İYİ Parti ve CHP binalarına saldırılara AKPM'den tepki: Büyük endişe duyuyoruz

İYİ Parti ve CHP binalarına saldırılara AKPM'den tepki: Büyük endişe duyuyoruz

Seçimlere sayılı günler kala seçim hazırlıklarını incelemek üzere Türkiye'ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti Başkanı Frank Schwabe, CHP ve İYİ Parti binalarına düzenlenen saldırılara dikkat çekerek "Bizim açımızdan bu seçimlerde ve Türkiye'nin durumunda büyük endişe yaratan pek çok husus var" dedi. Schwabe, özellikle demokrasi düzeyi, medya ve ifade özgürlüğü ile toplanma hürriyeti konularında endişeli olduklarını ifade etti.

14 Mayıs seçimlerine bir aydan az bir süre kaldı. Seçim hazırlıklarını incelemek üzere Türkiye'ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Heyeti Başkanı Frank Schwabe, yaptığı açıklamada 31 Mart günü İYİ Parti'nin Zeytinburnu'nda bulunan il binasına düzenlenen silahlı saldırı ve 6 Nisan günü, CHP'nin İstanbul Seyrantepe’deki İstanbul il binasına yönelik gerçekleşen saldırıya göndermede bulundu. Schwabe, "Bizim açımızdan bu seçimlerde ve Türkiye'nin durumunda büyük endişe yaratan pek çok husus var" diye konuştu.

DW Türkçe ve Euronews Türkçe'de yer alan haberlere göre, Uluslararası gözlemciler Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin "zor bir seçim ortamında" yapılacağına işaret etti.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerle ilgili hazırlıkları incelemek ve yetkililerle görüşmek üzere Ankara’ya gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti, adil bir seçim ortamı için Türk yetkililere bir dizi uyarılarda bulunurken, HDP ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nde süren kapatma davasına eleştiriler getirdi.

Türkiye’de medyanın farklı siyasi partilere ve adaylara eşit fırsat vermediği ve bu parti ve adaylara yönelik erişiminin sınırlı olduğu eleştirisi getirilen açıklamada, “kampanyanın tarafsız bir şekilde gerçekleşmesinin, seçmenlerin bilinçli bir seçim yapmasını sağlamak için temel ön koşullardan biri olduğu” uyarısı yapıldı.

GEÇMİŞTEKİ UYARILAR DİKKATE ALINMADI

Açıklamada Venedik Komisyonu, AKPM ve Yolsuzlukla Mücadele Grubu’nun (GRECO) seçimlerle ilgili Türkiye’ye daha önce yönelttiği eksikliklerin giderilmediği eleştirisi getirildi.

Venedik Komisyonu’nun seçim sistemi, Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısı, AKPM'nin adayların eşit kampanya şansına sahip olmadığı, iktidar partisinin devlet olanaklarını kampanya boyunca ve seçimler sırasında kötüye kullandığı, kamu yayın kuruluşlarında adaylara eşit şans verilmediği, GRECO’nun ise seçimlerin finansmanı konusunda şeffaf olunmadığı yolunda farklı tarihlerde Türkiye’yi eleştiren raporları bulunuyor.

HDP ALEYHİNE AÇILAN KAPATMA DAVASI

HDP aleyhine açılan kapatma davasının Anayasa Mahkemesi’nde sürdüğü hatırlatılan AKPM açıklamasında, ülkenin ikinci büyük muhalefet partisinin seçim öncesi kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Seçim gözlem heyeti başkanı Frank Schwabe, Cuma günü Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada "Bizim açımızdan bu seçimlerde ve Türkiye'nin durumunda büyük endişe yaratan pek çok husus var" dedi.

Schwabe, seçimlere bir ay kala yaptığı değerlendirmede, özellikle demokrasi düzeyi, medya ve ifade özgürlüğü ile toplanma hürriyeti konularında endişeli olduklarını dile getirdi.

Ancak olumsuzluklara rağmen, "Türk demokrasisinin yine de şaşırtıcı derecede dirençli” olduğunu vurgulayan Schwabe, "Türkiye'de bir seçimin nasıl gözlemleneceğini bilen aktif bir sivil toplumun var olduğunu" sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN