Günlük 2 bin liraya harıl harıl işçi arıyorlar ama yok! Sektör ‘acil çözüm’ çağrısı yaptı

Günlük 2 bin liraya harıl harıl işçi arıyorlar ama yok! Sektör ‘acil çözüm’ çağrısı yaptı

O ilimizde 2 bin TL’ye işçi bulunmuyor! Gazetelere ilan vermeye başladılar. İş arayanlar için aylık 36 bin liraya denk gelen maaşa rağmen kimse o iş için başvuru yapmıyor. İşte detaylar…

İnşaat sektörünü etkileyen kalifiye eleman sorunu, İzmir’de de kendini gösteriyor. Vasıfsız işçilerin karaborsaya düşmesiyle birlikte, inşaat ustalarının çoğu ya deprem bölgelerinde ya da yurt dışındaki projelerde çalışıyor. Bu durumda bile 2 bin lira yevmiyeyle çalışacak bir usta bulmak mümkün olmuyor. Sektör temsilcileri, “acil çözüm” çağrısı yaparken, bir çözüm önerisi de sunuldu..

Sıvacı, boyacı ve kalıp ustası gibi inşaat işçilerinin günlük yevmiyesi, eleman sorunuyla birlikte 2 bin TL’yi buldu. Ancak bu durum, sektörün sorununa çare olmadı. İnşaat sektörünün durma noktasına geldiği belirtilirken, özellikle 6 Şubat depremlerinin bölgedeki sorunu daha da derinleştirdiği ifade edildi.

img-2959.jpeg

Müteahhitler Derneği Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi Ferhat Özmen, mevcut inşaat ustalarının çoğunun deprem bölgelerine veya yurt dışındaki projelere gittiğine dikkat çekti. Özmen, Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre, “Şu anda inşaatlarda günlük 2 bin liraya bile çalışacak usta bulamıyoruz. İnşaat ustası yetişmiyor. Bu sorunu aşmak için usta yetiştirme ihtiyacı ortaya çıktı. Ustaların yetişmesi için devlet desteğiyle çeşitli kursların açılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Özmen, gençlerin inşaat sektöründe çalışmak istemediğini ve sanal bir dünyada yaşadıklarını belirtti. İnşaat ustalığının 18 yaş altında çıraklıkla başlayarak öğrenilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu soruna acil bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Özmen, inşaat sektörünün durmasında maliyetlerin yanı sıra işçi sorununun da büyük etkisi olduğunu söyledi.

Özmen, sadece inşaat ustası değil, elektrik, su tesisatı ve boya gibi alanlarda da işçi bulmanın zor olduğunu dile getirirken, “Şu anda karaborsaya düştüğü için bulduklarımız da fahiş fiyatlar istiyorlar. İşçilik bu kadar pahalı olmamalı. Bu fırsatçılık. Genç nüfus işsizlikten şikayet ediyor, ancak bir yandan da işçi bulamıyoruz. Devletimizin bu soruna bir çözüm bulması için teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla eğitim planlarına bu konunun dahil edilmesi gerekiyor. Gazetelere ilan veriyoruz, ancak hiç kimse başvurmuyor” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN