Kılıçdaroğlu'ndan iktidara Ukrayna tepkisi: MGK'yı toplasaydın zikzaklar çizmezdin

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna krizini ele almak için Beştepe'de topladığı güvenlik zirvesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Güvenlik zirvesi hangi yasaya dayanıyor? Güvenlik zirvesi diye bir kuruluş hiç hatırlamıyorum. O zirvede akıl çalışmadığı için, bir kişinin beklentileri doğrultusunda olduğu için zikzaklar yapmaya başladılar. Dün söylediğinin bir gün sonrasında tam tersini yapıyorlar. MGK'yı toplasaydın böyle zikzaklar çizmezdin" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Rusya- Ukrayna geriliminin yükseldiği 24 Şubat'ta Güvenlik Zirvesini toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Eğer zirve devletin bir zirvesi ise bunun kurumu var MGK. Bunun toplanması gerekir evet. Çürüyen bir devlet yapısıyla karşı karşıyayız. Güvenlik Zirvesinde akıl çalışmadığı için, bir kişinin beklentileri doğrultusunda olduğu için zikzaklar yapmaya başladılar. Dün söylediğinin bir gün sonrasında tam tersini yapıyorlar. MGK'yı toplasaydın böyle zikzaklar çizmezdin. MGK bir anayasal kurumdur" diye konuştu.

Zamlar geri alınıncaya kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklayan Kılıçdaroğlu, KDV düzenlemesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "KDV'yi sıfırla kardeşim en azından bahara kadar. Haziran ayına kadar sıfırla. O zammı bir parça daha indir. Eğer bunu yaparsa protestomu kaldıracağım" dedi.

Dün Ankara Bilkent Otel'de 6 muhalefet partisinin imza attığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, "Hukuk olmadığı takdirde hiç kimse geleceği göremez. Hukuk olmadığı takdirde ülkeyi büyütemezsiniz. İlk adımın hukuk ve demokrasi olması önemli. Yarının umut dolu bir Türkiye'si olmasının alt yapısını düzenleyen bir çalışmaydı bu çalışma." sözlerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ayrımcılık yapmadan, kimsenin kimliğine, inancına bakmadan 84 milyonu kucaklamak istiyoruz. Bize sağlıklı eleştiriler yapanlara da saygı duyuyoruz. Bizim görmediğimizi sade bir yurttaş görebilir dolayısıyla bir her türlü eleştiriye açık bir partiyiz. Ülkemize demokrasiyi, barışı, sevgiyi getirmek istiyoruz. Kucaklaşmak istiyoruz.

Bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu arzumuzu gerçekleştirmek için elbette çalışacağız bozmak isteyenler olabilir ama oyun bozanlara izin vermememiz gerekiyor. İnşallah hep beraber bu görevi birlikte yerine getireceğiz.

Devlet nasıl çalışmalı? Görünen bir yüzü vardır. Cumhurbaşkanı, Meclisi vardır, kuruluşları vardır. Bunlar dengeli çalışıyorsa gelecek umudur vardır. Belçika'da aylarca hükümet kurulamadı ama bir Allah'ın kulu 'Devlet bitti, mahvolduk' demedi. Devletin kurumları saatin çarkları gibi çalışıyordu zaten. Almanya'da koalisyon için 4-5 ay beklediler.

Bir yatırımcı, gazeteci 'Şunlar kesildi, paranın değeri düştü' diye bir şey söylemedi. Her şey kendi kurallarına göre çalışıyordu. Devleti yapmak istediğimiz yapı da böyle olmak zorundadır. A, B, C partisi gelir ama devletin çarklarıyla oynamaz. İşleyen mekanizmaya çomak sokmaz.

Bu girişi niye yaptım? Malum hemen yanımızda Karadeniz'in biraz yukarısında Rusya- Ukrayna çatışması. Savaş veya çatışma. Bu olay olduğunda Denizli'deydi. Toplantıya girmeden önce grup başkanvekili Engin Altay'ı aradım 'Önemli bir olay var. Hemen burnumuzun dibinde gerilim var. TBMM'nin toplanması lazım acilen. Sonra ittifakın diğer bileşenlerini aradım düşüncelerimi söyledim. Meclisin açık olması lazım dedim. Bilgi sahibi olmamız lazım' dedim. Olayın meydana geldiği aynı gün Sayın Erdoğan güvenlik zirvesini topladı.

Güvenlik zirvesi hangi yasaya dayanıyor? Güvenlik zirvesinin hukuki bir temeli var mı? Güvenlik zirvesi diye bir kuruluş hiç hatırlamıyorum. Kimler katıldı diye baktım. Eğer zirve devletin bir zirvesi ise bunun kurumu var MGK. Bunun toplanması gerekir evet. Ama siz bu kurumu bir tarafa bırakıp bir paralel yapı inşa ediyorsanız ve o inşa ettiğiniz o paralel yapıyı partileştirmişseniz ciddi bir sorunumuz var demektir.

"PARTİ SÖZCÜSÜ KALKAR DA BU KONUDA DEVLET ADINA NASIL KONUŞUR"

AK Parti'nin parti sözcüsü kalkar da bu konuda devlet adına nasıl konuşur ya! Ben devletin bu duruma düşürülmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Arkasından TBMM'de toplantı oldu. Eğer siz 600 milletvekiline saygı duyuyorsanız, eğer siz TBMM'ne saygı duyuyorsanız, eğer siz milli iradeye saygı duyuyorsanız bu olay TBMM'de görüşüldüğünde yürütme organından birisi gelir TBMM'ye bilgi verirdi. Bilgi verilmedi arkadaşlar. Devletin bu kadar çürüdüğünü, bu kadar ayaklar altına alındığını bu kadar itibarsızlaştırıldığını ilk kez görüyor ve tanık oluyorum. Rezalet bir durum.

''DEVLET AYAKLAR ALTINA ALINAMAZ''

Arkasından yürütme organı yok AK Parti'nin hani var ya bir matematik dahisi o bir açıklama yapıyor (Akbaşoğlu). Ben böyle bir tablonun Türkiye açısından kaldırılamaz bir tablo olduğunu düşünüyorum. Devlet ayaklar altına alınamaz. Devletin bir kurumsal yapısı vardır. Çok mu zor Milli Savunma Bakanı'nı görevlendirmek? Veya hiç yapamıyorsanız yahu Dışişleri Bakanlığı'ndan biri gelsin bilgi versin.

Çürüyen bir devlet yapısıyla karşı karşıyayız. Rezalet, her alana giriyorsa siyaset kurumu bu süreç içerisinde başı dik gezemez arkadaşlar. Burnumuzun dibinde savaş var, en çok etkilenen ülkelerden biriyiz, güvenlik zirvesi diye bir zirve toplayacaksın TBMM'yi tamamen devre dışı bırakacaksın, Dışişleri Bakanlığı'nı tamamen devre dışı bırakacaksın oturacak partinin sözcüsü devlet adına açıklama yapacak.

''MGK'YI TOPLASAYDIN BÖYLE ZİKZAKLAR ÇİZMEZDİN''

Niye devlet adına söylüyorum? Erdoğan cuma namazından sonra çıkıyor, gazeteciler Rusya-Ukrayna gelişmeleri soruyorlar. Parti sözcümüzün yaptığı açıklama çok açık ve net.' Tarafsızlığı ve namusu üzerine ant içen bir kişi devlet ayaklar altına alamaz. Akıl alacak bir şey değil. O zirvede akıl olmadığı için, o zirvede akıl çalışmadığı için o zirvede bütün olaylar net tartışılmadığı için bir kişinin beklentileri doğrultusunda alkışlarla bir tablo ortaya çıktığı için zikzaklar yapmaya başladılar.

Açıklama yapıyor Erdoğan 'Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum.' Kardeşim Avrupa Konseyi'nde gidiyorsun çekimser davranıyorsun. Niçin? Dün söylediğinin bir gün sonrasında tam tersini yapıyorsun. MGK'yı toplasaydın böyle zikzaklar çizmezdin. MGK bir anayasal kurumdur.

MGK'nın toplanması lazım. MGK toplansaydı oradaki bürokratlar ve siyasiler bütün gerçekleri öğrenebilirler miydi? Öğrenebilirlerdi. Nasıl konuşmaları konusunda bir kanaat sahibi olabilirlerdi. Sen oraya parti sözcüsünü çağırmışsın grup başkanını çağırmışsın genel başkanvekilini çağırmışsın ne kadar işe yaramaz adam var çakırmışsın devletin kurmaylarını da toplamışsın oraya sonra milli güvenlik zirvesi diyorsun. Ne güvenlik zirvesi ya. Devleti yönetmekten aciz olanlar güvenlik zirvesi mi toplar. Devlet geleneği ve devlet aklı olmayana teslim edilen bir Türkiye var ve zikzaklar çizen bir Türkiye var.

Diğer konulara girmiyorum. Evet tarafsız kalmamız lazım, bu işin içine bodozlama girmememiz lazım. Ağzımızdan çıkan sözü dış politikada ölçerek tartarak konuşmamız lazım. Bunlar dış politikayı da dış politika malzemesi haline getirdiler. Aslansın kaplansın. Büyük büyük laflar ediyorsun gidiyorsun orada çekimser oy kullanın diyorsun. Niye? Rusya'yı kızdırmayalım diye. Devleti yönetemiyorlar işin Türkçesi. Yazıktır günahtır. Yüz yıllık bir devlet geleneğimizi çürüttüler mahvettiler.

Dünyada bizim dışlımızda elektriğe yüzde 127 oranında zam yapan hiçbir ülke görmedim. Sanıyorlar ki bu millet dünyayı bilmiyor. Ya herkesin elinde cep telefonu var kardeşim. Sen o telefon ile Güney Amerika'da ne olduğunu dakikalar içinde öğreniyorsun.

Hâlâ geride kalmışlar. Ya dünya orta Çağ'ı geçti, 21. yüzyıldayız artık. Zam için tekrar toplandılar Erdoğan söylediğini geri aldı ve dedi ki tarifeleri indireceğiz. Yüzde 18 olan KDV'yi yüzde 8'e indirdiler. Yani Yüzde 127 zam yaptılar onu yüzde 100'e indirdiler. Böylece vatandaş memnuniyetini ifade edecek.

'KDV'Yİ EN AZINDAN BAHARA KADAR SIFIRLARSAN, PROTESTOMU KALDIRACAĞIM'

Ama bir şey daha yaptı. Zam gelmeden önce çıkıp kamuoyuna açıklama yapmıştım. 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik tüketimi 230 kw, oraya zam yapmayın. Sözümüzü dinlemedi. 210 kw saate kadar olana bir ayrıcalık tanıdı. Dün akşam şimdi 230 dese Kılıçdaroğlu'nun dediği oluyor, en iyisi 240 yapayım da şundan kurtulayım dedi. Bizim sosyal tarifemizi kabul etti. Bu ne demektir? Bizi devleti ondan daha iyi tanıyoruz.

KDV'yi sıfırla kardeşim en azından bahara kadar. Haziran ayına kadar sıfırla. O zammı bir parça daha indir. Eğer bunu yaparsa protestomu kaldıracağım.

Dün altı genel başkan kamuoyunun önüne çıkarak 'güçlendirilmiş parlamenter sistemi' belgesini imzaladık. Hukuk olmadığı takdirde hiç kimse geleceği göremez. Hukuk olmadığı takdirde ülkeyi büyütemezsiniz. İlk adımın hukuk ve demokrasi olması önemli. Yarının umut dolu bir Türkiye'si olmasının alt yapısını düzenleyen bir çalışmaydı bu çalışma. Bu ülkede demokrasiyi hoşgörüyü göreceksiniz, sabahın bir vaktinde polis kapınızı kırmayacak. Ne dedik Cumhurbaşkanı tarafsız olsun. Partili cumhurbaşkanı olursan sonra Milli Güvenlik Kurulunu toplamak yerine gider Güvenlik Zirvesini toplarsın.

'YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ'

Yüzde 10 seçim barajını darbeciler getirdi. Darbeye de darbecilere de karşıyız. Yüzde 10'u kaldıracağız. Milli iradenin meclise yansıması lazım. Yüzde 9 alıyor meclise giremiyor. Milyonlarca oy almış kardeşim. Milli irade önemlidir. Yurt dışındaki işçileri düşünün. Seçimlerde oy kullanıyorsunuz ama bulunduğunuz yerde milletvekili seçilemiyorsunuz. Niçin? Bu garabeti de değiştireceğiz.

Yurt dışı seçim sistemi oluşturacağız. Demek ki milli iradeye gerçek anlamda sahip çıkan kim? Millet İttifakı. Yurt dışındaki vatandaş taşeron mu? Hayır oyunu kullanacak aday da olacak. Seçilecek buraya gelecek kendi derdini oradaki vatandaşlarının derdini TBMM'de anlatacak. Torba kanun uygulamalarına son vereceğiz. Tamamen kaldıracağız. İlgili bütün kuruluşları davet edeceğiz. Sanayiciyle ilgili kanun çıkacak sanayicinin haberi yok. Buna son vereceğiz.

''ADALET KENDİ İÇİNDE YOLUNU YÜRÜR''

Böyle bir kanun geliyorsa ilgili kuruluşları davet edeceğiz. Sicil toplum kuruluşlarıyla birlikte görüşülecek. Bütçe hakkı devredilemez. Adaletin olmadığı yerde ekmek yoktur. Hakkınızı arayamazsınız adaletin olduğu yerde. O nedenle öyle AİHM kararı, AYM kararı ben uygulamıyorum diyen hakimin kulağından tutup kapının önüne koyacağız.

Adalet kendi içinde yolunu yürür. Hakim hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir. Dünyanın bütün demokrasilerinde böyledir. Oturur en son vicdani kanaatini dinler. Bazı bilim insanları ne derler vicdan için 'Allah'ın yüreğimizdeki sesi' derler. Talimatla karar veren hakim mi olur Allah aşkına. Çoklu baro sistemi; bir şeyi iyi yönetmek istiyorsan böl parçala ondan sonra yönetirsin. A barosu b barosu baro bir tanedir ya.

''KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ''

Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ni de mi parçalayacağız? Beraber olmak varken aynı zeminde var olan sorunları tartışmak varken neden ayrışıp kamplaşıyoruz? Kadın-erkek eşitliğini sağlayacağız. Daha ilk okuldan başlayarak bunu çocuklarımıza anlatacağız. Kayyım uygulamasına son vereceğiz.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN