İzinsiz salep soğanı toplayan kişiye ceza yağdı

İzinsiz salep soğanı toplayan kişiye ceza yağdı

Siirt'te, koruma altındaki salep soğanını kaçak toplayan kişiye 387 bin 141 lira ceza kesildi. Salep yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden salep tohumu ya da yumrusu alması gerekiyor.

Siirt'te Doğa Koruma ile Şirvan Jandarma Komutanlığı ekipleri, biyolojik çeşitliliğe zararın önlenmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Yol devriyesi sırasında durdurulan bir araçta, toplanması yasak olan 86 kilogram salep soğanı ele geçirildi.

İzinsiz salep soğanı toplayan kişiye, 387 bin 141 bin lira ceza uygulandı.​​​​​​​

SELAP SOĞANI NEDİR?

Orkidegillerden olan salep bitkisinin toplanarak çeşitli cihaz ve aletlerle kırılıp toza döndürülmesi bugünkü tükettiğimiz salep içeceği yapılıyor.

Salep soğanı, salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitki. Kökünde 2 tane yumru bulunuyor. Bu yumrular nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir.

2019 yılında salep yetiştirmek isteyen girişimcilere devlet tarafından sağlanan finansal destekler ile koruma altında olan salep bitkisinin zarar görmesinin önüne geçilmek isteniyor. Salep yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden salep tohumu ya da yumrusu talep etmeniz gerek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN