İkinci el araçlar yatırımcıların yeni hedefi! 1 yılda yüzde 85 zamlandı: İkinci el otomobil alacaklar acele etsin

İkinci el araçlar yatırımcıların yeni hedefi! 1 yılda yüzde 85 zamlandı: İkinci el otomobil alacaklar acele etsin

Küreselde yaşanan olaylar ile birlikte otomobil piyasasındaki artış sürüyor. Döviz kurunda yaşanan ve küreselde yaşanan çip krizi sonrasında sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları uçuşa geçti. 2022 senesinden günümüze kadar ikinci el otomobil piyasasının yüzde 85 oranında artış gösterdiği dikkatleri çekti. İşte tüm detaylar...

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASI ARTIYOR

Son yılların en çok zamlanan ürünlerinden birisi olan otomobil fiyatları her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Otomobil pazarında yaşanan hareketlilik ile ikinci el otomobil fiyatları sıfır otomobillerle yarışıyor. Küreselde yaşanan; Pandemi, Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaş, Ekonomik sıkıntılar ve çip krizi nedeniyle otomobil fiyatlarının yükseldiği belirtiliyor.

Sıfır kilometre otomobillerde arzın artmasıyla birlikte yılın ilk 4 ayında rekor satışlara imzalar atıldı. Otomobil sektöründe mayıs ayında yapılan satışın 100 binden fazla olduğu belirtilirken endişe ve belirsizlik piyasada devam ediyor.

Seçimlerden sonra artış gösteren dövizlerin baskılanma çalışmaları ile kredilerde yapılan değişiklikler ve kredi faizlerinin yükselmesinin baskı oluşturduğu belirtiliyor. Kurda yaşanan yükseliş ile artan otomobil fiyatları, tüketiciyi satın almaktan vazgeçirecek noktaya kadar geldi.

acik-oto-pazarinda-dusuk-model-araclara-ragbet-e4a3297.jpg

İKİNCİ EL PİYASASINDA TALEP ARTIYOR

Otomobil piyasasındaki artışları açıklayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın detayları paylaştı. 0 km otomobillerin yılın ilk 5 ayında yüzde 17 oranında artış gösterdiği, ikinci el otomobillerin ise yüzde 48 oranında artış gösterdiği açıklandı.

Hüsamettin Yalçın açıklamalarında sıfır kilometre araç bulamayanlara seslenerek, "0 km araç bulamayanların ikinci ele dönmesi, piyasadaki fiyatları körüklüyor. Mayıs ayında ikinci elde satılan otomobil ve hafif ticari araçların ortalama fiyatlarının yaklaşık 754 bin TL oldu” sözlerine yer verdi.

5b3e1348537a00194cb9a396.webp

C SUV MODELLERİNDE İLGİ BÜYÜDÜ

Piyasalara dair değerlendirmeleri aktaran Hüsamettin Yalçın, D segmenti otomobillerde bir rahatlama olduğunu belirterek C SUV modellerde ilginin olduğunu ifade etti. Yalçın açıklamalarında, "Tüketiciler C SUV modellere yöneldi. C segmentinde bazı ikinci el araçların son bir yılda fiyat artışlarının yüzde 100 seviyesine ulaşması da dikkat çekici bir veri. Yılın ilk 5 ayında yaklaşık 500 bin adet tekil ikinci el araç satıldı. Döviz kuru nedeniyle 0 km otomobillerin fiyatlarında yaşanacak yükselmesinin ikinci el piyasasına da yansıyacağı için fiyat artışı kaçınılmaz olacak.” sözlerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN