Göz göre göre cinayet

Göz göre göre cinayet

Türkiye; Soma ve diğer maden facialarından ders alınmadığını bir kez daha en acı şekilde gördü. ‘Az işçiyle çok kâr’ amacı güden vahşi madencilik sistemi, ihmaller zinciriyle birleşince Amasra’daki kömür ocağı 41 işçiye mezar oldu. Sayıştay’ın üç yıl önceki tespitleri facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu.

SON 20 YILDA İKİ BİNE YAKIN MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Yerin 300 metre altındaki patlamada 41 işçi yaşamını yitirdi, beşi ağır 11 kişi yaralandı. Amasra ile son 20 yılda 1989 madenci hayatını kaybetti. Soma’da tutuklu sanığın kalmaması, Kozlu’da ceza alan Kazım Eroğlu’nun TTK Genel Müdürü yapılması sorumluların cezasız kaldığını gösterdi. Muhalefetten, meslek örgütlerinden “Fıtrat değil, cinayet” tepkileri geldi. Sayıştay’ın 2017 ve 2019 raporları facianın önlenebileceğini ortaya koydu:

SAYIŞTAY FACİAYI RESMEN TARİF ETMİŞ: -300’DE RİSK ÇOK

  1. 2019’da üretim derinliği -300 metre oldu. Bu, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden oluyor. Çalışılan damarların tamamında gaz içerikleri yüksek.
  2. Gündüz vardiyası dışındaki olası arızalara anında müdahale edilemiyor. Müessesenin hazırlık, tamir tarama, bakım onarım, elektro-mekanik ve işçi noksanlıkları bir an önce giderilmeli.
  3. 2017 raporunda ise cezası 109 bin TL’ye indirilen işletmeye ilişkin ana havalandırmanın tersine çalıştırılabilecek nitelikte olmadığı, işçi güvenliği ekipmanlarının yetersiz bulunduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE’NİN ORTAK ACISI

Erdoğan Diyarbakır, Davutoğlu Rize, Babacan ise Erzurum programlarını iptal etti. Akşener de Bartın’a gitti. Siyasi partiler heyetlerini facia bölgesine yolladı, madenci ailelerine taziye ziyaretleri yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz kader planına inanmış insanlarız, bunlar her zaman olacaktır.

Chp Lideri Kılıçdaroğlu: Neden kitle ölümleri sadece Türkiye’de? Hesabını sormak boynumun borcu.

İyi Parti Lideri Akşener: Ailelerimize sabır diliyorum, Allah bir daha bu acıları yaşatmasın.

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu: Matem günleri geçince herkes iki elini başının arasına almalı.

Deva Partisi Lideri Babacan: Bugün ‘ne oldu, nasıl oldu’ konuşma günü değil. Acıyı paylaşma günü.

1610krt01a-tum.jpg

KAZA DEĞİL İHMALLER ZİNCİRİ

Bartın’daki madende yaşanan grizu patlamasında 41 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye’yi yasa boğan olay sonrası ortaya çıkan Sayıştay raporları facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu. 2017 ve 2019 raporlarında patlamanın olduğu eksi 300 kotla ilgili havalandırma yetersizliği tespit ettiği ve kuruma ceza kesildiği görüldü. Olaydan 9 gün önce de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı ve 25 gün önce ise Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in aynı madeni ziyaret ettiği ortaya çıktı. Ziyaretler ve teftişlere ilişkin tedbir alınmadığı ileri sürülürken, Soma’yı hatırlatan muhalefet “Neden tedbir alınmadı eksiklikler giderilmedi” tepkisini gösterdi.

Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra Müessese Müdürlüğü’nde maden ocağında meydana gelen gruzu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı hatırlatan madenden yaralı olarak çıkarılan 6 madencinin İstanbul’da, 5 madencinin de Bartın’da tedavileri sürüyor. Saat 18.45 sıralarında eksi 300 kotta meydana gelen patlama sonrası olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Olay sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Bilgin bölgeye gitti.

AFAD, VALİLİK VE BAKANDAN AYRI AÇIKLAMA

AFAD, olay sonrası Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada patlamanın trafo kaynaklı olduğunu duyurdu. Ancak bu açıklama kısa süre sonra silinci. Belirsizlik sürerken Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise “Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor” dedi. Bakan Dönmez ise facianın nedenine ilişkin “Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde” açıklaması yaptı.

kr1-ama55sra12.jpg

"BAZI İŞÇİLER KENDİ İMKANLARIYLA ÇIKTI"

Bartın Valisi Arslan, maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.

" ARKADAŞLARIMI KURTARAMADIM"

Patlamanın ardından, maden işçileri, arkadaşlarının kurtarılma çalışmalarını saatlerce endişe içinde izledi. Gündüz vardiyasından çıkan maden işçisi Metin Ayaş çok üzgün olduğunu belirterek olayı duyunca arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye geldiğini söyledi. Maden ocağındaki kurtarma çalışmalarına katılan Muhammed Başol isimli bir maden işçisi yerüstüne çıktıktan sonra gözyaşlarına boğuldu. Arkadaşlarının teselli ettiği maden işçisi gözyaşlarıyla birlikte arkadaşlarına sarıldı.

2017: OCAK HAVALANDIRMASI YETERLİ DEĞİL:

Sayıştay aynı maden için 2017’de de uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. 2017 yılı raporunda, facianın meydana geldiği madene ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerinin güvenlik ile ilgili tespitlerine yer verildi. Rapora göre iş müfettişleri 10 Mayıs - 30 Mayıs 2017 tarihleri arasında yaptığı teftişte, önceki denetimlerinde de tespit ettikleri hususları şöyle sıraladı: “1 ve 2 No’lu ocakta bulunan zincirli konveyörlerde durdurma teli bulunmamaktadır. 2 No’lu ocakta kullanılan domuzdamları yer yer belleme ve sarmaların altına vurulmakta olup, damlar müstakil çalışmamaktadır. Ocak ana havalandırması tersine çalıştırılabilecek nitelikte değildir. Ocak genelinde ana nakliyat yollarında tahkimatlar yer yer bozulmuş olup, çalışan sayısının eksik olması nedeniyle tamir tarama çalışmaları tam olarak yapılamamaktadır. Bu noksanlıklar nedeniyle müesseseye 146 bin 322 lira idari para cezası kesildiği, dörtte bir indirimle 109 bin 741 lira 50 kuruş ödendiği, müessesenin belirtilen bütün noksanlıklara Hukuk Müşavirliği aracılıyla itiraz ettiği görülmüştür.”

SAYIŞTAY 2019’DA NOKTA ATIŞIYLA UYARMIŞ

Olayın ardından Sayıştay’ın raporlarında yapılan uyarılar facianın göz göre göre geldiğini gösterdi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, patlamaya dair sosyal medya hesabından Sayıştay’ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’na ait belgeyi paylaştı. Belgede, kurumun, patlamanın yaşandığı -300 kotuna ilişkin uyarıda bulunduğu görülüyor. Yavuzyılmaz söz konusu belgeyi şu notla paylaştı: “Sayıştay uyarmıştı. Sayıştay, Bartın Amasra’daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor. Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu.” Facianın yaşandığı bölgeye giden Yavuzyılmaz “Sayıştay’ın Amasra’daki tespiti, tam nokta olarak tam bu grizu faciasının patladığı kotu tarif ediyor. Dolayısıyla, çok acı bir durum” dedi.

9 GÜN ÖNCE DE SAYIŞTAY ZİYARETİ

Ayrıca aynı madeni 9 gün önce de 5 Ekim 2022 tarihinde Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı’nın da ziyaret ettiği de görüldü. Bu ziyaret resmi sitede şöyle anlatıldı: “T.C. Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı Sn. İbrahim Özkarcı başkanlığında Uzman Denetçiler ile Kurumumuz Genel Müdürü ve beraberindeki ekip Amasra TİM’de yeraltına inerek -300/-350 kotları arasında, hâlihazırda ayak boyu 150 m. pano boyu 350 m. olan Yarı Mekanize Güney Tavan Damar ayakta incelemelerde bulundular.”

BAKAN’IN 24 GÜN ÖNCEKİ ZİYARETİNDE SÖYLEDİKLERİ TEPKİ ÇEKTİ: MADEN RİSKLİ İŞ KOLU İŞVEREN KADAR İŞÇİ DE DİKKATLİ OLMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in patlamanın meydana geldiği maden ocağını 24 gün önce ziyaret ettiği ortaya çıktı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun resmi sitesinde yer alan habere göre Dönmez’in 20 Eylül 2022 tarihindeki ziyareti kurumun resmi sitesinde şöyle duyuruldu: “Sayın Bakanımız Fatih Dönmez Bartın ilindeki programları çerçevesinde Amasra Müessese Müdürlüğüne ziyarette bulundular.” Açıklamada Bakan Dömez’in vardiya 2 ve vardiya 3 çalışanlarına da hitap ettiği belirtildi. Bakan’ın orada yaptığı konuşmada maden sektörünün riskli olduğunu ve çalışanların dikkatli olması gerektiği sözleri tepki çekti. Dönmez o konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Soma’daki patlamanın ardından alınan tedbirlerden sonra iş kazaları bıçak gibi azalır hale geldi. Evet sıfırlayamadık. Gönül ister ki hedefimiz o, sıfır ölümlü iş kazası olsun. Ama dünyanın en riskli iş kollarından biri de maalesef maden sektörü. Tabii orada işveren kadar emekçi, işçi kardeşlerimizin de çok hassas ve dikkatli olması lazım.”

kar08-donmes.jpg

"NİYE TETKİKLER YAPILMADI?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Bakan Dönmez’in ziyaretine değinerek “Enerji Bakanı, 20 Eylül ziyaretinde ‘Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliği biz şu tesisin tamamına değişmeyiz’ ifadesini kullanıyor. Bakanın ziyaretinden 25 gün sonra facia yaşanıyor. Bu ziyaretin amacı neydi? Niye tetkikler yapılmadı? Bu nasıl sorumsuzluk?” dedi.

TTK’NIN MÜDÜRÜ, KOZLU’DA KUSURLU BULUNUP CEZA ALDI

Devlete bağlı madenler birer birer özel kurumlara devredilirken Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Bartın madenindeki facia ise ülke gündemini tekrar belirledi. Amasra’da 41 işçinin yaşamını yitirdiği kaza, taşkömürü ocağının bağlı olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun 2013’te Kozlu’da 8 işçinin öldüğü maden kazası davasında sanık olduğunu ve ceza aldığını akıllara getirdi. Kazım Eroğlu, Zonguldak’ta TTK Kozlu Müessesesi maden ocağında 2013’te 8 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetinin baş sorumlusu olarak yargılandı. Eroğlu yargılandığı süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerine vekaleten, 2018 yılında ise asli olarak atandı. 2019 yılında karara bağlanan davada o dönem TTK Kozlu Müessese Müdürü olan Eroğlu ile Yardımcısı Nurettin Yılmaz tali kusurlu sayılarak TCK 85/2 maddeye göre haklarında 4’er yıl hapis cezası verildi. TCK madde 62’ye göre 1/6 indirim yapılarak haklarında 3’er yıl 4’er ay hapis cezasıyla mahkumiyet verildi. Tedbir uygulanarak para cezasına çevrildi.

SOMA DAVASI AVUKATINA ANKARA ÇIKIŞINDA ENGEL

Bartın Amasra’da maden patlamasının olduğu bölgede inceleme ve tespitler yapmak için Halkevleri heyetiyle Ankara’dan yola çıkan Soma davasının avukatı ve Halkevleri Hukuk Sekreteri Sercan Aran, şehir çıkışında polis tarafından durduruldu. Konuyla ilgili Anka’ya konuşan Aran, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Güvenlik şube polisleri geldi ve Bartın’a gidip gitmediğimizi sordular. Biz de Bartın’a gittiğimizi ve incelemelerde bulunacağımızı söyledik. Bartın Valiliği’nin buna müsaade etmeyeceğini söylediler. Sonra trafik polisleri, şu an sol tarafında gördüğünüz araçta yan cam filmleri olduğu gerekçesiyle aracın bağlanacağını, anahtarı teslim etmem gerektiğini söylediler.”

DÜNYADA EN FAZLA ÖLÜM TÜRKİYE’DE

41 işçinin ölümüne neden olan grizu patlaması havanın madenin içindeki metan gazı ile sıkışması sonucunda meydana geliyor. Patlamanın gerçekleşebilmesi için ortamdaki havada en az yüzde 12 civarında oksijen olmalı. Aynı ortamdaki havada metan oranı yüzde 5-16 seviyesine gelirse grizu patlaması yaşanabiliyor. Ancak grizu, Türkiye’de de sık sık görülen bir olay. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden bir tanesi olan Çin’de, 2008 yılında 100 milyon ton başına düşen ölüm sayısı 127. Türkiye’de ise 2000 yılında 100 milyon ton başına 710 kişi hayatını kaybederken, 2008 yılına gelindiğinde bu sayı 722’ye çıkmış durumda. Bu rakam dünyanın en büyük kömür üreticilerinden biri olan ABD’de 1 veya 6 kişi. Türkiye’de son yaşanan Bartın faciasıyla 2003’ten bu yana 489 işçi madenlerce yaşamını yitirdi.

SORUŞTURMAYI ÜÇ SAVCI YÜRÜTECEK

Maden patlamasıyla ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiği kaydedildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da patlamayla ilgili açıklama yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Bozdağ “Hadise bütün boyutlarıyla araştırılacaktır” dedi. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), maden faciasına ilişkin paylaşımlarda bulunan 12 kişi hakkında ‘halkı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik ve provakatif paylaşımlarda bulunduğu’ iddiasıyla adli işlem başlatıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdiğini duyurdu.

‘ÇALIŞMA YAŞAMI EMEK DÜŞMANI POLİTİKALARLA BATAKLIĞA DÖNÜŞTÜ’

Bartın’daki faciaya sendikalar ve meslek örgütlerinin de tepkisi sert oldu. Emek düşmanı politikalar nedeniyle çalışma yaşamının bataklığa dönüştürüldüğü vurgusu yapıldı.

TMMOB: Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğünü bakın’ derler. Tanıyın işte: Bizim ülkemizde insanlar, evine üç kuruş ekmek parası götürebilmek için yerin yedi kat dibinde ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar işyerlerinin güvensizliği, yetkililerin sorumsuzluğu, patronların açgözlülüğü nedeniyle ölüyorlar. Kozlu’da böyle öldük, Dursunbey’de böyle öldük, Karadon’da böyle öldük, Ermenek’te böyle öldük, Soma’da böyle öldük… Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur.”

KESK: Kaza değil, cinayet diyoruz. Çünkü çalışma yaşamı, işverenlerin kâr hırsı adına özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, kayıt dışı, güvencesiz, esnek çalıştırma, kuralsızlaştırma gibi emek düşmanı politikalarla bir bataklığa dönüştürülmüştür. Acımız da öfkemiz de büyük. Her yıl ortalama 2 bin canımız, göz göre göre kapı aralanan iş cinayetleriyle aramızdan koparılmaktadır. İktidarın tüm sözcüleri birkaç yıl önce Sayıştay tarafından yapılan denetimler sonucu hazırlanan raporlarda ifade edilen eksiklikleri, kusurları inkâr etmek için adeta birbiri ile yarışıyor. Amasra’da yaşananlara ilişkin her söz dün TBMM’den geçirilen sansür yasasına dayanarak susturulmak isteniyor. Sorumlu açığa çıkarılıp yargılanmalı.”

MADEN-İŞ: Madenler, madencilik ağır meslek. Yeraltı madenciliği daha ağır bir meslek. Ölümle yazgılıymış gibi aktarılıyor. Biz tedbirlerin alındığı sürece insanların yaşayabileceğini düşünüyoruz ve inanıyoruz. 2022 yılındayız. Teknoloji altyapısı da işçi sağlığı, iş güvenliği kuralları da bunların önüne geçebilmesini izin veriyor bu çağda.

DİSK: Sayıştay raporlarına dikkat çekilen açıklamada “Ülkede çok fazla dikkate alınan bir şey yok zaten. Yapılan uyarılar, eleştiriler ne yazık ki iktidar tarafından dikkate alınmıyor. Dün akşamki yaşanan patlamada bunun sonucu. İşçilerin hayatını kaybetmesinin sorumlusunu başka yerde arayamayız. Çok açık ki bu işletme, bu işletmeyi denetlemeyenler burada çok büyük sorumluluklarının olduğunun altını çizmek lazım. Burada gaz sensorlerinin yeterli olmadığını dair ya da uygun yerlere kurulmadığına dair birtakım iddialar var. Bunların bir an önce araştırılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması lazım” denildi.

41 CAN TÜRKİYE’NİN ORTAK ACISI OLDU

"BİZ KADER PLANINA İNANMIŞ İNSANLARIZ"

Patlama sonrası siyasi parti liderleri programlarını iptal edip Amasra’ya hareket etti. Bölgede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “41. işçimize ulaştık. Merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz. Biz kader planına inanmış insanlarız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamanı olduğu maden ocağında inceleme yaptı. Buradan AFAD Mobil Afet Koordinasyon Merkezi’ne geçen Erdoğan, koordinasyon toplantısına başkanlık etti. Ardından basın açıklaması yapan Erdoğan şunları söyledi: “41. işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş. Merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da önce insan diyoruz. İnsan hayatının güvende olmadığı hiçbir faaliyet bizim için muteber değildir. Artık madenlerimizde hiçbir eksik, hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz. Bizim ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen, birileri dalga geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım. İlk etapta 500+500 olmak üzere devlet ve ilgili bakanlığımız, bunun yanında sendikamız 200, Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere hemen ailelere desteğimizi inşallah vermiş olacağız. Devlet olarak yapmamız gereken desteği de Kabine Toplantımızda belirleyip onun da adımını atacağız.”

kr1-tayyip1.jpg

"YÜREĞİMİZİ YAKTI"

Bartın’da yaşanan Amasra maden patlaması dolayısıyla bir mesaj paylaşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına başsağlığı diledi. Gül mesajında “Bartın’da meydana gelen maden faciası yüreğimizi yaktı. Hayatını kaybeden maden işçisi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum” dedi.

"İHMALLERİN HESABINI SORMAK BOYNUMUN BORCU"

Bartın Amasra’ya giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Bu elim olayı takip edeceğim, olası ihmallerin hesabını sormak da boynumun borcu” dedi. Kılıçdaroğlu hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti. Ardından konuşan CHP lideri “Gerçekten öfke doluyum, üzgünüm. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına ya. Ya neden sadece bu maden kazaları, kitle ölümleri Türkiye’de oluyor. ‘Önlem alacağız’ diyorlar. Ya 20 yıldır neredesiniz. Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye’de bu kadar ucuz mu?” ifadesini kullandı.

kar08-kemmm.jpg

"DEVLET ŞEHİTLERİN AİLELERİNİ YALNIZ BIRAKMAYACAK"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden maden işçisi Rıdvan Acet’in ailesini ziyaret ederek, başsağlığı diledi. Akşener, daha sonra patlamanın yaşandığı maden sahasına gitti. Akşener maden sahasında yaptığı denetimler sonrası basın açıklaması yaptı. Akşener “Devletin kurumsal yapısı şehitlerin ailelerini yalnız bırakmayacaktır, ne lazımsa yapacaktır. Cenazelerin teslim edildiği bazı ailelere gittik. Madencilerimize başsağlığı diledik. Allah, bir daha bu acıları yaşatmasın” dedi.

kar08-meral11.jpg

"GÖRÜŞ AYRILIĞINI BIRAKIP OMUZ OMUZA VERMELİYİZ"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da programını iptal edip Bartın’a gitti. Amasra’daki maden ocağında incelemede bulunan Davutoğlu “Bu günler, omuz omuza vermemiz gereken günler. Tabii hep beraber bu acıyı hissetmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Dolayısıyla her türlü görüş ayrılığını bir kenara bırakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayız. Genel tavsiyede bulunmak istiyorum; artık madenciliğin, Türkiye’deki doğal kaynakların bütünü olarak ayrı bir bakanlık bünyesinde yapılandırılmasını değerlendirmemiz lazım” dedi.

"BÜYÜK BİR ACININ ORTASINDAYIZ"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erzurum’da yapmayı planladığı mitingi Bartın Amasra’daki patlama sonrası iptal etti.Kürsüde 6 dakika kalan Babacan şunları söyledi: “Büyük bir acının ortasındayız şu anda, bu acının ateşiyle hep beraber yanıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Dün akşama ateş Amasra’ya düştü. Şu ana kadar açıklanan 40 madenci kardeşimizi kaybettik. Sayı belki artabilir, artmamasını ümit ediyoruz. Ben hepsine Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun inşallah.”

"FELAKET YÜREKLERE ATEŞ DÜŞÜRDÜ"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli ise Bartın’a gitmedi. Karamolloğlu 6 genel başkan yardımcısından oluşan Sadet Partisi heyeti görevlendirdi. Bahçeli de yine parti heyetini görevlendirdi. Bahçeli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise “Maden ocağında meydana gelen feci patlama Türk milletini derin bir acıya maruz bırakmıştır. Yüreklere ateş düşüren bu felaket kırk işçimizi hayattan koparmıştır. İzah ve ifadesinde kelimelerin yetersiz kaldığı söz konusu maden faciası hepimizi ve herkesi hüzne boğmuştur” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN