İstanbul'da en büyük kentsel dönüşüm başlıyor! Yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak, işte merak edilen detaylar

İstanbul'da en büyük kentsel dönüşüm başlıyor! Yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak, işte merak edilen detaylar

Herkesi korkutan büyük İstanbul depremi için hazırlıklar hızlandırıldı. Gelmiş geçmiş en büyük kentsel dönüşüm için düğmeye basılırken Bu karar herkesi şaşkına çevirdi. Yıkılan evler yıkıldığı ile kalacak. Peki, vatandaş ne yapacak? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

HİLAL NAS | KARAR

Uzun süredir konuşulan İstanbul Kentsel Dönüşüm Projesi için hareketlilik başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AK Parti grubu, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yeni kentsel dönüşüm için kolları sıvadı. Sabah’ta yer alan açıklamalar doğrultusunda teklifin gelecek günlerde Meclis'te yer alacağı belirtildi. Ekim ayında açılacak olan Meclis ile birlikte hareketli dakikalar yaşanacak. Marmara depremi öncesinde İstanbul'da dönüşüm çalışmalarının hızlandırılacağı belirtildi. Ancak yıkılan evlerin yerine yenisinin yapılmayacağı belirtilirken vatandaşta ne yapacağını düşünmeye başladı.

İMARA KAPALIYMIŞ

İstanbul'da yapılan çalışmalar kapsamında bazı ilçelerde yoğunluk olmak üzere imar kaynaklı sorunların olduğuna değinildi. Okul, spor salonu, park gibi amaçlarla ayrılmış olan imara kapalı alanların önemli bir bölümünde binaların yer aldığı belirtilirken konu hakkında çalışmalarda devam ediyor. İstanbul ilçelerindeki binaların %10'a yakınının imara kapalı alanlarda olduğu ifade edilirken depreme dayanıksız yapılar olduğunun da altı çizildi. Bu yerlerde oturan vatandaşlar ruhsat alamayacağı için kentsel dönüşüm projesine de yanaşmıyor.


istanbul-konut-3.jpg

ÜCRETİ ÖDEYEN KONUT ALIYOR

İmara kapalı alanlarda bulunan evler için rezerv alan belirleneceği aktarılırken yasa kapsamında öncelik olarak sorunun çözüleceği vurgulandı. Bu kapsamda vatandaşlara rezerv alanlarda belirli bir ücret karşılığında konut verileceği aktarıldı. Bu alanlarda en düşük faiz oranıyla birlikte uygun taksit imkanı sağlanacak.

istanbul-konut.jpg

ÖNCE YIKILACAK SONRA YAPILMAYACAK

İmara kapalı olan alanlardaki evlerin yıkılması durumunda yerine yenisinin yapılmayacağı belirtildi. Bu olanların amaca uygun bir şekilde projelendirileceği belirtilirken yeşil alan ya da park olarak kullanılacağı vurgulandı. Şehir bir nebzede olsa nefes alırken Kentsel Dönüşüm Mevzuatı kapsamında riskli binalarla ilgili yıkım çalışmaları da devam ediyor. Bina yıkımında herhangi bir sorun olmadığı belirtilirken yıkılan binanın yerine yenisi yapıldığında farklı sorunlarla karşılaşıldığı vurgulandı.
konutlar-1.jpg

UZLAŞMAYA YANAŞMIYORLAR

Yeni yapılacak binalar kapsamında bina ruhsatı için belediyeye başvuruda bulunan vatandaşların rıza ve imzasının gerekli olduğu belirtilirken uzlaşma sağlanamadığı için işlerin aksadığı da belirtildi. Dönüşümün her aşamasında üçte iki çoğunluk şartı istenirken ilk etapta salt çoğunluk ile yapım aşamasının gerçekleştirilebileceği görüşü öne sürüldü. Fakat bu durumun anayasanın mülkiyet hakkına aykırı olabileceği ifade edildi.


istanbul-konut-2.jpg

KİRA DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?

Riski bulunan yerlerde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken evini kentsel dönüşüme veren vatandaşlara da kira yardımı yapılacağı belirtildi. Kira sorunu ile karşı karşıya kalacağını düşünen pek çok kişi kentsel dönüşüme yanaşmazken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira desteği için yeşil ışık yaktı. Bakanlık bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacağı ifade edilirken arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacağı söylendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN