro ödüyor. Bir Türk şirketinde deneyime sahip olan çalışanların aylık ortalama maaşı olan 15 bin TL (1180 euro) karşılaştırınca verilen ücretler uluslararası şirketler açısından çok uygun. Yazılımcıların kazanması sevindirici ancak Türk şirketleri bundan dertli.''

'1 MİLYON YAZILIMCI PROJESİ' NE OLDU?

Eski Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak, 2020 yılında '1 Milyon yazılımcı projesi'ni de hatırlattı. Bu projeyle gençlerin ücretsiz kodlama eğitimi alacaklarını duyurulmuştu ancak projenin ne durumda olduğu belirsiz.

Uzmanlar, Türkiye’nin yazılım açısından potansiyeline işaret edip 'geç kalmamalıyız' uyarısını yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN