‘İmamoğlu’nun cezası onandı’ iddiasına İBB'den yalanlama: Manipülatif ve zamanlaması manidar

‘İmamoğlu’nun cezası onandı’ iddiasına İBB'den yalanlama: Manipülatif ve zamanlaması manidar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cezasının onandığını iddialarına İBB'den cevap geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Murat Ongun 'operasyon haberciliği' vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı: İddia şeklinde yazılan bilgi manipülatif ve zamanlaması manidar operasyon haberciliği örneğidir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasının onandığına dair Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi tarafından ortaya atılan iddiaya yalanlama geldi. İBB yöneticisi Murat Ongun ve İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat Selvi'nin yazısının aksine kendilerine iletilen herhangi bir yeni gelişme olmadığını söyledi.

'YAZARIN AMACINI BİLİYORUZ'

Murat Ongun, Abdülkadir Selvi'yi hedef alarak 'yazarın amacını biliyoruz' vurgusu yaptı. Ongun, "Karar olumsuz dahi olsa uzun bir Yargıtay süreci daha var. Yazarın amacını da, bu spekülasyonun hedefini de biliyoruz." ifadelerine yer verdi.

'DOSYA SIRADA BEKLİYOR'

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat ise konuya dair şu ifadeleri kaydetti: Bir gazeteci arkadaş bugün, müvekkilim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki hapis kararının istinafta onandığını yazmış. Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı son açıklamaları da bu davanın sonucuna bağlamış. İmamoğlu dosyası istinafta, henüz bir karara bağlanmadı. Bugün de ilgili mahkemenin kalemiyle konuştum, dosya sırada bekliyor. Henüz bir işlem yapılmadı.

'SEÇİM SABAHI HEMEN...'

Selvi, bugünkü köşe yazısında İmamoğlu’nun cezasının onandığını ileri sürmüştü. İktidara olan yakınlığı ile bilinen Selvi şu ifadeleri kullandı: Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği seçim sabahı hemen CHP genel başkan adaylığı veren mesajı atmasının altında İstinaf Mahkemesi’nden aldığı bir haberin etkisi olduğu söyleniyor. İmamoğlu, İstinaf’ın cezasını onadığını öğrenmiş.

SEKİZİNCİ DURUŞMADA HÜKÜM ÇIKMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşmasında hüküm açıklanmıştı. Mahkeme, İmamoğlu’na ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret’ suçlamasıyla iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası vermişti.

İmamoğlu’nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

30 Ekim 2019'da Fransa'da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılan İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada, yerel seçim sürecinde yaşadıklarına dair bilgilendirmelerde bulunmuştu. İmamoğlu konuşmasında, seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar tarafından sınırsız bir şekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran bir dilin kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini ifade etmişti.

İmamoğlu, iktidarın 31 Mart seçimini yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararıyla iptal ettirerek kazanmak istediğini savunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde yaptığı bir açıklamada İmamoğlu'nun kongrede yaptığı konuşma sebebiyle "Avrupa Parlamentosu'na gidip Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" şeklinde bir ifade kullanmıştı.

Aynı gün (4 Kasım 2019) İmamoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Soylu'nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullanmıştı.

Bu olayın ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, 15/11/2019 tarihli bir ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılmıştı ve ardından dava açılmıştı. İddianamede, İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu zincirleme şekilde işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti. 28 Aralık 2022'de Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN