Harran GBM'de ilaç verilmeyen göçmenler açlık grevinde: İlaçsızlıktan ölmemizi bekliyorlar

Harran GBM'de ilaç verilmeyen göçmenler açlık grevinde: İlaçsızlıktan ölmemizi bekliyorlar

"İlaçsızlık, şiddet, kötü koşullar... Harran GBM'deki göçmenler isyanda! Epilepsi hastasından kanser hastasına, birçoğu çaresizlik içinde. İlaçları temin edilmeyen Munaf'ın çığlığı: 'Öldüğüm zaman hastaneye götürürüm dediler'!"

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Harran Geçici Barınma Merkezinde (GBM) kalan göçmenlerin uğradıkları hak ihlallerini KARAR gündeme getirdi. GBM’de kalan Epilepsi hastası Munaf’ın ve kanser hastası Amer’in ilaçları temin edilmiyor. On gün önce bir göçmenin kalp krizi geçirmesi sonucunda kampta başlayan isyan bugün açlık greviyle devam ediyor. Harran GBM’de kalan göçmenler zor koşulları KARAR’a anlattı.

Epilepsi hastası Munaf Alawani iki aydır Harran Geçici Barınma Merkezinde kalıyor. 2013 yılında Türkiye’ye pasaportla giriş yapan Munaf, geçici kimlik belgesi yenilenmediği için önce Arnavutköy Geri Gönderme Merkezinde ardından Şanlıurfa Harran Geçici Barınma Merkezinde tutuluyor. İlaçları temin edilmediği için haftada bir epilepsi krizi geçiren Munaf Alawani, Harran Geçici Barınma Merkezinin kötü şartlarını KARAR’a anlattı. Kendisine ilaç temin edilmediği gibi hastaneye sevki de gerçekleştirilmiyor. Avukatı Yağmur Karagöz, “Hiçbir suç kaydı olmayan Munaf, defaatle Geçici Koruma Kimlik başvurusunda bulunmuş ancak başvurunun alınmaması nedeniyle kaçak durumda kalmıştır. Akabinde Harran Geçici Barınma Merkezi'ne sevk edilen Munaf'a ilaçlarının 1.5 aydır temin edilmemesi sebebiyle sağlık durumu risk altındadır” dedi.

‘ÖLDÜĞÜN ZAMAN HASTANEYE GÖTÜRÜRÜM’

Harran Geçici Barınma Merkezinin esaret merkezine döndüğünü, KARAR gündeme getirdi. Munaf Alawani, merkezdeki en büyük hak ihlalinin hasta göçmenlere ilaç tedarik edilmemesi olduğunu ifade etti:

“Arnavutköy Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulurken ilaçlarım temin ediliyordu ve kriz geçirmiyordum. Oradan Harran’a sevk edildiğim 3 Ekim gününden beri ilaç temin edemiyorum. Merkezde görevli memurlara neredeyse her gün ilacımın bittiğini, kriz geçirdiğimde kendime zarar verdiğimi hatta dişlerimin bu krizler nedeniyle kırıldığını anlattım. Memurların bana verdiği tek cevap ‘yapabileceğimiz bir şey yok’ ve ‘öldüğün zaman hastaneye götürürüm ’ oldu. Memurlar durumumu idareye haber vermediği için de bir şey yapılmıyor.”

genlm1lwsauahwc-2.jpg

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE GÖTÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Alawani’nin avukatı Yağmur Karagöz, yetkili makamlara defalarca başvuruda bulunduğunu ancak bir yanıt alamadığını söyledi. Karagöz, kampta bulunan doktorun müvekkilinin Nöroloji birimine sevk edilmesi gerektiğini belirttiği ancak kamp yönetiminin, hekim kararını dikkate almadığını ifade etti.

“Av. Yağmur Karagöz'ün durumla ilgili beyanını paylaşıyoruz; "Müvekkilimizin hastaneye sevki ile alakalı çeşitli başvurularda bulunduk. Cimer üzerinden Urfa Valiliğine ve Sağlık Bakanlığına müracaat ederek müvekkilimizin hastaneye sevkini talep ettik. İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü aracılığıyla Urfa İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ve ayrıca Göç İdaresi Başkanlığına da yazılı olarak başvuruda bulunduk. Ancak başvurularımıza dönüş yapılmadı. Harran GBM'de bulunan Dr. Mehmet Ali ORAK tarafından müvekkilimizin Nöroloji birimine sevki talep edilmiş ancak kamp yönetimi hekim kanaatini dahi dikkate almamıştır."

GÖÇ İDARESİNİN SEVK TAKTİĞİ

Munaf Alawani, Arnavutköy GGM’de kalan bir göçmenin intihara teşebbüs etmesi sonucunda GGM’de karışıklık çıktığını ve olaya şahit olan herkesin Harran’a sevk edildiğini anlattı. Daha önce Çatalca GGM’de yaşanan isyanı gündem ettik. Avukat Hamid Yılmaz, GGM veya GBM’de intihar, kavga, ölüm gibi olaylar yaşandığında o merkezde kalan göçmenlerin sevk edildiğini, bunun Göç İdarelerinin taktiği olduğunu ifade etti.

yeni-proje-16-kopyasi-001.jpg
Harran GBM'de 4 göçmenin kaldığı konteynır

Alawani ailesi, Esad rejiminden kaçarak 2013 yılında pasaportlarıyla birlikte Türkiye’ye giriş yaptı. Ancak şu anda 24 yaşındaki Munaf ve abisi Salih geçici kimlik belgelerinin yenilenmemesi sebebiyle GGM’ye alındı. Anneleri ise dışarıda hiçbir geliri olmadan çocuklarının serbest bırakılmasını bekliyor.

GÖÇMENLER AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Munaf Alawani, Harran GBM’de ilaç verilmediği için mağdur olan hikayelerden yalnızca bir tanesi. Kanser hastası olmasına rağmen ilaçları temin edilmeyen bir diğer göçmen de Amer Aljah. 1O gün önce tuvalette bayılan ve nefes almayan bir göçmenin hastaneye götürülmesi ve bir daha haber alınamaması nedeniyle isyan çıktı. Harran GBM’de kalan Suriye uyruklu H.H., ilaçların temin edilmemesi ve kötü muamele nedeniyle dün açlık grevine başladıklarını ifade etti. Öte yandan nefes alamadığı için hastaneye götürülen göçmenin öldüğüne dair iddialar sürüyor. H.H., arkadaşının ilaçsızlıktan dolayı kalp krizi geçirdiğini söyledi.

İNTİHAR TEŞEBBÜS ETTİ DAYAK YEDİ

Harran GBM’de kalan göçmenler, yedi aydır ailesiyle birlikte kampta kalan Hamza’nın intihara teşebbüs ettiği için güvenlikten şiddet gördüğünü anlattı. Olaydan sonra ailesi GBM’den çıkarılan Hamza hala kampta tutulmaya devam ediyor.

12 yıldır Türkiye’de yaşayan 70 yaşındaki Suriyeli göçmen, yol izni olmadan Kayseri’den Şanlıurfa’ya torunlarını görmeye gitti. Geri dönüş yolunda yakalanarak Harran GBM’ye alındı. Kampın dedesi olarak tanıttıkları göçmen bir daha Kayseri’ye dönemedi.

yeni-sablon-her-sey-1-1-1-12-kopyasi-2.jpg

BURADA İLAÇSIZLIKTAN İNSANLAR ÖLÜYOR

Beş aydır Harran GBM’de kalan H.H., yaşadıkları yerin koşullarını anlattı. H.H., “Şu anda Türkiye’de herkes Şam’daki Sednaya Hapishanesini konuşuyor. Burada kalan göçmenler de ilaçsız bırakılarak ölüme terk ediliyor. İnsanlar ölüyor, intihara teşebbüs ediyor ancak bunların üstü örtülüyor” dedi.

yeni-proje-16-kopyasi-2.jpg

Konteynırlarda sekiz kişi yaşadıklarını anlatan H.H., yemeklerin çok kötü ve aynı olduğunu temiz su verilmediği için şebeke suyu içmek zorunda kaldıklarını, temizlik yapılmadığını ifade etti. H.H., “Memurlardan bir şey talep etmekte ısrarcı olduğumuzda şiddetle karşılaşıyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN