Hekimlerin bir numaralı ilacı! En iyisi Denizli’de yetişiyor, dünyanın ihtiyacını karşılıyor! Kahvaltılardan eksik etmeyin

Hekimlerin bir numaralı ilacı! En iyisi Denizli’de yetişiyor, dünyanın ihtiyacını karşılıyor! Kahvaltılardan eksik etmeyin

Hem tazesi ile hem de kurusuyla her alanda kendisini gösteriyor hekimler ilaç niyetine öneriyor. Ekmeklere lezzet katıp şifası ile adından söz ettiriyor mutfakların vazgeçilmez lezzeti oluyor. En iyisi Denizli'nin verimli topraklarında yetişiyor dünyanın %89,6'sı Türkiye'den götürüyor. İşte doktorların reçetelik ürünü…

Türkiye'de sıklıkla tüketilen baharatlar arasında yer alan kekik hem tazesi ile hem de kurusuyla sofraları süslüyor. Yemeklere lezzet katan kekik Denizli'nin verimli topraklarında yetişir tüm dünyanın ihtiyacından %89.6'sını karşılıyor. Vücuda sağladığı faydalarıyla dikkat çeken kekik içerdiği bileşenler sayesinde antienflamatuar özellikleri sahiptir. Bu sayede iltihaplanmayı azaltıp kronik hastalıkların önlenmesinde görev alan kekik sağlığımız açısından oldukça yararlı bir besin kaynağı olarak görülüyor.

HER YIL DAHA FAZLASI ÜRETİLİYOR

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 1994-2000 yılları arasında uygulanan yoğun eğitim ve çalışmaları ile birlikte 2000 yılında 1750 hektar olarak ekimi yapılan kekiği yıllar içerisinde katlayarak arttırdı. 2023 yılına geldiğimizde Denizli'de 19.714 hektar alanda 26.983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi.

kekik-uretimi-1.jpg

Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçeleri üretimin en yoğun yapıldığı yerler olarak dikkat çekerken kekik ekim çalışmalarının %91.2'si Denizli'de yapılıyor.

DÜNYANIN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Dünyadan gelen kekik talebi Denizli'den karşılanırken Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Ülkemiz birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumundadır. Kültüre alınmadan önce ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmı Ege ve Akdeniz Bölgesinin kıyıya bakan yüksek kesimlerinden toplanarak ihracatı yapılmıştır. 1990’lı yıllarda Dünya piyasalarındaki talep artışına bağlı olarak kekik bitkisinin kültüre alınması ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yoğunlaştırılmıştır.” dedi.

kekik-aa.jpg

DÜNYA PAZARINA GÖNDERİLİYOR

Kekik üretiminde ihracatta önemli bir yere sahip olduğumuzu belirten Çınar, Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok farklı alanda kekik kullanımının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticaret açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25.000 ton olarak görülürken 2023 yılında 16.966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatı yapıldı. Gerçekleştirilen ihracattan elde edilen gelir ise 55,2 milyon dolar olarak görüldü.

Dünyadaki ilk üretimi ve Ticareti açısından Denizli'nin ayrı bir yere sahip olduğunu dile getiren Çınar, ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine kekik ihracatı yapıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN