Uyuz vakaları her geçen gün artıyor! Uzman isim üstüne basa basa uyardı... Bunlara çok dikkat edin

Uyuz vakaları her geçen gün artıyor! Uzman isim üstüne basa basa uyardı... Bunlara çok dikkat edin

Hem ülkemizde hem dünyada uyuz vakaları her geçen gün artıyor! Uzman isimler ise sık sık uyuz hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Öte yandan o yüzden korunmak isteyenlere alabilecekleri önlemleri sıralarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken noktaları uzman doktor açıkladı…

Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Tokmak, uyuz vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uzman isim dermatoloji polikliniğindeki hastaların neredeyse %25 ila 30’unda uyuz vakası tespit ettiklerini söyleyerek vakaların her geçen gün arttığını belirtti. Dr. Tokmak, uyuzun belirtilerinden, nasıl bulaştığından ve insanların bu hastalığa karşı ne gibi önlemler alabileceğinden bahsetti.

SON ZAMANLARDA DAHA DA ARTIŞ GÖSTERDİ

Son dönemde uyuz vakalarında artış olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Doktor Aslı Tokmak, “Uyuz hastalığı son dönemde iyice artmış olup, poliklinikteki hastalarımızın neredeyse yüzde 25-30’una uyuz hastalığı tanısı koymaktayız. Bu artışta son yıllarda ülkemizin sık göç almasının yanı sıra deprem sonrası çadır kentlerde toplu yaşama da etkili olmuştur. Uyuz hastalığı etkeni olan parazit her cinste farklılık gösterir, yani insanlarda ve hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken farklıdır. Dolayısıyla, hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken insanlarda uyuz hastalığı yapmaz. Uyuz hastalığı insandan insana bulaşır” dedi.

yeni-proje-1-002.jpg

“SARILMAK İLE UYUZ BULAŞMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK”

Uyuzun bulaşması için insanların uzun süreli ve yakın temas halinde olması gerektiğini ifade eden Tokmak, “Uyuz paraziti uçamaz, zıplayamaz. Kısa süreli tokalaşmak, sarılmak ile uyuz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Daha uzun süreli sarılma, aynı yatakta uyumak, aynı koltukta oturmak, ortak kullanılan havlular ve kıyafetler ile bulaşır. Mağazalarda denediğiniz kıyafetlerle de uyuzun bulaşma ihtimali var. Eğer mağazada sizden önce uyuz hastalığı olan birisi kıyafeti denemişse, hastalık size de bulaşır. Kıyafeti satın aldıktan sonra yıkayarak giymek, eve gelince vücuda kese yaparak duş almak bulaş ihtimalini düşürecektir” diye konuştu.

“HEMEN BELİRTİ VERMEZ”

Uyuzun bulaşır bulaşmaz belirti göstermediğine değinen Tokmak, belli bir süre kuluçka döneminde olduğunu ifade etti. Kuluçka süresinin ortalama 3 ila 6 hafta arasında olduğunu ifade eden Tokmak, Uyuz paraziti derinin altında kazdığı tünellerin içinde yumurtalarını bırakır ve erişkin parazit tünelin ucunda yaşar. Biz bu tünelleri muayene sırasında görebiliyoruz. Uyuz paraziti sıcaklık arttığında hareketlenmeye başladığı için özellikle kaşıntı geceleri yatağın içerisinde, sıcak ortamda ve sıcak suyla banyo sonrası daha da artar. Gece yatağa girince artan kaşıntı özellikle uyuz hastalığı için tipiktir” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-002.jpg

ÇOCUKLARDA HASTALIKLAR KARIŞTIRILIYOR

Uyuz hastalığının çocuklarda karıştırılan bildiğini söyleyen Tokmak, “Uyuz hastalığında özellikle el ve ayak parmak araları, el ve ayak bilekleri, koltuk altı, kasıklar, kalça, göbek çevresi, kadınlarda meme başlarında kaşıntı sık olur. Erkeklerde genital bölgede kaşıntılı kabarıklıklar görülebilir. Çocuklarda ve bağışıklık sistemi düşük erişkinlerde saçlı deri ve yüzde de uyuz lezyonları olabilmektedir. Çocuklarda ayrıca avuç içi ve ayak tabanında küçük baloncuk şeklinde kabarcıklar da görebilmekteyiz. Bu açıdan uyuz hastalığı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığı ile karıştırılabilmektedir” değerlendirmesini yaptı.

yeni-proje-2-002.jpg

HANGİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIYOR?

Uyuz hastalığına ilişkin bilgi veren tokmak, hastalara yapılan tedavilere ilişkin de açıklamalarda bulundu. Uyuz tanısı konulan kişinin, yalnızca kendisinin değil aynı evde yaşadığı kişilerin de tedaviye dahil edildiğini ifade etti. Tokmak, Konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Uyuz hastalığının tedavisinde özellikle bireyin sadece kendisinin değil, ev halkının ve iş yerinde yakın temas ettiği kişilerin de tedaviyi eksiksiz uygulaması çok önemlidir. Eğer sadece kişi kendisi tedaviyi uygular ve diğerleri yapmazsa, bu sefer kişinin kendisi tedavi olur ama kuluçka süresi ortalama 3-6 hafta arasında değiştiği için diğer kişilerde ilk başta kaşıntı olmasa bile 3-6 hafta sonrasında kaşıntı başlar ve tekrar kişiye bulaştırma ihtimali artar. Bu yüzden temas ettiği ve birlikte yaşadığı kişilerin eş zamanlı ve eksiksiz olarak tedaviyi uygulamaları tedavinin en önemli kısmıdır. Tedavide ağızdan alınan haplar ve deriye sürülen losyon ve şampuanlar yer almaktadır. Uyuz parazitini ve deri altındaki tünellerde yer alan yumurtalarını öldürmek için losyonlar ve kremler belirli sürelerle ciltte bırakılır ve ardından tekrar yıkanır. İlaçların gebelerde ve çocuklarda da uygulanabilen formları mevcuttur. Bu losyonlara bağlı ciltte tahriş ve kuruluk da olabileceği için bu sırada nemlendirici krem ile cilt bariyerini onarmalarını önermekteyiz. Tedavi ile parazitin oluşturduğu tüneller geriler ve kaşıntı oldukça azalır, ancak uyuz parazitinin dışkısı ve kalıntıları vücutta bağışıklık sistemi hücrelerini uyarır ve bu hücrelerin vücuttan temizlenmesi sürecinde yani 3-4 hafta daha kaşıntı az da olsa devam edebilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN