Karadeniz'de toprağın altından adeta altın fışkırıyor! Bir ilimizde daha çıktı ama tartışmaları da beraberinde getirdi

Karadeniz'de toprağın altından adeta altın fışkırıyor! Bir ilimizde daha çıktı ama tartışmaları da beraberinde getirdi

Karadeniz Bölgesi'nde tespit edilen bir maden ortalığı karıştırdı. Resmen toprağın içinden altın çıkıyor. Bölgede bulunan peş peşe madenler ise yeni bir tartışmayı körükledi. Koza ve Altın İşletmeleri tarafından madenlerin çıkartılması için başvuru yapıldı. İşte tüm detaylar...

Mastra madeninin ardından yeni maden ile başı dertte olan Gümüşhane halkında tartışmalar başladı. Yaklaşık olarak 16 yıldır Mastra'nın etkilerinde bulunan bölge halkı, yeni vakaların yaşanmasını istemiyor. Mastra Altın Madeni sebebiyle içme suyuna siyanür karışmıştı.

MASTRA ALTIN MADENİ'Nİ HATIRLATTI

Mastra Altın Madeni sırasında içme suyuna karışan siyanür beraberinde birçok zehirlenme vakasını da getirmişti. Aynı kentte Koza Altın İşletmeleri Kürtün ilçesine bağlı Beytarla Köyü yakınlarında maden çıkarmak için başvuru yapıldı.

2 bin 400 metre rakımlı merada çıkartılmak istenen maden ortalığı karıştırdı. Pazartesi günü ÇED gerekli değil raporunun ardından askıya çıkan ilanla beraber bölge halkının itiraz etmesi tahmin ediliyor.

PROJE 5 YIL SÜRECEK

2406770858-33ef2db148-b.jpg

Proje kapsamında bulunan dosyada yer alan bilgilere göre, şirket tarafından 595 hektarlık işleme ruhsatı bulunan 20 hektarlık bölgede altın, gümüş, bakır, kurşun ve çinko çıkartılacak. Projenin yaklaşık olarak 5 yıl boyunca sürmesi bekleniyor.

Yıllık oranda 60 tonun üzerinde, toplamda ise 303 ton maden çıkartılması düşünülüyor. Madenden çıkartılan altın işlemesinde siyanür kullanılacak olan bu madende patlayıcılar da kullanılacak. Çıkartılacak madenlerin Gümüşhane'de bulunan Mastra Altın Maden'ine sevk edileceği paylaşıldı.

HAYVANLARIN OTLAK YERİNE ÇOK YAKIN

f71d259d-3ef8-4735-abd1-0ec07af37e4d.jpg

Bölge halkı tarafından otlak olarak kullanılan bölgeye yakınlığı dikkat çekti. Halk tarafından tartışma konusu olan proje alanı Taşlık Yaylası'na 115 metre uzaklıkta, Lorukkayası Yaylası'na 640 metre uzaklıkta, Ayıbeli Yaylası'na 645 metre uzaklıkta bulunuyor.

Aynı zamanda proje Eyüpler Yaylası, Hanzar Yaylası, Topaloğlu Yaylası ve Tozluyurt Yaylası'na da yakın mesafelerde bulunuyor. Bu bölgelerde geçim genellikle hayvancılık ile sağlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN