Hasat başladı fiyatlar şaşırttı! Bahçede 45 TL, markette 199 TL! Bu fırsatçılık değil de ne?

Hasat başladı fiyatlar şaşırttı! Bahçede 45 TL, markette 199 TL! Bu fırsatçılık değil de ne?

Havaların ısınması ile birlikte yaz meyvesinde de hasat süreci başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez kırmızısı ilk olarak İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde hasat edilirken daha sonra Bilecik'te yapılan hasat ile fiyatlar belirlenmeye başladı. İlk hasatta toptan fiyatına 35 ile 45 TL arasında bir fiyat da satılan ürünler İstanbul hallerine giderken fiyatları da kat be kat artıyor. Zincir marketin 199 TL'lik fiyat etiketini gören bu kadar da olmaz diyor. İşte tüm detaylar…

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde toplanan ilk kirazların ardından Bilecik'te de kiraz hasadı başladı. Küre köyünden toplanan erkenci kirazın fiyatı 35 ila 45 TL arasında görülürken Söğüt ve Bilecik pazarlarında fiyat 70 TL'ye ulaştı. İstanbul'a ulaşan ürünler 120 TL'ye çıkarken bir zincir markette kirazın kilogram fiyatının 199 TL'ye satıldığı görüldü. İşte tüm detaylar…

HER KİRAZA FARKLI FİYAT

Yaklaşık bir hafta önce ufak ufak hasada başlanan Kiraz'ın kilogram fiyatı değişiklik gösterirken üretici Nurcan Aşık, erkenci hasattan elde edilen ürüne kara bodur cinsi dendiğini söyledi. Bölgede daha çok Napolyon cinsi Kiraz üretildiğini söyleyen Aşık, fiyatların ucuz olduğunu belirterek kilogram fiyatının 35 ila 45 TL arasında değiştiğini söyledi. Hale toptan verdiklerini dile getiren Aşık, İstanbul ve Ankara gibi illere gönderdiklerini söyledi.

kiraz-hasadi-1.jpg

KİLOMETREYE FİYAT İŞLİYOR

Kiraz fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan kiraz üreticisi Fatih Turan, küre halinde 45 liradan satılan kirazın İstanbul'da 200 TL'ye kadar ulaştığını söyledi. Turan, "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul'da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

kiraz-toplamak.jpg

PARAYI PAZARCI KAZANIYOR

Küre Köyü halinde kiraz alıcısı olan Ramazan Palacıoğlu , illere göre değişen fiyat farkını işaret ederek Küre’de yumuşaklığına ve sertliğine göre değerlendirilen ürünlerin fiyatlarının 35 TL'den başladığını söyledi. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa'ya gittikçe fiyatların arttığını belirterek pazarcının kazandığını dile getiren Palacıoğlu, “Buradan biz komisyon gönderiyoruz mesela bunu 35’e sattık oradaki 50 liraya satar pazarcı da artık üzerine ne varsa. Pazarcılar kazanıyor" dedi.

kiraz-1.jpg

600 TON REKOLTE BEKLENİYOR

Köy Muhtarı Eyüp Seylan, Türkiye'de kirazın ilk önce İzmir Kemalpaşa'da çıktığını belirterek yaklaşık bir hafta sonra köylerinde toplanmaya başladığını söyledi. Türkiye'de en erken çıkan 2 kirazın bu bölgede olduğuna değinen üretici Seylan, bölgenin mikroklima iklimine sahip olduğunu aktardı. Bölgede yaklaşık 3000 dekarlık alanda Kiraz üretimi yapıldığını vurgulayan Seylan, ortalama 500-600 ton Rekolte beklentisi olduğunu vurguladı.

Rekoltenin düşük olduğu durumlarda ihracat yapamadıklarını ve kirazı iç piyasaya sunduklarını belirten Seylan, ağırlık olarak İstanbul, Bayrampaşa ve Kadıköy hallerine yerel pazarcılara satış yapıldığına aktardı. Kirazın kilogram fiyatının 35 ila 50 TL arasında değiştiğini belirten Seylan, “Cinsine, kalitesine göre fiyatlandırma burada yapıyoruz. Piyasa serbest" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN