Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle Grönland Buz Tabakası'ndaki çatlakların hızla büyüdüğünü ve deniz seviyesinin tehlikeli şekilde yükselmesine neden olabileceğini belirtti.
İngiltere’deki Durham Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Grönland Buz Tabakası’ndaki çatlakların iklim değişikliği nedeniyle daha hızlı genişlediğini ortaya koydu.
Durham Üniversitesi’nin yayımladığı rapora göre, 2016-2021 yılları arasında buz tabakasının hızla hareket eden kenarlarında çatlakların boyut ve derinliğinde önemli bir artış yaşandı. Araştırmacılar, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri kullanarak 8 binden fazla 3 boyutlu yüzey haritasını inceledi ve çatlakların tahmin edilenden daha hızlı büyüdüğünü tespit etti.
SICAKLIK ARTIŞI ÇATLAKLARI TETİKLİYOR
Raporda, hava ve deniz sıcaklıklarındaki artış nedeniyle buzun daha hızlı aktığı bölgelerde çatlakların hem büyüdüğü hem de derinleştiği belirtildi. Buz tabakasının okyanusla birleştiği bazı bölgelerde çatlaklarda yüzde 25’lik bir artış gözlemlenirken, Sermeq Kujalleq buzulundaki geçici yavaşlama bu artışı dengelemiş görünüyor. Ancak bilim insanları, bu buzulun tekrar hızlanmasıyla buz tabakasında çatlakların genişlemesi ve kapanması arasındaki dengenin bozulduğunu vurguluyor.
Grönland Buz Tabakası’nın 1992’den bu yana deniz seviyesini yaklaşık 14 milimetre yükselttiği belirtilen raporda, 2100 yılına kadar bu yükselişin 30 santimetreye kadar çıkabileceği ifade ediliyor.
Bilim insanları, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme kıyasla 2 santigrat derece üzerine çıkması halinde, Grönland ve Antarktika’dan kaynaklanan buz kayıplarının deniz seviyesini 12 ila 20 metre arasında kalıcı olarak yükseltebileceği uyarısında bulunuyor.