Gece görüşlü helikopter muamması sürüyor: Ormanların kül olmasını mı bekliyorsunuz?

Gece görüşlü helikopter muamması sürüyor: Ormanların kül olmasını mı bekliyorsunuz?

Geçtiğimiz yıl orman yangınlarıyla büyük sınav veren Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son açıklamaları felaket senaryolarının bu yıl da gerçekleşeceğini gözler önüne seriyor. Orman Bakanı Kirişçi'nin 23 Haziran'da yaptığı ''4 Temmuz'da gece görüşlü 10 helikopteri inşallah envanterimize katmış olacağız'' sözüne rağmen gece görüşlü helikopterler ortada yok.

EDA SANĞU

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangıyla alakalı 22 Haziran'da yaptığı açıklamada, gece görüşlü hava araçlarının olmadığı yönündeki eleştirilere, 'dünyada gece görüşlü araçları yapıp pazarlayan ülke ve firma sayısı sınırlı' yanıtını vermişti.

'4 TEMMUZ'DA ENVANTERİMİZE KATACAĞIZ' DEMİŞTİ

Kirişci, 10 tane gece görüş özelliği olan helikopterin 4 Temmuz itibarıyla envantere katılacağı sözünü vererek, ''4 Temmuz geldiğinde takdir ederseniz ki ihale sürecinde '55 helikopter, 20 uçak hemen alın size verdik' demiyorlar, bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Şu anda 27 helikopterimiz, 2 tane Kara Kuvvetlerinden 5 tane de jandarmadan aldığımız için söylüyorum, 27 helikopterimiz, kiraladığımız, kendi helikopterlerimiz. Dolayısıyla bu 55'e tamamlanacak. Aynı şekilde uçaklarımız var, bunlar da 20'ye tamamlanacak. 10 helikopterde ise gece görüş özelliği olacak." demişti.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER ORTADA YOK

Ancak Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in açıklamaları, gece görüşlü helikopterlerin alımı için hala bir adım atılmadığını ülkeye gelmediğini ortaya koyuyor. Durum buyken akıllara 'Almak için ormanların kül olmasını mı bekleniyor?' sorusu geliyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2021 yılının iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ağır ve yoğun hissedildiği bir yıl olduğunu, uzmanların yangınların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin devam etmesiyle ilerleyen yıllarda da artarak devam edebileceği yönünde tahminleri olduğunu kaydetti.

'GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLERİ BEKLİYORUZ'

Karacabey, orman yangınlarında kullanılan gece görev yapabilen helikopterlerin dünyada çok sık kullanılmadığını ifade ederek, "Daha önceki yıllarda Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da denendiğini biliyoruz; ancak beklenen sonuç ve fayda elde edilemedi. Şu anda da dünyada Avustralya’da kısmen kullanıldığını biliyoruz. Dünyada kullanılan her türlü teknolojiyi de her türlü imkanı da ülkemizde kullanmak istiyoruz. Bu manada bu yıl gece görev yapabilen helikopterleri de ülkemizde kullanmak için Savunma Sanayi Başkanlığı aracılığıyla ihale yapıldı. Bu ihale ile Türk Hava Kurumu’nun verdiği en uygun teklifle 10 adet gece görev yapabilen helikopter ülkemize gelecek. Türk Hava Kurumu tedarik sürecini devam ettiriyor. Bizler de bekliyoruz. Bugünlerde gelmesini bekliyoruz. Bu helikopterler gündüz de görev yapabilecek, ihtiyaç olduğunda gece de görev yapabilecek" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN