Gece saatlerinde Marmara Denizi'nde meydana gelen sarsıntı, İstanbul'da kısa süreli endişeye yol açtı. Canlı yayına bağlanan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem için tarih verdi...
İstanbul, gece saatlerinde Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında meydana gelen Kandilli Rasathanesi'ne göre 4.2 büyüklüğünde, AFAD'a göre ise 4.0'lık depremle sarsıldı. Vatandaşlar arasında kısa süreli paniğe neden olan sarsıntının ardından, deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ekol TV canlı yayınına bağlanarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ercan, depremin 6.2 büyüklüğündeki bir depremin beklenen artçısı olduğunu ve yıkıcı bir etki yaratmayacağını belirtti.
İstanbul’da 4,2 büyüklüğünde deprem
"4 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM YIKIM YAPMAZ, BU BİR ARTÇI SARSINTI"
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 4.0 büyüklüğündeki depremin "depremcikle deprem arasındaki sınır bir deprem" olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla bir yıkıcı bir deprem değildir. Sadece bazı kişiler tarafından ve bazı semtlerde duyulur. Güçlü olarak duyulmaz, sadece duyulur. Ama herhangi bir yıkım yapmaz bu. Artçı bir deprem. Ben bir sıkıntı yok şu anda. Beklenen bir, beklenen bir artçı bir deprem." dedi.
İSTANBUL'DA YAPI STOKU ALARM VERİYOR: "DEPREME GEREK KALMADAN YIKILACAK BİNALAR VAR"
Sunucu Okan Ateş'in İstanbul'daki zayıf yapı stokuna dikkat çekerek, artçıların bu binalar için risk oluşturup oluşturmadığı sorusuna Prof. Dr. Ercan, "Olmaz hayır. Yani bu 4 büyüklüğünde bir deprem gelip de binayı yıkmaz. Yani bu Türkiye'nin hiçbir yerinde yıkmaz. Türkiye'de yıkım eşik değeri aşağı yukarı 5.2'dir en kötü yerde. İstanbul'da ise yıkım eşik değeri 6.4'tür. Yani İstanbul'un önünde 6.4'ten daha büyük olmadıkça o deprem yıkıcı değildir bizim için. Kaldı ki 6.2'lik deprem yıkıcı olmamıştır, bunu kanıtlamıştır." yanıtını verdi.
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN? PROF. DR. ERCAN TARİH VERDİ!
Vatandaşların en çok merak ettiği "Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?" sorusuna da değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, çarpıcı bir tahminde bulundu. Bilim insanları arasında Kuzey Marmara'da en az iki büyük deprem beklentisi olduğunu belirten Ercan, "Benim yapmış olduğum çalışmalara göre İstanbul'un önünde 6.7'lik bir deprem. Marmara Ereğlisi, Silivri'nin olduğu yerde ise 7-7.2'lik bir deprem beklentisi içindeydik. Ancak son olan 6.2'lik deprem deprem büyüklüğünü 6.9-7.1'e kadar düşürdü." dedi.
Prof. Dr. Ercan, kendi uzun erimli deprem kestirimlerine göre 2065 yılından önce İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti. "Şu anda Marmara gergin değil. Bu 6.2'lik depremler ya da 4'lük depremler Marmara'nın gerilmekte olduğunu gösterir. Ama gerginliğin taşma noktasına kadar olduğunu göstermez. Marmara'da kabuğun kırılabilmesi için yani deprem için kırılabilmesi için 6 milyar cigatonluk bir gücün birikmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu güç yok ki deprem olsun. Yani Marmara şu anda istese de büyük bir deprem yapamaz" diyen Ercan, 1999 Gölcük depreminden sonra Marmara'nın yorgun olduğunu ve yeniden büyük bir deprem üretmesinin yaklaşık 30 yıl içinde çok şaşırtıcı olacağını belirtti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇIKMAZI: "PARAN VARSA KURTULURSUN, YOKSULLAR ÇARESİZ!"
Deprem sorununu çözmede kentsel dönüşümün önemine de değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul'da yapılanların kentsel dönüşüm değil, "yapısal dönüşüm" olduğunu ve bunun da genellikle zengin semtlerinde gerçekleştiğini söyledi. "Bir ülke ekonomisi düzelmeden, bireysel gelir düzelmeden kentsel dönüşüm yapılamaz. Ve şu andaki koşullar istense de kentsel dönüşüme uygun değildir, yapılamaz. Yapılmıyor, yapılamaz." diyen Ercan, "Paran varsa depremden kurtulursun, paran yoksa göçük altında kalmaya mahkumsun. Bu da Türkiye'nin gerçeği." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ercan, 55 yıldır depremle uğraştığını ve göçük altından daima yoksulların çıktığını belirtti.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin bir yönetimsel ve siyasi sorun olduğunu vurgulayarak, önemli olanın insan yaşamı ve insanların nasıl mutlu yaşatılacağı konusunun tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.