Hem atıl araziler değerleniyor hem de üretici kazanıyor! Silifke’de hummalı hasat: 72 üretici 72 dekarda çalışıyor

Hem atıl araziler değerleniyor hem de üretici kazanıyor! Silifke’de hummalı hasat: 72 üretici 72 dekarda çalışıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen fide ve fidan dağıtımı projesi sayesinde, hem atıl araziler değerleniyor hem de üretici kazanıyor. 72 üreticinin 72 dekarda çalıştığı Silifke’de, elde edilen verim de yüzleri güldürüyor…

Hem tıbbi hem de aromatik bir bitki olan ada çayının hasadına başlayan üreticiler, yine Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği distilasyon ünitesinde yağını çıkartarak satışa sunuyor. Belediye tarafından verilen desteklerle atıl araziler tarıma kazandırılırken, üreticiler de gelir sağlamış oluyor.

ARPA VE BUĞDAYDAN ALAMADIKLARI VERİMİ ALIYORLAR

Üreticiler arasında yer alan Çaltıbozkır Mahallesi’nde yaşayan Tombul ailesi, ada çayından elde ettikleri geliri üniversitede okuyan 2 çocuklarının eğitimi için kullanacak. Yıllardır arpa ve buğday ekerek arazilerini değerlendiren aile, istedikleri verimi alamayınca belediyenin desteği ile ada çayı ekerek topraklarını yeniden canlandırdı. 2022-2023 yıllarında ada çayı fidesi desteği alan aile, şimdi ikinci hasatlarını yapıyor. Aile, hasadın ardından Büyükşehir Belediyesinin Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne hibe ettiği distilasyon ünitesi ile ürünlerinin yağını çıkartarak satışa sunuyor.

silifkede-adacayi-hasadi-001.jpg

Silifke’nin Ovacık mahallesinde yaşayan Fatma Aydın da belediye sayesinde ada çayı fidesiyle tanışarak üretim yapan isimlerden. Ada çayıyla başlayan Aydın, şimdi çeşitli bitkilerin yağını çıkartarak gelir elde ediyor. Bitkilerin kullanım alanlarıyla ilgili de eğitim alan Aydın, ürünlerini pazarlarken alıcıları da bilgilendiriyor.

yeni-proje-7.jpg

72 ÜRETİCİYE DESTEK VERİLDİ

2022-2023 yıllarında Silifke’nin 9 mahallesinde 72 üreticiye verilen ada çayı desteğiyle 72 dekar alan ada çayı üretimine kazandırılmış oldu. Gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayisinde değerlendirilen ada çayı fidesi, geniş kullanım alanı sayesinde üreticilere de ürünü farklı değerlendirme alanları sunuyor. Silifke’nin toprak yapısına oldukça uyum sağlayan ada çayı, az su ihtiyacı dolayısıyla da zahmet istemeyen bir bitki özelliği taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN