Hobi için ekmişti servete dönüştü! Kilosunu 20 liraya sattılar, 100 milyon TL kazandılar...

Hobi için ekmişti servete dönüştü! Kilosunu 20 liraya sattılar, 100 milyon TL kazandılar...

Ülkemizin kıymetli şehirlerinden biri olan Ordu’da hobi için bu meyveyi ekmeye başladılar lakin resmen servete dönüştü! Kilosunu 20 liraya satarak 100 milyon TL kazandılar… İşte o bereket yağdıran meyve…

Hem sağlığa olan faydalarından dolayı hem de lezzetinden dolayı özellikle de kış mevsiminde en çok tercih edilen meyvelerden biri kividir. Bu kapsamda Türkiye’nin “coğrafi işaret belgeli" ilk kivisi olarak bilinen ordu kivisi hasadı başladı ve devam ediyor. Bu yıl düşüş gösteren rekolteye rağmen yapılan satışlar sonrasında çivi sayesinde ordu ili ekonomisine 100 milyon TL katkı yapılması bekleniyor.

KİLOSUNU 20 LİRADAN SATIYORLAR

Geçtiğimiz yıl ordu genelinde yaklaşık 9.000 ton kivi üretimi yapılmıştı. Bu yıl, hava şartları, hastalıklar gibi faktörlerden dolayı rekolte 5 binası tona kadar geriledi. Lakin buna rağmen kivilerin çoğunluğu yurt dışına ihraç edildi. Öte yandan bu yılki satışların sonucunda totalde 100 milyon TL orduya katkı sunması hedefi konuldu.

Bu yılki hasat ile alakalı konuşan n Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Kivi, bu yıl 20 TL'den satılıyor. Bugün 5 bin ton kivi olsa, peşin satıldığında 100 milyon TL civarında bir girdi sağlıyor. Bu da küçümsenemeyecek bir rakam. Alıcılar da zaten peşin ödeme yapıyor. Onun için kivi oldukça karlı" dedi.

yeni-proje-1-013.jpg

KİVİNİN FAYDALARI

Anavatanı Çin olan kivi, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen ve oldukça sevilen meyveler arasında yer alıyor. Tüylü bir kabuğa sahip olan kivi hem tadından dolayı hem de sağlığa faydalarından dolayı sıklıkla tercih ediliyor. İçerisinde bulundurduğu çeşitli vitaminler ve mineraller sayesinde bazı hastalıklara iyi geldiği biliniyor.

Lif açısından zengin bir meyve olan kivi, C vitamini, K,E vitamini ve folat içeriyor. C vitamini açısından zengin olan bu meyve kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirirken, K vitamini içeriği sayesinde de kemik sağlığını destekliyor. Bunların yanı sıra antioksidan içeriğinin yüksek olması vücutta hasar görmüş hücrelerin yenilenmesine ya da hücrelerin hasar görmesini engellemeye yarıyor.

yeni-proje-012.jpg

KİVİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

Kivinin aşağıdaki hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor:

Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Kemik sağlığını destekler,

Sindirim sistemini düzenler,

Antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur,

Kalp sağlığını korur,

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur,

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur,

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur,

Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN