Fındık piyasasında sert düşüş! 350 lirayı gören fiyatlar 250 TL'ye geriledi: Üreticinin umudu yılbaşına kaldı

Fındık piyasasında sert düşüş! 350 lirayı gören fiyatlar 250 TL'ye geriledi: Üreticinin umudu yılbaşına kaldı

Giresun serbest piyasasında fındık fiyatları, son bir aylık süreçte yaklaşık 100 liralık sert bir düşüş yaşayarak 350 TL zirvesinden 250 TL seviyelerine indi. Rekoltenin büyük kısmının pazara inmesine rağmen, elinde yaklaşık 130 bin ton ürün kalan üretici ve yüksek fiyattan alım yapan tüccarlar hayal kırıklığı yaşadı.

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındıkta, serbest piyasa fiyatları son dönemde yatırımcı ve üreticinin beklentilerinin aksine bir seyir izledi. Sezona 270 TL bandında başlayan fındık fiyatları kısa süre içinde 350 TL seviyesine ulaşarak rekor kırmışken, son otuz günlük dönemde ciddi bir gerileme yaşandı.

Gözlenen bu düşüşle birlikte, fındık şu anda piyasada 250 TL civarında işlem görüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı 453 bin tonluk rekoltenin büyük bir bölümü (%70 civarı) pazara indirilmiş durumda. Ancak üreticinin ve tüccarın elinde hala yaklaşık 130 bin ton fındık bulunduğu tahmin ediliyor.

HEM ÜRETİCİ HEM TÜCCAR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Fiyatlardaki bu beklenmedik düşüşü değerlendiren Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, piyasadaki durumu özetledi:

"2025 yılı fındık hasadının ardından fiyatlar 350 liraya kadar çıktı, ancak yaşanan dalgalanmalar sonucunda bugün serbest piyasada fındık 250 liradan işlem görüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hasat döneminde açıklanan 453 bin tonluk rekoltenin büyük bölümü pazara indi. Üreticiler fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle acil ihtiyacı olmayan ürünlerini piyasaya sürmedi. Ancak beklenti gerçekleşmedi, fiyatların gerilemesiyle hem üreticiler hem de yüksek fiyattan alım yapan tüccarlar hayal kırıklığı yaşadı. Sezon başından bugüne 260 ila 350 liradan fındık alan tüccarlar da fiyatların artacağı düşüncesiyle satış yapmadı, ancak onların da beklentileri boşa çıktı."

gorsel-2025-12-16-013244391.png

UMUTLAR 2026 YILINA KALDI

Başkan Şahin, elinde fındık stoklayan üretici ve tüccarın yeni bir strateji geliştirdiğini ve beklentilerini yılbaşı sonrasına taşıdığını belirtti. Piyasanın yeniden canlanması için sanayicinin stoklarının erimesi bekleniyor:

"Üretici ve tüccar, artık sanayicinin stoklarının tükenmesini bekliyor. Fabrikaların yeni yılın ilk aylarından itibaren ürün tedariki için yeniden piyasaya inmesi bekleniyor. Bu süreçle birlikte yeni yıl sonrasında serbest piyasada bir hareketlenme yaşanabilir ve fındık fiyatlarının yeniden yükselmesini umut ediyoruz."

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN