Gelmiş geçmiş en sıcak ayı atlattık! Şimdi daha sıcağı geliyor... La Nina etkisine hazır olun: Bu yaz kavrulacağız

Gelmiş geçmiş en sıcak ayı atlattık! Şimdi daha sıcağı geliyor... La Nina etkisine hazır olun: Bu yaz kavrulacağız

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim izleme servisi Copernicus verilerine göre gelmiş geçmiş en sıcak ayı atlattık. Ancak şimdi daha sıcağı geliyor. Uzmanlar hazırlıklı olun diyerek uyurdu. Bu yaz resmen kavrulacağız…

Söz konusu veriler, Mart 2024’ün insanların büyük miktarlarda fosil yakıt yakımına başladığı sanayi döneminden önceki ortalama sıcaklıklara kıyasla 1,68 C daha sıcak geçtiğini ortaya koyuyor. Copernicus verilerine göre sıcaklık rekorları 10 aydır kırılmaya devam ediyor.

la-nina.png

Kimi uzmanlar ise dünyanın beklenenden çok daha hızlı bir iklim değişikliği evresine girebileceği konusunda endişeler yaşıyor. BBC'nin sorularını yanıtlayan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, sıcaklıkların yıl sonuna kadar düşmemesi halinde iklim değişikliğinde "bilinmeyen bir yola" girilebileceğini söylüyor.

Son birkaç aydır etkisini gösteren El Nino hava dalgası, sıcaklık artışlarının nedenlerinden bir tanesi. El Nino, orta ve doğu ekvatarol Büyük Okyanus bölgesinde deniz yüzeyi sıcaklığının uzun vadeli ortalamanın en az 0,5 C üzerine çıkmasıyla başlıyor ve birkaç yılda bir yaşanıyor. El Nino’nun önümüzdeki aylarda etkisini yitirmesi ve sıcaklıkların geçici olarak düşmesi beklense de bunun gerçekleşmeyeceği korkusunda olanlar da var. Mesela Schmidt, "Yaz sonunda, Kuzey Atlantik'te ve diğer yerlerde hala rekor seviyede sıcaklıklarla karşılaşırsak o zaman gerçekten bilinmeyen bir yola girmişiz demektir" diyor.

la-nina-2.png

GELECEK AYLARDA NELER OLACAK?

Bilim insanlarına göre gelecek aylarda Büyük Okyanus’ta koşullar nasıl gelişecek belli değil. Tahminler bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Büyük Okyanus’ta deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın altına düşüren La Nina isimli bir diğer hava sisteminin etkili olacağını gösteriyor. Deniz yüzeyindeki bu soğuma normalde küresel hava sıcaklıklarında geçici bir düşüşe yol açıyor fakat bunun tam olarak nasıl gelişeceği belli değil.

Bilim insanlarının hemfikir olduğu nokta ise dünyanın ısınmasını durdurmanın yolunun gezegeni ısıtan sera gazı salımlarını hızla azaltmak olduğu nokta. Okyanus ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı üzerine çalışan Mercator Ocean International'dan Dr. Angelique Melet, "Önümüzdeki yıllarda emisyonları azaltarak iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye çalışmak için bir fırsatımız var" diyor de devam ediyor:

"Zorlukları anlıyorum ancak şu da bir gerçek ki, harekete geçmezsek kendimizi 2023 yılının yeni normal olacağı bir geleceğe doğru sürüklüyoruz. Bu gelecek ne kadar hızlı gerçekleşir? Bu bize bağlı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN