İmralı'yı işaret eden HDP'li Temelli'den yeni açıklama

İmralı'yı işaret eden HDP'li Temelli'den yeni açıklama

CHP lideri Kılıçdarolu'nun "Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz" sözlerinin ardından, çözüm için İmralı'yı adres gösteren HDP'li Sezai Temelli'den yeni açıklama geldi. Temelli görüşlerinin kişisel olduğunu belirterek, "Meşru muhatap elbette HDP'dir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir belgesel için yaptığı açıklamada “Devlet dediğiniz kurum gayrı meşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan, bunu yaptı. Devleti İmralı (Öcalan) ile muhatap kıldı mesela… İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz. Eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla çözebiliriz…” ifadelerini kullanmıştı.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de CHP liderinin bu açıklamasına, “Kürt sorununun çözümünün yegane muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP'dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır. Süreci tıkayan, toplumsallaştırmayan ve masayı deviren AKP çözümsüzlükten medet umarken bu anlayışın çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir” diye yanıt vermişti.

TEPKİLERİN ARDINDAN YENİ AÇIKLAMA

Sezai Temelli, Kürt sorununun çözümünde İmralı'yı adres göstermesinin ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın sorularını yanıtlayan Temelli, tweet’teki görüşlerin kişisel olduğunu ve HDP'yi bağlamadığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

"Tweetim üzerine haklı-haksız eleştiriler oldu. Hepsi kabulümdür" diyen Temelli, "O tweet'teki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar" ifadesini kullandı.

'YAPTIĞIM ŞEY DURUM TESPİTİYDİ'

Sezai Temelli şunları söyledi:

"Şunun bilinmesini isterim, Kılıçdaroğlu’na yanıt vermek amacıyla atılmış bir tweet değildi. Siyasi nezaket anlayışım bu polemiklere zaten izin vermez.

Yaptığım şey bir durum tespitiydi. 2013-2015 arasında yaşanan ve toplumun meşruiyet algısında önemli bir değişim yaratan siyaset bugün meşru değil diye yorumlanamaz. Çünkü ortada çatışma varsa, bunu sonlandırmanın yolu, başlangıç adımı müzakeredir. Bu da bir meşruiyet zeminine oturmak zorunda. Yoksa tabii mecliste demokratik zeminde çözüm arayışlarımız devam ediyor ve edecek. Bu en önemli sorumluluğumuzdur. Partilerin vazgeçilmez sorumluluğudur, barışı ve demokrasiyi getirmek. Bu otoriter anlayıştan kurtulmamız ortak sorumluluğumuzdur.

MEŞRU MUHATAP ELBETTE HDP'DİR

Meselenin çatışma tarafını sonlandırmanın yolu müzakere zemininin yaratılmasıdır. Müzakere de bir meşruiyeti zorunlu kılar. Toplum nezdinde karşılığı varken yokmuş gibi ortaya koymak diğer adımları atmamızı engeller. Öcalan’ın muhatablığına bu bağlamda önemlidir. Çatışmayı önleme ve demokratik bir çözüm bağlamına dikkat çektim. Meşru muhatap elbette HDP'dir. Meclis’in üçüncü büyük partisidir ve bu konularda çözüm üretme anlamında en önemli partidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN