Berat Özipek: Suriyeliler üzerinden kendimizi konuşuyoruz

Ali Bayramoğlu, Hal ve Gidiş'te, araştırmacı- yazar Berat Özipek'i ağırladı. Mülteciler meselesini ele alan Özipek, Suriyelilere yönelik yaklaşımı değerlendirdi: Yani bu mu olacak, tekrar bunu mu konuşacağız biz, yoksa savaş sonrası ciddi bir travma yaşamış insanların, hayata tutunması üzerinden barışımızı mı geliştireceğiz? Biz aslında Suriyelileri konuşmuyoruz. Suriyeliler üzerinden kendimizi konuşuyoruz.

DEMET İLCE | KARAR

Ali Bayramoğlu, KARAR TV'nin ilgiyle takip edilen programı 'Hal ve Gidiş'te Berat Özipek ile mülteciler meselesini ele aldı.

"SURİYELİLER ÜZERİNDEN KENDİMİZİ KONUŞUYORUZ"

Türkiye'de mülteciler konusunu ele alan Özipek, Suriyeliler hakkında merak edilen konuları ele aldı. Suriyelilerin tehcir edilmesi meselesi üzerinde duran Özipek şöyle konuştu:

"Yani bu mu olacak, tekrar bunu mu konuşacağız biz, yoksa savaş sonrası ciddi bir travma yaşamış insanların, hayata tutunması üzerinden barışımızı mı geliştireceğiz? Biz aslında Suriyelileri konuşmuyoruz. Suriyeliler üzerinden kendimizi konuşuyoruz."

"SURİYELİLER DÜŞMANLAŞTIRILIYOR"

Suriyeli vatandaşların Türkiye'de nasıl karşılandığını ve neden çoğunluğun bu topluma karşı geldiğini Özipek, şu sözlerle açıkladı:

"Şu an Suriyelilerin sayısı 4 milyona yaklaşıyor. 'Bu çok büyük bir miktar, o yüzden tepki var' deniliyor ama geçmişteki nüfusu düşünür olursak, kamusal alanlarda oturacak yer kalmıyordu. O dönemde de tepki vardı. Şu an Türkiye'de Suriyelilerle ilgili, siyasetten dolayı bir düşmanlaştırma, şeytanlaştırma, gayri insani varlıklar gibi görme ve vatan haini olarak resmetme durumu var. Bu geçmişte daha önceki hiçbir göçmen grubuna yapılmadı."

"Türkiye'de sığınmacıların gelmesi ile beraber etkili bir sosyal çalışmanın bilgilendirilmesi gerekiyordu. Türkiye'nin temel hatası bu bilgilendirmeyi yapmamasıydı" şeklinde konuşa Özipek, Suriyeliler hakkında merak edilenleri açıkladı.

SURİYELİLERE 30 MİLYAR HARCANDI MI?

"Hem evet hem hayır. Bir ülkeye o sığınmacının girdiği andan itibaren, onun hayatını kolaylaştıran, güvenlik hakkından, ekmeğinden ve suyundan yararlanmasını sağlayan total bir hesap çıkarılıyor. Esas olarak gönüllü faaliyetlerin çok büyük payı oluyor. Dolayısıyla o da bu maliyetin içine girmiş oluyor. Hesabı böyle yapınca sanki bu paranın hepsini devlet vermiş gibi bir durum ortaya çıkıyor."

SURİYELİLER DEVLETTEN MAAŞ ALIYOR MU?

Özipek, "Suriyelilere devlet maaş vermiyor. Kızılay ve PTT kart üzerinden AB yardımları aktarıldığı için, insanlar bankamatik önünde sıraya girdiğinde sömürülüyor. BM her yıl Suriyelilere, 600-900 TL tek seferlik ödeme yapıyor. Suriyelilerin sağlık hizmetleri de bedava değil" dedi.

Suriyeli vatandaşların, Türkiye'nin demografik yapısını bozmadıklarına işaret eden Özipek şöyle açıkladı:

"Başka bir dinden, kültürden, dilden insanların gelmesi demografik yapıyı bozmak olarak neden adlandırılır? Zenginleştirmek olarak da görülebilirdi. 80 milyonluk ülkeye bir şehrin nüfusu kadar eklenme yapılmış. Bu nasıl demografik yapıyı bozacak?"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN