Afet Risk Azaltma Planı yayımlandı: Orman yangınlarına karşı 'bilinçlendirme' görevi Diyanet'in

Afet Risk Azaltma Planı yayımlandı: Orman yangınlarına karşı 'bilinçlendirme' görevi Diyanet'in

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı yayımlandı. Planda Türkiye’nin afet risk profili içerisinde "kitlesel göçlerin" de yer alması dikkat çekerken "denetimsel eksiklikler" zayıf yönler arasına alınarak afetle mücadeledeki yetersizlik itiraf edilmiş oldu. Ayrıca Diyanet de orman yangınlarına karşı vatandaşı bilinçlendirme konusunda görevlendirildi.

Türkiye'nin uzun bir süredir büyük trajediler yaşamasına sebep olan afetler için Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) yayımlandı. 2022 ile 2030 dönemini kapsayan TARAP'ta, afet risklerini en aza indirebilmek için afetler olmadan önce yapılması gereken faaliyetler tanımlandı. Planda Diyanet de dahil birçok kurum görevlendirildi.

RİSK PROFİLİ OLUŞTURULDU

Cumhuriyet'in haberine göre; planda Türkiye’nin afet risk profili; deprem, kütle hareketleri (heyelan, kaya düşmesi, çığ), sel-taşkın, iklim değişikliği, kitlesel göç, bulaşıcı ve salgın hastalıklar, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditler, orman yangınları, büyük endüstriyel kazalar, maden kazaları, tehlikeli madde taşımacılığı, diğer afetler (kuraklık, obruk, fırtına vb.) olarak sıralandı.

“Kitlesel göçün hacmi, göç ile gelen kişilerin ülkemizdeki kalış sürelerinin uzunluğu, geçicilikten kalıcılığa evrilen göç olgusunun” ülke olarak kitlesel göçlere ilişkin olarak her zaman hazırlıklı olmayı gerektirdiği belirtildi. Kitlesel göçle gelen nüfusun ve ev sahibi toplumun hak ve sorumlulukları ile toplumsal uyum açısından bilinç ve farkındalıklarının artırılması için çalışmalar yapılacak. Kitlesel göçler neticesinde oluşabilecek ekonomik riskler azaltılacak.

'NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÜLKEDE KALSIN'

Kitlesel göçe maruz kalanlar içindeki nitelikli insan gücünün ülkede kalması için özendirici önlemler alınacak. Ülkesine gönüllü geri dönmek isteyenler için geri dönüş programları geliştirilecek.

DİYANET DE GÖREVDE

Kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditler konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı da “siren kurma ve eğitim çalışmalarında” ilgili kuruluş olarak yer alacak.

Plana göre ikaz ve alarm sistemlerinin kapasiteleri artırılacak. Orman yangınları risklerine yönelik hedef ve eylemler kapsamında Diyanet, ormanların koruyucu faydaları ve çevresel işlevleri konusunda toplumun bilinçlendirilmesinde ilgili kuruluş olarak yer alacak. Bu konuda sorumlu kuruluş ise Orman Genel Müdürlüğü. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, bakanlıklar, valilikler TRT ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu da bu çalışmalarda yer alacak.

'DENETİMSEL EKSİKLİK' İTİRAFI

Planda güçlü-zayıf yönler ile fırsat ve tehdit unsurlarını içeren analizde, “denetimsel eksiklikler” zayıf yönler arasında sayılarak afetle mücadeledeki yetersizlik itiraf edilmiş oldu. Mevzuat uygulama ve denetimin yeterli düzeyde ve etkin olarak yapılamaması “tehdit” olarak nitelendirildi.

YAYIN ETİĞİ İÇİN GÖREVLENDİRME

Planda medyanın afet yönetiminde “yayın etiği” konusunda farkındalığının artırılması için AFAD sorumlu kuruluş, İletişim Başkanlığı, Anadolu Ajansı ve TRT ilgili kuruluş olarak görevlendirildi. Orta vadede, “yayın etiğine uygun afet haberleri” konusunda çalışmalar yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN