Kasımda bunu alan zil takıp oynadı! Kasım ayında en çok kazandıran yatırımı TÜİK açıkladı

Kasımda bunu alan zil takıp oynadı! Kasım ayında en çok kazandıran yatırımı TÜİK açıkladı

TÜİK en çok kazandıran yatırımı açıkladı! Kasım ayında bunu alan kazancın dibine vurdu! Kasım ayının en çok kazandıran yatırımı belli oldu! İşte en yüksek getirisi olan yatırım...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2023 dönemine ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını kamuoyuyla paylaştı. Detaylı inceleme sonucunda elde edilen verilere göre, yatırımcılar için en çekici seçenekler belirlendi.

Aylık bazda en dikkat çeken sonuç, külçe altının yatırımcısına yüzde 2,47 reel getiri sağlayarak öne çıkması oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile değerlendirildiğinde bu oran yüzde 2'ye, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile incelendiğinde ise yüzde 2'ye ulaştı.

Euro, Yİ-ÜFE ile yatırımcısına yüzde 2,27 reel getiri sunarken; dolar yüzde 0,02, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,90 ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yatırımcısına sırasıyla yüzde 5,85 oranında zarar kaydetti. TÜFE ile euro arasındaki reel getiri farkı yüzde 1,80 olarak belirlendi. Dolar yüzde 0,47, mevduat faizi (brüt) yüzde 1, BIST 100 endeksi yüzde 5,34 ve DİBS ise yüzde 6,27 oranlarında kayıplara neden oldu.

Kısa vadeli bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, külçe altın Yİ-ÜFE ile yüzde 1,14 reel getiri sağlarken; TÜFE ile yüzde 2,06 oranında kayıp yaşattı. DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 22,36, TÜFE ile yüzde 24,82 oranında en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

EN YÜKSEK REEL GETİRİYİ SAĞLAYAN YATIRIM ARACI

kulce-altin.webp

Altı aylık değerlendirmede ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile yüzde 29,31, TÜFE ile yüzde 23,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayanlar arasında öne çıktı. Ancak DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 43,43, TÜFE ile yüzde 46,13 oranlarında yatırımcısına en fazla zarar veren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 25,48, TÜFE ile yüzde 10,19 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN