Kilosu 5 liraya düştü, duyan koştu! Dönüm başına 6 ton verim, oraya giden 10 lira daha ucuza alıyor

Kilosu 5 liraya düştü, duyan koştu! Dönüm başına 6 ton verim, oraya giden 10 lira daha ucuza alıyor

Kilosu 5 liraya kadar düştü! Duyanlar resmen oraya koştu! Dönüm başına 6 ton verim... Fiyatlar adeta dibi gördü! Şimdi ise 10 lira daha ucuza almak için oraya gidiyorlar...

Adana'da, mutfakların vazgeçilmez ürünü olan soğanın hasat dönemi devam ediyor. Bu yıl 20 bin 500 dönüm alanda ekilen soğanda, dönüm başına 4-6 ton arasında verim elde ediliyor. "Kırmızı altın" olarak adlandırılan soğanlar, işçiler tarafından dikkatle toplanarak kamyonlara yükleniyor ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Ancak, soğan fiyatlarında beklenmedik bir düşüş yaşandı.

Soğan fiyatları tarlada 5 liraya düştü - BATMAN ÇAĞDAŞ GAZETESİ

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, soğan fiyatlarının hasadın ilk günlerinde 18-20 TL arasında olduğunu, ancak şu an tarladan marketlere 5-6 TL arasında satıldığını belirtti. Doğan, "Soğanın söküm maliyeti 3 lira. Geriye kalan 3 lira tüccara kalıyor. İlk çıktığında tüccar pahalı aldığı için 2 hafta para kazandı. Sonrasında fiyatlar düştü ve tüccar şu an para kazanamıyor" dedi.

Soğanın yurt dışına da ihraç edildiğini belirten Doğan, özellikle Rusya'ya kapıların açık olduğunu, ancak iç piyasada tüketimin daha yoğun olduğunu ifade etti. Bu yıl Adana'da soğan ekiminin az olduğunu ve bir kısmının hastalık nedeniyle zarar gördüğünü dile getiren Doğan, beklenen gelirin elde edilemediğini vurguladı. "Şu ana kadar Adana'da soğan hasadının bitmesi gerekiyordu ancak birçok noktada tarlaya dahi girilmemiş. Soğanın fiyatının yükselmesi bekleniyordu ama hiç de öyle görünmüyor" diye konuştu.

MARKETLERDEKİ FİYAT FARKI DİKKAT ÇEKİYOR

sogan-2.jpg

Doğan, tarlada 5 TL olan soğanın marketlerde 15-20 TL arasında satıldığını belirterek, tüketicilerin bu fiyat farkını görmesi gerektiğini söyledi. "Alan tüketici marketin kaç lira kazanıp kazanmadığını görsün. 5-6 liradan satılan soğan, marketlerde 15 liradan satılıyor. Arada inanılmaz bir fiyat farkı var, bu makasın açılmaması gerekiyor" dedi.

Adana'da soğan hasadı tüm hızıyla devam ederken, tarlada 5 TL'ye düşen fiyatlar nedeniyle üreticiler zor günler yaşıyor. Bu yıl beklenen gelir elde edilemediği için birçok tarlaya henüz girilmediği belirtiliyor. Soğanın, fiyatının artması beklenirken, mevcut durum üreticileri hayal kırıklığına uğrattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN