Kiracılar yandı! Ev sahipleri göz açtırmıyor! 1 Temmuz çok geç olacak!

Kiracılar yandı! Ev sahipleri göz açtırmıyor! 1 Temmuz çok geç olacak!

Ev sahiplerine tanınacak yeni haklar Kiracıları zor durumda bırakacak. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan o uygulama milyonlarca kiracı ilgilendiriyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Artan enflasyon ve ekonomik kriz hem Türkiye'de hem de dünyada etkisini gösteriyor. Ekonomik kriz nedeniyle alınan önlemlerden biri de kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor. Son günlerde kiracıların mağduriyeti sık sık gündemde yer alırken ev sahipleri tarafından evden çıkarılan kiracılar da zor durumda kalıyor. Dolar kurundaki artış ev sahiplerine doyumsuz yaparken daha yüksek fiyatlara kiracı arayışı devam ediyor.

TÜM KİRACILAR DİKKAT!

Son günlerde artan ev kiraları kiracıları zor durumda bırakırken ev sahipleri de durumu fırsata çevirmekten geri durmuyor. 2.000 TL olan ev kiraları bir anda 5.000 TL'ye yükselirken son günlerde fiyatların 10.000 TL seviyesine çıktığı görülüyor. Ev fiyatları vatandaşların belini bükerken alınan son kararlar da yakından takip ediliyor Açıklanan son veriler kapsamında Şubat ayında Türkiye genelinde 102.000 kiralık konut ilanı görülürken şimdilerde bu sayının 91.000’e düştüğü görülmektedir. Temmuz ayına yaklaştıkça bu rakamların daha da düşmesi bekleniyor.

konut-satilmasin.jpg

SON TARİH 1 TEMMUZ

Yapılan yeni düzenleme kapsamında kiraları yüzde 25 zam sınırı getirildi. Yapılan sınırlama ile birlikte güven kazanan kiracılar için de fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilecek. Ancak yeni kararım 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceği belirtildi. Yapsam da Temmuz ayından sonra yapılacak zamlarda %25 sınırına göre bir artış yapılabilecek.

konut-satisi.jpg

Yeni düzenleme yapmayan Ev sahipleri ise eski sistemde olduğu gibi kira ücretlerini serbest piyasa şartlarına göre belirleyebilecek. Bunu fırsata çeviren ev sahipleri ise evlerini emlakçılardan alarak kendi fiyatlarına göre kiraya vermeye başladı.

2 TEMMUZ ÇOK GEÇ OLACAK

Yapılan yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan emlakçılar, 3 ay içinde kiraya verilen bir daire için bir yıl boyunca %25 zam sınırının geçerli olduğunu belirtti. 2 Temmuz 2023 tarihinden sonra kiraya verilmesi durumunda ise zam oranının Ev sahipleri tarafından belirlenebileceği aktarıldı. Bu durumu sektörde yayıldığını ifade eden emlakçılar müşterilerin ilanlarını geri çektiğini vurguladı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan emlakçılar, “2 Temmuz'da girmek üzere anlaştık. Mesela 10 bin lira kirası olan bir daireyi bugün tutarsanız, ev sahibi yıl boyunca size yüzde 25 zam uygulayabilir. Ancak 2 Temmuz sonrası tuttuğunuzda sene içinde zam oranını yüzde 100 üzerine çıkarabilir” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN