Kendiliğinden yetişiyor köylüler topluyor! “Süper Besin” şifasıyla yıllara meydan okudu: Antibiyotiğin atası

Kendiliğinden yetişiyor köylüler topluyor! “Süper Besin” şifasıyla yıllara meydan okudu: Antibiyotiğin atası

Hemen hemen her yerde yetişebilen o besin tam bir şifa deposu. Köylüler emek emek topluyor tezgahlara gelmeden tükeniyor. Osmanlı mutfağında da sık sık kullanılan o lezzet ilaç olarak da tüketiliyor. İşte tüm detaylar…

İçerisinde barındırdığı yüksek antioksidan özellikleri ile süper besin olarak bilinen kızılcık hasadında sona yaklaşıldı. Ekim ayında taptaze olarak tüketiciye ulaştırılan kızılcık Erzurum'un Uzundere ilçesinden sofralara konuk oluyor. Erikli Mahallesi'nin şifa dolu kızılcık ağaçlarından toplanan ürünler resmen ilaç olarak satılıyor. İşte tüm detaylar…

EN GÜÇLÜ ANTİBİYOTİK

Kızılcık üretiminde önde gelen şehirlerden Erzurum, şifa deposu bu ürün ile bin bir derde deva oluyor. Emek emek toplanan kızılcıklar şerbet, ekşi pestil, reçel, marmelat, komposto ve kızılcık kurusu olarak sofralardaki yerini alıyor.

kizilcik.jpg

Hem lezzet açısından hem de sağlık açısından tüketilen kızılcık, içinde barındırdığı antioksidanlar ile de birçok hastalığa fayda sağlıyor. Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren kızılcık, geçmişten günümüze şifa olarak tüketiliyor.

GELENEKLERE BAĞLI KALINIYOR

Kızılcık hasadı tamamlanırken ürünlerin yapımında bir araya gelen köylüler ise geleneksel yöntemleri sürdürmeye devam ediyor. Farklı çeşit ürünler tezgahlarda yerini alırken şifası da dilden dile dolanıyor. İdrarı söktürücü özelliği bulunan kızılcık, meyve suyu ya da kurutulmuş meyve olarak tüketilmektedir.

kizilcik-marmelat.jpg

Karbonhidrat ve lif açısından oldukça zengin bir meyve olan kızılcık içerisinde E, K, C vitamini ve manganez gibi vitamin ve mineralleri barındırıyor. Mesane sorunlarında faydalı olan kızılcık mide ve karaciğerin yanı sıra diyabette de oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan C vitamini ile bağışıklık sistemini destekleyen kızılcık vücudun kolajen üretimine de destek sağlıyor. Eklem sağlığının yanı sıra genel vücut sağlığının iyileştirilmesinde yardımcı olan kızılcık, cilt problemlerine de etki ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN