İliç maden faciasında 10 milyon metreküp toprak kaydı: Heyelan 2 dakikada 800 metre yol aldı

İliç maden faciasında 10 milyon metreküp toprak kaydı: Heyelan 2 dakikada 800 metre yol aldı

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasını TBMM'deki bir komisyonda değerlendiren AFAD Başkanı Okay Memiş, 210 bin metrekarelik alanda 10 milyon metreküp toprağın kaydığını bildirdi. Memiş, heyelanın sadece 2 dakika içinde 800 metre mesafe kat ettiğini ve bu hızın uluslararası standartlarda "aşırı hızlı heyelan" olarak sınıflandırıldığını açıkladı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan ve büyük yıkıma yol açan maden ocağı faciası TBMM Araştırma Komisyonu’nda ele alındı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, meydana gelen heyelan ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında milletvekillerine kapsamlı bir sunum yaptı. Sunumda, kazanın ardından alınan önlemler ve ileride benzer afetlerin önlenmesi için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.

Meclis’te İliç maden faciası sunumu: “Heyelan 2 dakikada 800metre yol aldı” - 2

2 DAKİKA İÇİNDE 800 METRE MESAFE KAT ETTİ

Memiş, AFAD'ın afet ve acil durum müdahaleleri konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, İliç’te yaşanan toprak kaymasının detaylarını aktardı. Kazanın olduğu bölgede hızla hareket eden büyük bir liç yığınının kontrolden çıktığını ve bu sırada meydana gelen heyelanın yaklaşık 2 dakika içinde 800 metre mesafe kat ettiğini belirtti. Memiş, bu hızın uluslararası standartlarda “aşırı hızlı” kategorisinde değerlendirildiğini ifade etti.

BEŞ İŞÇİYİ BULMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kazanın ardından bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları hakkında da bilgi veren Memiş, dört işçinin naaşına ulaşıldığını, beş işçiyi bulma çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Çalışmalara Erzincan, Sivas, Erzurum ve Tunceli'den gelen ekiplerin katıldığını belirten AFAD Başkanı, ekiplerin özellikle manganez ocağı ve Sabırlı Deresi bölgelerinde yoğunlaştığını dile getirdi.

Meclis’te İliç maden faciası sunumu: “Heyelan 2 dakikada 800metre yol aldı” - 6

AFAD ekiplerinin, termal kameralar ve toprak altı tarama cihazları kullanarak sahada geniş çaplı bir arama yaptığını aktaran Memiş, ayrıca bölgedeki kimyasal risk seviyesinin de sürekli olarak ölçüldüğünü ekledi. Bu çalışmaların, olası ikincil afet risklerini minimize etmek amacıyla yapıldığına dikkat çekildi.

Sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AFAD yetkilileri, kazanın nedenlerinin ve alınacak önlemlerin detaylı bir şekilde incelendiğini, buna yönelik bir raporun hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Ayrıca, benzer afetlerin önlenmesi amacıyla gerekli yasal ve teknik düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN