İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2013 ile 2024 yılının ilk dört ayı arasında en az 689 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. İSİG'in açıkladığı veriler, çocuk ölümlerinin acil bir şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
23 Nisan dolayısıyla yurt genelinde çocuklar için kutlamalar yapılırken, İSİG'den kahreden rapor geldi. İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), son 11 yılda en az 689 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini duyurdu.
Bakanlık verileri ortaya koydu: 552 çocuk 23 Nisan bayramını cezaevinde kutluyor
Son on bir yılda, 0-14 yaş aralığında 238 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, 15-17 yaş aralığında ise 451 çocuk öldü. Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, 99 kız çocuğunun ve 590 erkek çocuğunun yaşamını yitirdiği belirtilirken, ölen göçmen çocuk sayısının ise 80 olduğu bildirildi.
TRAFİK KAZALARI, BOĞULMA VEYA ZEHİRLENME...
İllere göre dağılımda ise, Şanlıurfa'da 50, Gaziantep'te 40, İstanbul'da 40, Adana'da 34, Konya'da 25 ve Antalya'da 22 çocuk işçinin öldüğü kaydedildi. İSİG verilerine göre ölüm sebepleri incelendiğinde, yüzde 28'inin trafik servis kazaları, yüzde 17'sinin boğulma veya zehirlenme, yüzde 14'ünün ise ezik veya göçük gibi nedenlerden kaynaklandığı belirlendi.
'Güvenli bölge'de çocuk katliamı
İŞ KOLLARINA GÖRE ÖLÜMLERE BAKILDIĞINDA TARIM İLK SIRADA
Sözcü'nün haberine göre, iş kollarına göre ölümler incelendiğinde, tarım/orman yüzde 55'le en yüksek paya sahip iş kolu oldu.
İnşaat/yol çalışmalarında ölen çocuk işçilerin payı yüzde 11 olarak gerçekleşirken, metal ve konaklama iş kolunda ölenlerin payı ise yüzde 7 olarak açıklandı. Gıda iş kolundaki ölümlerin payı ise yüzde 3 oldu.