İşte madde madde Kanal İstanbul 'Çevre Etki Değerlendirme' (ÇED) raporu

İşte madde madde Kanal İstanbul 'Çevre Etki Değerlendirme' (ÇED) raporu

Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporu tam metni yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugün halkın görüşüne açılan ÇED raporu, 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıda kalacak. İşte madde madde Kanal İstanbul ÇED raporu...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından kabul edilen Kanal İstanbul projesinin 'Çevresel Etki Değerlendirme' (ÇED) raporu için 55 kurum ve kuruluşun görüşüne başvuruldu. Kanal İstanbul ÇED raporunun maddeleri ortaya çıktı. İşte detaylar...

'KANAL İSTANBUL ÇED RAPORU TAM METİN' YAYINLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 10 gün boyunca vatandaşların Kanal İstanbul ÇED Raporu'na yönelik olumlu ya da olumsuz görüşleri toplanarak değerlendirmeye alınacak. Bu 10 günlük sürenin ardından toplanan görüşlerle birlikte 5 iş günü içerisinde bakan onayına sunulacak.

KANAL İSTANBUL'UN ÇED RAPORU İÇİN TIKLAYIN

ÇED RAPORU NASIL HAZIRLANDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'hayalim', İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise 'cinayet' dediği Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporu ile ilgili detaylar şu şekilde:

ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporu hazırlanırken güzergah, çevresel duruma yönelik ölçüm ve analiz, sosyal etki ve kültürel miras, flora-fauna etki değerlendirme çalışmalarının sonuçları ele alındı ve Kanal İstanbul Projesi için seçilen güzergahın detaylı saha etütleri yapıldı.

Deniz araştırmaları bölümünde akıntı, tuzluluk, sıcaklık, kirlilik ve bulanıklık, karasal araştırmalar sırasında ise hidrojeolojik, jeoteknik, jeolojik ve jeofizik değerler incelendi. Deprem riskleri incelendi, dalga ve tsunami modellemesi yapıldı.

Kanala ve diğer işletmelere ilişkin riskler ile hem karasal hem de deniz ve tatlı sularda çevreye yönelik olumlu ya da olumsuz etkiler incelendi.

Projede kanal genişliği, çevre etkileri değerlendirilerek belirlenirken, işletme senaryoları oluşturuldu ve risk analizi yapıldı.

19-12/25/kanal-istanbul.jpg

KANAL GÜZERGAHINA İNCELEME

Ulaşım yollarının rezerv yapı alanını, Küçükçekmece Yat Limanı, kanal güzergahı ile diğer entegre ve yardımcı tesisleri içeren Marmara Limanı, Karadeniz Limanı, Karadeniz Dolgu Alanı ve Lojistik Merkezi de ÇED incelemesine dahil edildi.

İncelemeler doğrultusunda projenin, insani faaliyetlerle birlikte çevre üzerinde daha sonra yol açabileceği muhtemel değişiklikler de göz önünde bulundurularak Sazlıdere Barajı, BOTAŞ hatları, İSKİ isale hatları, otoyollar, haberleşme ve nakil ağları ile kara ve demiryolları da değerlendirmeye alındı.

19-12/25/havalimani.jpg

İSTANBUL MİLYONLARCA M3 SU KAYBI YAŞAYACAK

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda, İstanbul milyonlarca m3 su kaybına uğrayacak. Rapora göre, Kanal İstanbul Projesi’nden kaynaklı kaybedilecek olan toplam 32.7 milyon m3. Proje tamamlandığında Küçükçekmece Gölü, Sazlı Dere ve Terkos Barajı özelliğini yitirerek tuzlanacak.

ÇED raporunda kaybedilen su aşama aşama inşa edilen ve kente yılda 1.08 Milyar m3 su sağlayacak Melen Barajı'ndan karşılanacak.

Ancak, birçok uzman, zemini nedeniyle Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlaklara çözüm bulunamayacağı görüşünde.

Melen Barajı Projesi, Sakarya’daki Melen Çayı’ndan İstanbul’a boru hatlarıyla su getirmek için 2007 yılında başlatılmıştı. Ancak 2016 yılında bitirilmesi planlanan proje hala tamamlanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, barajın yan duvarlarında her 15-20 metrede bir de çatlaklar olduğunu söyledi.

Yaklaşık 650-700 milyon liralık ek bir kaynağa ihtiyaç olduğunu kaydeden İmamoğlu “İSKİ Genel Müdürümüzü Devlet Su İşleri ve Bakanlıkla ilişkilendirerek projenin düzeltilmesi için 2020’de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi” dedi. ‘Çılgın proje’ nitelemesine atıfta bulunan İmamoğlu “İBB olarak ‘çılgın’ projelerle değil İstanbulluların gerçek sorunlarıyla ilgileneceğiz” açıklamasını yapmıştı. 

KANAL İSTANBUL PROJESİ 7 YILDA TAMAMLANACAK

Kanal İstanbul projesi 75 milyar lira bedel ile yapılacak ve bu proje için hazırlanan son ÇED raporuna göre; projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

* Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan projenin kazı aşaması da 4 yıl sürecek.

* Yılda yaklaşık 275 milyon metreküp kazı yapılacak. Kanaldan çıkacak toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp olarak hesaplandı. Bu miktarın 1 milyar 79 milyon 252 bin metreküpünü kara kazısı, 76 milyon 416 bin metreküpünü deniz ve göl taraması oluşturacak.

* Kanal boyunca karada yapılması planlanan yaklaşık 1,1 milyar metreküplük kazının 800 milyon metreküplük kısmı Karadeniz’e bağlanılan kesimde gerçekleştirilecek.

Kanal İstanbul Projesi kapsamında işletme (trafik) simülasyonu ve kanal işletme prensibinin belirlenmesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda da kanalın tek yönlü işletmesine karar verildi.

19-12/25/ed-3.jpg

ACİL BAĞLANMA ALANLARI, ACİL MÜDAHALE MERKEZLERİ, LİMAN, LOJİSTİK MERKEZ...

Kanal İstanbul Projesi kapsamında; kanal içerisinde acil müdahale merkezleri, acil bağlama alanları, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, lojistik merkez, liman, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları gibi kıyı tesisleri yapılması planlanıyor.

19-12/25/ed-kanal-istanbul.jpg

UZUNLUK 45 KM, DERİNLİK 20,75, GENİŞLİK 275 METRE

Tam adı “Kanal İstanbul Projesi (Kıyı Yapıları [Yat Limanları, Konteyner Limanları ve Lojistik Merkezler], Denizden Alan Kazanımı, Dip Taraması, Beton Santralleri Dâhil)” olan Kanal İstanbul projesinin toplam 1595 sayfadan oluşan ÇED Raporunda yer verilen bilgilere göre Karadeniz ve Marmara Denizini birbirine bağlayacak olan yapay suyolu, 45 kilometre uzunluğa sahip olacak.

Genişliği 275 metre, derinliği ise 20,75 metre olarak belirlenen Kanal İstanbul projesinin uygulanması sırasında 1.1 milyar metreküplük kazı malzemesi çıkması bekleniyor.

"BİTKİLER PROJE ALANI DIŞINDA DA YAŞAYABİLİR"

ÇED raporunda, “Kaydedilen endemik ve tehdit altındaki bitki türlerinin büyük kısmı önerilen kanal projesi faaliyet alanı dışındaki yaşam alanlarında da bulunmaktadır. Bu nedenle birkaç tür için alınacak koruma tedbirleri dışında diğer türler için proje faaliyetlerinin önemli bir olumsuz etkisi olmayacaktır.” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekiyor.

19-12/25/kanal-istanbul-bitki-turleri.jpg

KANAL İSTANBUL PROJESİ'NİN ÇED RAPORUNA GÖRE İSTANBUL TRAFİĞİNE ETKİSİ

 Kanal projesi, karayolu ve demiryolu ulaşımının sağlandığı alanlardan geçtiği için bu bölgedeki ulaşım ağları ile elektrik, doğal gaz ve petrol boru hatları da etkilenecek. ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre kanal güzergâhından geçen doğal gaz boru hatlarının kanalın altından geçirileceği, etkilenecek ulaşım ağı için de yeni yollar, tüneller ve köprülerin inşa edileceği kaydediliyor.

19-12/25/kanal-istanbul-trafik.jpg

19-12/25/ulasim.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN