Kara para aklamak için banka hesabınızı kullanıyorlar! Uzmanlar uyardı, hemen bunları yapın, yoksa ceza alırsınız

Kara para aklamak için banka hesabınızı kullanıyorlar! Uzmanlar uyardı, hemen bunları yapın, yoksa ceza alırsınız

Banka hesabınıza gelen para, 'kara para' olabilir. Hiç tanımadıkları kişilerin hesaplarına, yüklü para transferi yapan simsarlar, sonrasında "yanlışlık oldu" diyerek bu parayı geri talep ediyor. uzmanlar ise tanınmayan kişilerden gelen yüklü para miktarına hiç dokunmadan ilgili banka yetkilisi ile iletişime geçilmesi gerektiğini söylüyor. İşte detaylar...

Dolandırıcılar ve suç örgütlerinin elde ettikleri parayı sisteme sokmak için bankalar üzerinden işlem yapmasına 'kara para aklama' deniliyor. Simsarlar ise kara para aklamak için türlü türlü yöntemlere başvuruyor. Öyle ki, banka hesaplarınıza bir anda yüksek miktarda para yatırıldığında, dolandırıcıların hedefi olmanız mümkün.

Hatta doğrudan 'dolandırıcı' sıfatıyla ceza alma ihtimaliniz de var. Çünkü hesabınıza dolandırıcılar tarafından yollanan para yasal bir işlem gibi gösterilip, sonrasında iadesi talep ediliyor. Böylelikle kara para sisteme hiç tanımadığınız dolandırıcılar tarafından sokulurken, suçlu duruma düşebiliyorsunuz.

CEZAİ İŞLEM

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, uzmanlar, tanımadığınız bir kaynaktan büyük meblağda para yatırıldığında, bunun yanlışlıkla yapıldığı ya da bir hata olduğu söylenildiğinde şüphelenmek gerektiğinin altını çiziyor. Vatandaşın hesabına gelen bu parayı harcaması ise cezai işlem gerektiriyor. Paranın hesabınızda kalması daha da riskli. Son olarak Maltepe'de yazılım işiyle uğraşan Mesut Haylar, müşterisi sandığı dolandırıcıların hesabına yolladığı para sonrasında mahkemelik olurken, sanık olarak yargılanmaya başladı.

SAKIN HARCAMAYIN

Adli Bilişim Uzmanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, kara para aklama faaliyetlerine bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki sonuçları olduğunu belirterek, "Çünkü suçla elde edilen paraların aklanmasına yardımcı olmak, yasal olarak suç sayılır. Dolayısıyla bankaya geri ödeme yapmanız talep edildiğinde, siz o parayı harcamış olursanız yasal yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Özellikle, para bir hesapta uzun süre kaldığında, bankalar bu tür işlemleri daha kolay tespit edebilir. Bankalar, şüpheli işlemleri takip eder ve gerektiğinde para akışını durdurabilir ya da ilgili mercilere bildirir. Bu nedenle, bu tür bir para yatırılması durumunda, harcama yapmamak ve derhal bankanızla iletişime geçmek en doğrusu" dedi.

HEMEN İLETİŞİME GEÇİN

Yollanan paranın hesapta kalmasının da riskli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Kara para aklama şüpheli işlemlerinin izini kaybettirme amacıyla kullanılan yöntemlerden biri de, paranın zaman içinde çeşitli hesaplar arasında transfer edilmesidir. Paranın hesabınızda kalması, banka tarafından izlenmenize neden olabilir ve şüpheli bir işlem olarak kayda geçebilir. Böyle bir durumda, banka hesabınız dondurulabilir ve sizden açıklama istenebilir. En güvenli yol, hesabınıza beklenmedik bir şekilde para yatırıldığında, hemen bankanıza durumu bildirmeniz ve parayı geri göndermemenizdir" ifadelerini kullandı.

ŞÜPHELİ İŞLEM SAYILIR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Kişilerin hesabına bir anda gelen yüksek meblağlar şüpheli işlemdir, bir dolandırıcılık yöntemidir. Bankadan aradıklarını söyleyerek tüketiciye ulaşan kişiler, 'Sizin hesabınıza yanlışlıkla 350 bin TL aktardık. Bunun iade işlemini yapmak istiyoruz' diyorlar. Vatandaş da mobil bankacılıktan girip baktığında hesabında gerçekten de o rakamı gördüğünde, 'iade edeyim' diyor. İade işlemleri ile ilgili kendisinden şifre isteniyor. Bakıyorsunuz kişi adına 350 bin TL kredi çekilmiş ve o parayı başka hesaba aktarıyorlar. Gönderdiği kişinin kim olduğu belirsiz."

FAİZİYLE İSTERLER

Dolandırıcıların gerçek banka numaraları, polis numarası ile arayabildiklerini anlatan Aydın Ağaoğlu, "Çoğu zaman hayali kişiler adına açılmış banka hesaplarından hızlıca ya ATM'lerden çekiliyor ya da yurt dışına transfer ediliyor. Hesaba gerçekte gelen parayı harcayan kişi iyi niyetli değildir, bunun da hukuki sorumluluğu vardır ve alıcının faizi ile birlikte iade etme zorunluluğu da var" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN