Kıyamet alameti gibi: Erken uyanmaya başladılar, teker teker ortaya çıkıyorlar! Bilim insanları doğruladı

Kıyamet alameti gibi: Erken uyanmaya başladılar, teker teker ortaya çıkıyorlar! Bilim insanları doğruladı

Şimdiye kadar konuya ilişkin yapılan en kapsamlı çalışmada, iklim değişikliği nedeniyle doğanın dengesinin bozulmaya başladığı kesinleşti. Bazı hayvanların erken uyanarak yuvalarından yanlış zamanda çıkması, zincirleme bir felakete neden olabilir. İşte, erken uyanıp felakete neden olacak o hayvan...

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklıktaki her bir santigrat derecelik artışın, yaban arılarının yuvalarından ortalama 6,5 ​​gün önce çıktığını ortaya koydu.

Araştırmacılar bunun, arıların bağımlı oldukları bitkilerle uyumlarını kaybetmeleri anlamına gelebileceği, yani tüketecekleri daha az yiyecek olabileceği konusunda uyarıyor.

YÜKSEK SICAKLIKLAR HAYATLARINI ZORLAŞTIRIYOR

Bu, arıların mahsulleri etkili bir şekilde tozlaştıracak enerjiye sahip olmayabileceği veya çiçeği tamamen kaçırabileceği anlamına geliyor. Reading Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden doktora araştırmacısı Chris Wyver, konuyla ilgili şunları söyledi:

arilar-kis-uykusuna-yatar-mi-1.jpg

"KIŞ UYKUSUNDAN ERKEN ÇIKMALARINA NEDEN OLDU"

"Yükselen sıcaklıklar arılar için hayatı zorlaştırıyor. Daha sıcak koşullar, arıların kış uykusundan daha erken çıkması anlamına gelir, ancak vızıldamaya başladıklarında onlara enerji sağlayacak kadar yiyecek olmayabilir. Uyanma tarihlerini bitki çiçeklenmesiyle eşleştirmek, yeni ortaya çıkan arılar için hayati önem taşır çünkü hayatta kalma şanslarını artırmak ve yavru üretmek için polen ve nektar bulmaları gerekir. Uyuşmazlık, arıların etkili bir şekilde tozlaşamayacağı anlamına gelir."

"TÜKETİCİLERE YÜKSEK MALİYET OLARAK DÖNECEK"

Daha az doğal tozlaşma, çiftçilerin yönetilen bal arılarını kullanma ihtiyacına yol açabilir, bu da tüketicilere yansıtılabilecek daha yüksek maliyetler anlamına gelir. Sonuç olarak, süpermarketlerde daha pahalı elma, armut ve sebzeler görebiliriz."

arilar-kis-uykusuna-yatar-mi-2.jpg

40 YILLIK SÜRE BOYUNCA 88 FARKLI TÜR İNCELENDİ

TV100'den Hilal Nur Çiftçi'nin haberine göre, çalışma, 40 yıllık bir süre boyunca 88 farklı yabani arı türünü inceledi ve hem zaman içinde hem de sıcaklığa bağlı olarak çıkış tarihlerinde kaymalar gösteren 350 binden fazla bireysel kayıt kullandı. Veriler, farklı arı türlerinin değişen sıcaklığa farklı tepki vermesi nedeniyle bazı arıların diğerlerinden daha erken ortaya çıktığını gösterdi.

YILIN BAŞINDA AKTİF OLMAYA DEVAM EDECEKLER

Ortalama olarak, 88 tür her on yılda 4 gün daha erken ortaya çıkıyor. Met Office'e göre kışların 1 ile 4,5 derece arasında daha sıcak ve yüzde 30'a kadar daha yağışlı olacağı tahmin edildiğinden, Met Office'e göre baharın daha erken başlaması muhtemel ve arılar yılın başlarında aktif olmaya devam edecek.

arilar-kis-uykusuna-yatar-mi-3.jpg

DAHA BÜYÜK BİR ETKİYE SAHİP OLACAK

Arı çıkışındaki değişim, kış uykusu sona erdiğinde çiçek açmaya hazır olmayan elma ağaçları gibi tozlaşmaya büyük ölçüde bağımlı olan bitkiler üzerinde de daha büyük bir etkiye sahip olacaktır. Arıların çıkış tarihlerinde olduğu gibi, çiçekler ekinlerde açtığında iklim değişikliğinin nasıl etkilediğini anlamak da önemlidir, çünkü ne kadar iyi tozlaşacaklarını etkileyebilir.

arilar-kis-uykusuna-yatar-mi-4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN