Her yıl binlercesi gidiyor... CHP 'hekim göçü' sorununu Meclis'e taşıdı

Her yıl binlercesi gidiyor... CHP 'hekim göçü' sorununu Meclis'e taşıdı

CHP, hekim göçü ve sağlık çalışanlarının sorunlarına ilişkin önerge hazırlayarak Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Doktorların son yıllarda artan bir hızla yurt dışına göç ettiklerini belirten CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, sağlıkta şiddet başta olmak üzere uzun nöbet saatleri, personel ve ekipman yetersizliği, iş yoğunluğu ve ekonomik kaygıların göçün nedenlerinden sadece bazıları olduğunu söyledi. Demir, "Bu artışın sebeplerini doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir." dedi.

Her yıl Türkiye'nin büyük emeklerle yetiştirdiği binlerce hekim önlüğünü asıp ülkeyi terk ediyor. Ülkede çalışma koşullarının giderek ağırlaşması, maaş yetersizliği ve şiddet gibi nedenlerle binlerce hekim iyi hal belgesine başvuruyor. Türkiye doktor sayısında Avrupa ülkelerinde üst sıralarda yer alsa da kişi başına düşen doktor sayısında listenin sonlarında yer alıyor.

CHP, artan hekim göçü ve sağlık çalışanlarının sorunları hakkında TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önergeyi hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, bazı değerlendirmelerde bulundu.

'10 AYDA 2 BİN 541 DOKTOR İYİ HAL BELGESİ TALEP ETTİ'

Açıklamasında Türk Tabipler Birliği (TTB) verilerine yer veren Demir, “TTB Merkez Konseyi tarafından oluşturulan ‘İyi hal belgesi’, yurt dışına göç etmek isteyen hekimler tarafından talep edilmektedir. TTB'nin paylaştığı verilerde, ekim ayında 256, 2023 yılının ilk 10 ayında ise 2 bin 541 hekim bu belgeyi talep ettiği görüldü. Verilere bakıldığında, son 11 yılda ilk 10 ay içinde talep edilen belge sayısı bakımından 2023 yılı talebin en fazla olduğu yıl konumunda. TTB’nin paylaştığı verilerde görülmektedir ki hekimlerimiz son yıllarda artan bir hızla yurt dışına göç etmektedir. Yoksullaşma, ağır çalışma koşulları ve şiddet başta olmak üzere çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya olan hekimlerin birçoğu çalışmak için yurt dışını tercih etmektedir." diye konuştu.

chp-ankara-milletvekili.jpg
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir

'BU ARTIŞIN SEBEPLERİ DOĞRU TESPİT EDİLMELİ'

Hekimleri yurtdışına iten nedenleri sıralayan Demir, Sağlıkta şiddet başta olmak üzere uzun nöbet saatleri, personel ve ekipman yetersizliği, iş yoğunluğu ve ekonomik kaygılar hekim göçünün sebeplerinden sadece bazıları. Sağlıkta şiddet olayları, sadece şiddetin mağduru olanları fiziksel ve psikolojik travmaya uğratmanın ve belli bir süre için sağlık hizmeti vermekten alıkoymanın ötesinde, tüm hekim ve sağlık çalışanlarının iş motivasyonunu ciddi şekilde etkilemekte ve ülkemizde verilen sağlık hizmetlerini orta ve uzun vadede ciddi şekilde etkileyecek sonuçlara neden olmaktadır. Sağlık sistemimizdeki eksiklikleri gidermek amacıyla hekimlerimizin yurt dışına göçlerinin önceki senelere göre artış oranını belirlemek, bu artışın sebeplerini doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN