Kadınlar yüzyıllardır karın üzerinde çekiyor! Masrafı az zahmeti çok: Bayburt’a giden kiloyla alıyor

Kadınlar yüzyıllardır karın üzerinde çekiyor! Masrafı az zahmeti çok: Bayburt’a giden kiloyla alıyor

Bayburt’ta yüzyıllardır süren gelenek kış günlerinin eğlencesi haline geldi. Kadınların elleriyle ürettiği bu lezzetin masrafı az zahmeti ise oldukça fazla. İşte, Bayburt’a gidenin kiloyla aldığı o yöresel lezzet…

Bayburt’ta yüzyıllardır süren tel helva geleneği hala yaşatılıyor. Yörenin eşsiz lezzetini köylüler, yalnızca kış aylarında karlı ve soğuk havalarda un, yağ, şeker ve limon suyundan yapıyor. Masrafı az, zahmeti çok olan tel helvasının ilk aşamasında su ile şeker kaynatılırken, ardından limon suyu koyularak kıvam alması sağlanıyor.

Elde edilen şerbet, geniş bir tepsiye dökülerek soğuk havada kar üzerinde macun kıvamına getiriliyor. Yoğrulan macun, odanın ortasına kurulan siniye alındıktan sonra kavrulmuş un ile tel tel olana kadar çekiliyor.

bayburt-tel-helvasi-1.jpg

YÜZYILLARDIR YAŞATILAN LEZZET

Bayburt merkezine bağlı Sögütlü köyünde düzenlenen bir etkinlikte sininin etrafından bir araya gelen kadınlar, tel helvası çekerek yörenin yüzlerce yıllık geleneğini yaşatmaya devam etti. Vali Mustafa Eldivan’ın eşi Meltem Eldivan da tel helvası yapımında kadınlara eşlik etti.

Etkinliğe katılan Vali Mustafa Eldivan ise tel helvası geleneğinin kentte yüzyıllardır yaşatıldığına dikkat çekti. Vatandaşın köy odalarında toplanarak büyük emekler ile hem tel helvası çektiğini hem de yöresel kültürü yaşatmaya çalıştığını söyleyen Eldivan, "Vatandaşların kendi arasında köyün genel durumuyla ilgili konularda toplanmasına vesile olan olaylarda mutlaka tel helvası çekiliyor. Sadece Bayburt'un merkezinde değil, bütün köylerimizde kış aylarında yapılan bir gelenek. Ben ilk defa bu kültüre şahit oldum ve gerçekten ciddi bir emek verildiğini gördüm. Aynı zamanda çok da lezzetli bir ürün ortaya çıkıyor." İfadelerini kullandı.

bayburt-tel-helvasi-2.jpg

Tel helvası yapan 77 yaşındaki Hanım Nişancı ise gelin olarak geldiği köyde 55 senedir tel helvası çektiğini anlattı. Nişancı, tel helvası yapımını ninesinden öğrendiğini söyleyerek, "Köyümüzde eskiden beri kış aylarında özel günlerin yanı sıra komşularla bir araya geldiğimizde yapıyoruz. Çocuklarımız gurbetten geldiğinde onlar için yapıyoruz. Tel helvası oldu mu herkes bir araya gelir. Sadece odalarımızda değil, evlerimizde de yapıyoruz." Dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN